Comoara. Exista o lume a imaginatiei in doar un singur cuvant. Evoca un indiciu al posibilitatii si mult entuziasm.

Vanatoarea de comori este o activitate populara in intreaga lume, in special in locatii precum Oak Island, Nova Scotia, despre care se zvoneste ca ar fi locul unde s-ar putea gasi Arca Legamantului si Sfantul Graal, posibil ingropat acolo de Cavalerii Templieri. S-au facut numeroase incercari de localizare a acestor obiecte, precum si a comorii piratilor si chiar a manuscriselor shakespeariene despre care se crede ca sunt ascunse undeva pe insula. Niciuna dintre aceste incercari nu a rezultat decat cu gasirea unor artefacte diverse, dar asta nu a diminuat entuziasmul gasirii a ceea ce s-ar putea afla chiar dupa un alt colt.

Pe aceasta lista sunt mai multe comori pierdute de mult in intreaga lume si locurile in care ar putea fi descoperite.

  1. Diamantul florentin

 

Uimitorul Diamant Florentin de culoare galben deschis a facut odata parte din Bijuteriile Coroanei din Austria si era mandria Familiei Medici. Valoarea sa in vremurile moderne a fost estimata la aproximativ 20 de milioane de dolari, chiar daca a fost vandut odata cu doar 2 franci de un soldat care l-a scos de pe trupul neinsufletit al lui Carol Temerarul in 1477.

Diamantul are noua parti taiate ascutit, originar din India si se spune ca ar fi fost taiat de bijutierul flamand Lodewyk van Bercken. Dupa ce diamantul a fost vandut pentru sticla de soldatul mentionat anterior, a trecut prin multe maini inainte de a ajunge sa fie afisat la Viena ca parte a bijuteriilor coroanei austriece.

Piatra a fost furata in octombrie 1918 impreuna cu coroana cu diamante, inelele, colierele si pietrele pretioase ale reginei Elisabeta. Traseul diamantului florentin s-a incheiat in 1919 dupa ce un avocat, Bruno Steiner, caruia i s-a incredintat pastrarea pietrei in siguranta, a disparut cu ea. Cand Steiner a fost urmarit in cele din urma in 1923, el a negat ca ar fi avut diamantul spunand ca ar fi fost vandut de Carol I al Austriei pentru a recastiga tronul. Acesta a murit in 1930 fara ca diamantul sa fi fost gasit vreodata.

Au aparut multe zvonuri conform carora diamantul a fost introdus pe furis in America de Sud; alte zvonuri, la fel de multe, spuneau ca bijuteria ar fi fost taiata din nou sau chiar taiata in diamante mai mici si vanduta pe piata internationala a diamantelor. In zilele noastre, nu se stie unde ar putea fi diamantul, dar este cautarea pe teritoriul SUA, intrucat sunt cativa care viseaza sa fie descoperitorii acestui diamant rar.

 

  1. Aurul lui Jesse James

Aurul lui Jesse James

 

Jesse James nu era un tip dragut. El si fratele sau, Frank, au comis acte oribile impotriva soldatilor neinarmati ai Uniunii si au participat la masacrul din Centralia in 1864. Cand s-a incheiat razboiul civil, fratii au devenit criminali, infractori obisnuiti, jefuind diligente, trenuri si chiar banci din Vestul Mijlociu. Pe capul lui Jesse era pusa o recompensa, iar unul dintre membrii bandei sale l-a ucis in cele din urma, sperand sa incaseze recompensa.

In ciuda tuturor lucrurilor ingrozitoare pe care le-a facut Jesse James in viata, el a devenit oarecum o figura eroica dupa moartea sa, multi ‘fani’ comparandu-l cu Robin Hood. Acest lucru s-a intamplat in ciuda lipsei complete de dovezi ca si-a impartasit prada cu cei mai putin norocosi.

