Design web inseamna, la propriu, proiectarea de site-uri web, ingrijirea dezvoltarii unui proiect pe web destinat sa comunice continut utilizatorului.

Aceasta definitie lasa de dorit daca nu se investigheaza competentele implicate in munca de web design, daca nu se abordeaza functiile unei interfete web, daca nu se acorda atentie, atunci cand se face web design, asteptarilor celor care folosesc un site. De utilizator, deci, destinatarul muncii designerului web.

Backend vs frontend, dezvoltare vs design, UI vs UX

In prezent, granitele dintre rolurile candva distincte in cadrul muncii pe web au devenit mai fluide.

Programatorii si dezvoltatorii de interfete web continua sa indeplineasca sarcini diferite, dar deseori folosind aceleasi limbaje, astfel incat cartile sunt adesea confundate in ceea ce priveste sarcinile care le sunt atribuite.

Cei care lucreaza predominant in backend, adica in spatele unui site, sunt in principal programatori, dezvoltatori, cu mainile „sub capota”, pe servere si baze de date, priceputi in limbaje de programare precum PHP sau ASP, pentru a le numi pe cele mai cunoscute.

Bazele designului web, instrumente si limbaje web

Un design web de calitate nu poate fi realizat fara cunostinte multisectoriale, de la programare la grafica si pana la alte medii cu care experienta il pune mai devreme sau mai tarziu in contact pe un designer web. Dar, mai presus de toate, trebuie sa iubesti tipografia: element fundamental al web-ului, fontul, prin alegerea, marimea, culoarea sa, contribuie in mod esential la modelarea continutului.

Exista cateva diferente in utilizarea tipografiei pe web fata de hartia tiparita: cel care proiecteaza un site trebuie sa fie constient ca formatul, culoarea, contrastul si lizibilitatea vor fi, in functie de dispozitivul cu care utilizatorul il va accesa (pe care, evident, nu il poate cunoaste, deci trebuie sa prevada orice alternativa), instrumentele care vor transmite – sau descalifica – mesajul continutului.

Crucea si deliciul oricarui webdesigner, tipografia este asadar un aspect esential pe care un site mizeaza in primul rand pe impactul si lizibilitatea sa, folosind fonturile ca instrument, dar si ca element grafic.

Oricine proiecteaza site-uri web stie cum incompatibilitatile intre browsere pot face munca dificila si rezultatele frustrante, motiv pentru care doi giganti ai internetului si ai designului, si anume Google si Adobe, au venit in ajutorul arhitectilor web, punand la dispozitie un instrument care le simplifica munca si imbunatateste experienta utilizatorilor.

In ceea ce priveste cele mai utilizate instrumente, acestea sunt in esenta programe software, cum ar fi editorii de pagini web si de foi de stil si programele de procesare grafica.

Pentru o scurta trecere in revista a celor mai utilizate, blocuri de notite precum Notepad++ sau Sublime text pe sistemul de operare Windows, Espresso sau Coda pe MAC si Gedit sau Geany pe GNU/Linux, datorita sintaxei si indentatiei lor pentru o multitudine de limbaje, faciliteaza foarte mult scrierea codului de marcare, cum ar fi HTML sau foile de stil in CSS.

Grafica raster sau vectoriala poate fi abordata cu programele din suita creativa Adobe (PhotoShop, Illustrator) sau cu alternative gratuite, cum ar fi Gimp – GNU Image Manipulation Program sau Inkscape.