Uleiurile esențiale sunt compuși concentrați extrași din plante prin distilarea cu abur sau apă, sau prin metode mecanice, cum ar fi presarea la rece. Uleiurile esențiale sunt cel mai frecvent utilizate în practica aromoterapiei. De obicei, sunt fie inhalate, fie diluate și aplicate pe piele.

Există aproape 100 de uleiuri esențiale utilizate în mod obișnuit, fiecare asociat cu anumite beneficii pentru sănătate, inclusiv concentrarea, motivația și îmbunătățirea energiei.

Continuați să citiți pentru a afla ce uleiuri puteți folosi pentru a ajuta la scăderea oboselii și pentru a vă crește nivelul de energie, motivația și concentrarea.

5 uleiuri esențiale susținute de cercetări

Există cercetări clinice care susțin afirmațiile că unele uleiuri esențiale pot crește energia și pot ameliora oboseala. Acestea includ:

  • ulei esențial de mentă
  • ulei esențial de portocală dulce
  • ulei esențial de mentă creaţă
  • ulei esențial de rozmarin
  • ulei esențial de lămâie
Ulei esențial de mentă

Un mic studiu din 2013 a concluzionat că uleiul esențial de mentă este eficient pentru prevenirea oboselii și îmbunătățirea performanței pentru exerciții fizice.

Uleiuri esențiale de portocală dulce și mentă

Un studiu din 2016 a concluzionat că inhalarea uleiurilor esențiale de portocală dulce (Citrus sinensis) și mentă (Mentha spicata) ar putea îmbunătăți performanța atletică.

Uleiuri esențiale de mentă și rozmarin

Un alt studiu din 2016 (realizat pe șoareci) a constatat că uleiul esențial de mentă, amestecat cu ulei esențial de rozmarin, a avut efecte benefice asupra învățării și memoriei, precum și asupra markerilor țesutului cerebral de oxidare care apar odată cu vârsta.

Ulei esențial de rozmarin

Un studiu din 2012 a arătat pentru prima dată efectele stimulatoare ale uleiului de rozmarin și modul în care acesta influențează stările de dispoziție, precum și activitatea undelor cerebrale și sistemul nervos autonom. Mai târziu, un studiu din 2018 pe școlari a confirmat că rozmarinul ar putea ajuta la concentrare și la memorie, stimulând învăţarea.

Ulei esențial de lămâie

Un studiu din 2008 a concluzionat că uleiul de lămâie îmbunătățește în mod vizibil starea de spirit. Sunt necesare mai multe cercetări cu privire la uleiul esențial de lămâie, dar în mod empiric s-a constatat că mirosurile citricelor au efect energizant.

Alte uleiuri esențiale care îmbunătăţesc nivelul de energie, starea de spirit și concentrarea

Susținătorii aromoterapiei sugerează că există multe uleiuri esențiale care oferă beneficii de îmbunătățire a energiei, ajutând în același timp la îmbunătățirea concentrării și a motivației. Acestea includ bergamotă, scorţişoară, eucalipt, busuioc, grapefruit, lime, pin, etc

Concluzie

Dacă simţiţi nevoia de a bea o ceașcă de cafea, o băutură dulce sau energizantă pentru a vă învinge oboseala, aţi putea încerca să vă stimulaţi energia cu un ulei esențial. Alegeți dintre ulei de rozmarin, mentă sau lămâie.

Discutați acest lucru cu un medic, împreună cu alte modalități de a vă aborda momentele de energie scăzută. Medicul vă poate recomanda schimbări ale stilului de viață – cum ar fi dieta, somnul și exercițiile fizice – pentru a vă menține nivelul de energie ridicat.

De asemenea, prin creare cont doterra puteţi să aflaţi mai multe dintre secretele şi beneficiile uleiurilor esenţiale direct de la un aromaterapeut. În plus, puteţi achiziţiona uleiuri esenţiale de cea mai bună calitate, la preţuri avantajoase.