Iata tot ce trebuie sa stiti despre sunt placutele de frana. Ce sunt, cum sa le schimbam, cat ne pot costa etc. Luati notite si veti sti mai multe despre componentele care alcatuiesc masina dvs.

Ce sunt placutele de frana

Placutele de frana sunt unul dintre cele mai importante aspecte din cadrul sistemului propriu de franare al masinii. Acestea servesc la asigurarea frecarii necesare discurilor de frana. In acest fel, atunci cand pedala este activata, vehiculul se opreste. Vezi aici despre inlocuire placute frana si discuri.

Eficienta. Este esential ca placutele de frana sa fie in stare buna, altfel distanta de franare va fi marita si pot aparea derapaje nedorite. In acest sens, starea buna a placutelor de frana si starea buna a discurilor de frana vor fi esentiale atunci cand vine vorba de asigurarea unei franari sigure si uniforme.

Una dintre cele mai bune marci de placute de frana de pe piata unt de la marci cunoscute. De fabricatie engleza, acestea sunt utilizate atat in concurenta, cat si pe drumuri normale.

Posibile probleme care decurg dintr-o stare proasta a placutelor de frana

Placutele de frana sunt predispuse la uzura si, prin urmare, necesita intretinere periodica. Daca conducem cu placute de frana uzate considerabil, vom reduce eficienta intregului sistem.

De asemenea, putem vedea ca placutele de frana ale masinii noastre sunt uzate, daca atunci cand franezi, masina scartaie. Acest lucru se intampla atunci cand placutele sunt sub nivelul lor de siguranta si, de asemenea, atunci cand discul de frana incepe sa se uzeze.

Cu toate acestea, ne putem afla in situatia in care masina circula cu placute de frana si discuri practic noi si ca inca auzim acea franare scartaitoare. Acest lucru se datoreaza in principal particulelor de praf care sunt prinse intre tablete si discuri, daca aplicam putin aer sub presiune in sistemul care uneste ambele elemente, putem rezolva cu usurinta problema.

Este important sa verificati daca starea placutelor noastre de frana este slaba. Pentru aceasta putem face doua tipuri diferite de verificari. Una dintre ele va consta in verificarea vizuala a grosimii tabletelor, iar cealalta metoda va fi sa vedem avertizarea, atunci cand apare, pe indicatorul luminos al tabloului nostru de bord.

Daca observam ca masina prezinta o pierdere a capacitatii de franare la cald, aceasta se poate datora tocmai placutelor de frana. In cazul in care capacitatea de franare a vehiculului a fost redusa in comparatie cu conditiile obisnuite, calitatea placutelor de frana poate fi pusa sub semnul intrebarii.

Pe de alta parte, atunci cand conduceti cu o conducere foarte agresiva, abuzati continuu de frane si conduceti cu viteza mare, temperaturile ridicate pot da nastere fenomenului cunoscut sub numele de decolorare.

In acest caz, placutele de frana sau discurile au depasit pragul optim de temperatura si pierd capacitatea de aderenta. In consecinta, frecarea nu genereaza franare optima.

Acesta este un caz extrem, pentru care singura alternativa este de a permite franelor sa se raceasca. Distanta de franare trebuie prelungita, permitand masinii sa incetineasca din cauza efectului franei de motor si a absentei accelerarii.

Informatii interesante despre BMW

Numele BMW este o abreviere pentru Bayerische Motoren Werke (pronuntia germana: [ˈbaɪ̯ʁɪʃə mɔˈtʰɔʁn̩ ˈvɛɐ̯kə]). Acest nume este incorect din punct de vedere gramatical (in germana, cuvintele compuse nu trebuie sa contina spatii), motiv pentru care forma Bayerische Motorenwerke (pronuntia germana: [ˈbaɪ̯ʁɪʃə mɔˈtʰɔʁn̩vɛɐ̯kə] a fost folosita in mai multe publicatii in trecut) si a fost folosita in mai multe reclame.

Bayerische Motorenwerke se traduce in engleza ca Bavarian Motor Works. Sufixul AG, prescurtare de la Aktiengesellschaft, inseamna o entitate incorporata care este detinuta de actionari, deci asemanatoare cu „Inc.” (SUA) sau PLC, „Companie cu raspundere limitata” (Marea Britanie).

Termenii Beemer, Bimmer si Bee-em sunt uneori folositi ca argo pentru BMW in limba engleza  si sunt uneori folositi interschimbabil pentru masini si motociclete.

Logo-ul circular alb-alb si albastru BMW a evoluat din logo-ul circular al companiei Rapp Motorenwerke, care prezenta un inel negru care purta numele companiei in jurul siglei companiei, pe un soclu cu capul unui cal cuplat.

BMW a pastrat inelul negru al lui Rapp inscriptionat cu numele companiei, dar a adoptat ca element central un blazon circular care poarta o referinta cvasi-heraldica la stema (si steagul) statului liber Bavaria (cum a fost numit statul de origine). Cu toate acestea, intrucat legea locala privind marcile interzicea folosirea stemelor de stat sau a altor simboluri ale suveranitatii pe siglele comerciale, designul a fost suficient de diferentiat pentru a se conforma, dar a pastrat culorile azur (albastru) si argintiu (alb).

Iteratia actuala a logo-ului a fost introdusa in 2020, eliminand efectele 3D care au fost utilizate in redarile logo-ului si, de asemenea, eliminand conturul negru care inconjoara cercul. Sigla va fi folosita pe marca BMW, dar nu va fi folosita pe vehicule.