Se crede ca Jesse a ingropat o parte din ceea ce a furat in dealurile Keechi situate in Muntii Wichita din Oklahoma. Localnicii si strainii, deopotriva, au incercat ani de zile sa descifreze simboluri si alte indicii despre care se crede ca au fost sapate in stancile din zona,  de catre Jesse si Frank, in speranta ca vor ajunge la aur. Pana acum, fara noroc, dar cautatorii de comori nu renunta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Naufragiul Sao Joao

 

La data de 8 iunie 1552, nava portugheza São João a fost distrusa de-a lungul coastei actualului Port St. Johns in locul ce este astazi cunoscut sub numele de provincia Eastern Cape din Africa de Sud. Nava si-a gasit sfarsitul aproape de gura raului Umzimvubu si 100 din cele 600 de persoane de la bord s-au inecat. Restul de 500, conduse de Manual de Souza si Sepulveda, au ramas acolo unde au ramas pe uscat cateva zile inainte de a incepe o calatorie istovitoare spre nord, spre Mozambic. Cu toate acestea, doar 21 de persoane, dintre care 14 erau sclavi, au supravietuit calatoriei catre Golful Delagoa.

Nava era incarcata cu cea mai bogata marfa la momentul prabusirii, in valoare de un milion de dolari in aur. Era ticsita cu piper, pietre pretioase, portelan chinezesc albastru si alb, covoare si multe altele. Inainte de a incepe calatoria istovitoare spre Mozambic, unii sclavi ar fi luat unele din comori de pe nava. Cuferele cu bani, totusi, s-au scufundat odata cu epava, iar cautatorii de comori inca le cauta. Unii au pretins ca au gasit niste margele de portelan si carneol de-a lungul tarmului, in timp ce un vanator de comori a sustinut chiar ca a gasit un pandantiv de aur.

Cea mai mare parte a tezaurului se pare ca este inca sub apa, inaccesibila celor care doresc sa o gaseasca cel mai mult.

 

  1. Comoara din East River

 

HMS Hussar, o nava de razboi britanica cu 28 de tunuri, se indrepta spre Rhode Island prin East River in noiembrie 1780. La bord, conform mai multor zvonuri, se afla aur in valoare de cel putin 4 milioane de dolari. Hussar s-a scufundat in stramtoarea mareelor dintre Astoria si Insula Wards, cunoscuta si sub numele de Poarta Iadului. Supravietuitorii incidentului au sustinut ulterior ca respectiva „comoara” a fost livrata la destinatia prevazuta inainte de scufundarea navei.

Acest lucru nu a descurajat guvernul britanic, care a incercat sa gaseasca epava in trei ocazii separate, fara succes. Cand in cele din urma au renuntat, a venit randul cautatorilor de comori sa infrunte apele intunecate pentru a incerca sa descopere aurul. Nimeni nu a gasit altceva in afara de ceramica si alte mici artefacte, iar epava nu a fost inca descoperita; unii experti sunt de parere ca ramasitele navei au fost incorporate ca depozit de deseuri in Bronx. Unii cautatori de comori cred ca aurul ar putea face parte si din depozitul de deseuri.

  1. Marfa valoroasa a lui Varyagin

Marfa valoroasa a lui Varyagin

 

Este posibil ca Rusia sa nu fie prima locatie care ne vine in minte atunci cand vorbim despre vanatoarea de comori, dar exista cateva obiecte pierdute valoroase in aceasta tara pe care cautatorii de comori ar fi incantati sa le descopere. Avem, ca exemple, Biblioteca lui Ivan cel Groaznic, aurul lui Napoleon despre care se crede ca a fost scufundat intr-un lac din partea de vest a regiunii Smolensk si aurul lui Kolchak, care astazi ar valora peste 280 de milioane de dolari.

Pe 7 octombrie 1906, linia de marfa Varyagin s-a scufundat in largul coastei golfului Ussuri, in locul cunoscut astazi sub numele de Teritoriul Primorye. La acea vreme nu era o „mare problema”, dar proprietarul navei, Aleksei Semyonovich Varyagin a atras multa atentie asupra sa si asupra incidentului cand a cerut autoritatilor sa-l desbagubeasca pentru o „incarcatura valoroasa” care fusese pierdut. Suma pe care a solicitat-o ​​a fost de 60.000 de ruble. La acea vreme, guvernatorul a refuzat si abia in 1913 fostul capitan al Varyagin a incercat sa lanseze o expeditie la locul scufundarii. Eforturile sale au fost nereusite si eforturile ulterioare de a gasi „marfa valoroasa” au fost impiedicate mai intai de inceputul primului razboi mondial si apoi de revolutia din 1917.

Cu toate acestea, cei curajosi nu sunt descurajati sa caute singuri comoara. Premiul s-ar putea dovedi a fi doar a fi un chilipir in valoare de cateva milioane de ruble.

 

  1. Multele comori pierdute din Hawaii

 

Hawaii este o destinatie de vacanta spectaculoasa, cu bonusul suplimentar al unei hoarde de situri unde se afla comori ingropate. Conform mai multor legende, adica. Conform unuia dintre cele mai incitante zvonuri sustine, camera de inmormantare a regelui Kamehameha, care a murit in 1819, contine haine de razboinic facute din penele pasarilor disparute acum si mormane de pietre pretioase. Vanatorii de comori nu au gasit inca aceasta camera de inmormantare, unii crezand ca ar putea fi ascunsa intr-o pestera a padurii tropicale.

In timpul bataliei de la Kepaniwai din 1790, armata regelui Kamehameha a ucis majoritatea razboinicilor Maui si le-a aruncat trupurile la Iwao Stream, nu departe de Wailuku. Pasionatii de comori cred ca ramasite din aceasta batalie pot fi inca gasite ascunse in zona.

In plus, multi cred ca peste 5 milioane de dolari in aur si argint au fost ingropati langa Palemano Point de catre piratul englez Capitan Cavendish si ca armele si comorile capitanului James Cook au fost ingropate pe Kauai dupa ce a fost ucis de nativi in 1778.

 

  1. Prada lui Nadir Shah

Prada lui Nadir Shah

 

Ispita gasirii unei comori pandeste si in India exotica.

In 1739, invadatorul persan Nadir Shah a invadat Delhi cu o armata de 50.000 de oameni. Dupa masacrarea a cel putin 30.000 de oameni, armata sa a jefuit locul si a ajuns cu o caravana de comori de 150 de mile lungime. Aici povestea devine putin tulbure. Unele versiuni spun ca Nadir a fost ucis pe drumul de intoarcere in Persia in acelasi an, in timp ce altele spun ca a fost ucis in 1747. In orice caz, persoana care l-a ucis ar fi fost Ahmad Shah, care s-a ales cu cea mai mare parte a comorilor furate de Nadir. Inainte de moartea lui Ahmad, se pare ca a ingropat aceste comori in tunelurile Muntilor Hindu Kush.

Diamantul Koh-I-Noor a facut parte din prada si a fost adaugat bijuteriilor coroanei britanice. Restul asteapta sa fie gasit, ca sa spunem asa.

 

  1. Milioanele lui Kruger

 

In timpul razboiului din Africa de Sud, lucrurile au inceput sa arate foarte rau pentru boerii din Africa de Sud. Presedintele de atunci, Paul Kruger, a fost fortat sa se exileze in Europa dupa anexarea Africii de Sud la Imperiul Britanic, pentru a evita capturarea. Parasind Pretoria la 29 mai 1900, a calatorit cu trenul la Machadodorp la 4 iunie, dupa care a trecut granita catre Mozambic si a urcat pe o nava spre Europa. A murit in timpul exilului la Geneva, Elvetia.

Ceea ce a fost descoperit dupa ce a plecat, este ca Kruger ar fi ascuns un depozit secret de lingouri si monede de aur in valoare de 500 de milioane de dolari in zona Blue River din locul astazi cunoscut sub numele de provincia Mpumalanga. Acest zvon a inceput in 1900, cand guvernatorul britanic, Lord Alfred Milner, a dezvaluit ca aurul a fost luat de la Monetaria Sud-Africana si Banca Nationala. In timp ce Kruger se afla inca in Machadodorp, un tren ar fi fost incarcat pana la refuz cu aceste lingouri si monede si trimis in drum spre Mozambic. Cu toate acestea, nu a ajuns niciodata acolo si, intre Machadodorp si granita cu Mozambic, aurul a disparut aparent in neant.

Vanatorii de comori din zona cred ca aurul a fost ascuns intr-o ferma intre Sabie si Waterval Boven. Sute de perchezitii au fost efectuate in zona si in jurul acesteia, dar comoara inca nu a fost descoperita.

Actualizare: in februarie 2021, mai multe articole de stiri au afirmat ca unele dintre milioanele lui Kruger au fost descoperite dupa ce au fost gasite monede Kruger intr-un seif elvetian. De atunci au fost achizitionate de Monetaria din Africa de Sud.

 

  1. Aurul jacobit al corpului de apa dulce Loch Arkaig

Aurul jacobit al corpului de apa dulce Loch Arkaig

 

In Lochaber, Scotia, se afla frumosul Loch Arkaig, care este un corp de apa dulce. Spre deosebire de Loch Ness, cei care calatoresc aici nu urmaresc un sarpe de mare fabulos. In schimb, unii incearca sa gaseasca aurul jacobit pierdut despre care se crede ca este inca ascuns in zona.

Aurul iacobit a fost o cantitate mare de monede de aur trimise de Spania pentru a finanta ascensiunea iacobita in Scotia in 1745. Spania s-a angajat sa trimita cel putin 400.000 de lire in fiecare luna pentru a sustine armata rebela si primul lot a fost expediat in 1745. Cu greu a aterizat pe coasta de vest a Scotiei, insa cand a fost capturat de Clan Mackay. In luna aprilie a anului urmator, un transport de 1.200.000 de lire a fost descarcat la Loch nan Uamh, Arisaig. In total, sapte cutii de aur spaniol au ajuns in Scotia, dar pana cand ultimul ladita a fost descarcata, lupta iacobita s-a incheiat si armata lor a fost imprastiata.

Sase din cele sapte ladite au fost aduse in Loch Arkaig si ingropate. MacPherson din Cluny detinea controlul asupra banilor si se crede ca a folosit o parte din acestia pentru a finanta in cele din urma incercarile esuate ale unei alte revolte. Totusi, aurul nu a fost contabilizat. Au existat mai multe revendicari si acuzatii inregistrate intre sefii din Highland si iacobitii exilati cu privire la comoara, dar soarta restului aurului nu a fost stabilita

 

  1. Comori europene furate

Comori europene furate

 

In urma cu aproape 76 de ani, un ofiter S.S. care folosea pseudonimul „Michaelis” scria constant intr-un jurnal. Scrierile sale subliniau planurile comandantului nazist Heinrich Himmler de a ascunde „comorile” europene furate. Jurnalul a fost tinut departe de public si a fost in posesia unei loji masonice timp de decenii dupa razboi.

In 2019, loja a daruit jurnalul unei fundatii poloneze numita Podul Silezia. La randul sau, fundatia a confirmat ca, in acelasi an, au primit jurnalul ca „o scuza pentru al doilea razboi mondial.” La acea vreme, era inca de stabilit daca jurnalul era autentic, dar o harta inclusa in acesta a provocat un mare entuziasm. Harta indica locatia unei fantani pe terenul Palatului Hochberg, unde nazistii ar fi ascuns comorile furate. Acestea includ aproximativ 63.000 de opere de arta si artefacte culturale furate de la evreii polonezi.

Jurnalul a enumerat alte 10 locatii in care se crede ca nazistii au ingropat aur, pietre pretioase, picturi si artefacte religioase. Se presupune ca aurul de la baza putului mentionat mai sus va valora mai mult de 1 miliard de dolari.