Inainte de achizitionarea unui aparat de sudura, ar trebui sa te gandesti pe care sa alegi. Cele mai populare solutii sunt acelea cu invertor si transformatoare. Iata o clasificare a avantajelor si dezavantajelor ambelor variante, pentru a putea lua cea mai buna decizie in privinta achizitiei.

Aparatul de sudura cu invertor: detalii de tinut minte

Avantajele aparatului de sudura cu invertor includ:

 • posibilitatea sudarii folosind diferitele metode disponibile
 • greutate destul de redusa, ceea ce faciliteaza mutarea acestuia de la o locatie la alta
 • timp de racire foarte scurt;
 • consum redus de putere;
 • putere mentinuta la 160A si necesita protectie de 16A;
 • calitate superioara a sudurii;
 • in cazul unor probleme cu energia electrica, pot functiona si cu generatoare de curent;
 • numeroase functii suplimentare care sporesc confortul de lucru cu instrumentul.

Invertorul de sudura se caracterizeaza printr-un design destul de avansat tehnic, iar acest fapt poate cauza probleme de utilizare entuziastilor neexperimentati de bricolaj. Deci, daca nu ai experienta adecvata in utilizarea unui astfel de instrument, este posibil sa nu fie cea mai buna alegere pentru tine.

Atentie! Acest model de dispozitiv sudura este, de asemenea, mai putin rezistent la deteriorarea mecanica si la factorii externi decat modelul cu transformator.

In concluzie, ar trebui sa ai grija sa nu scapi aparatul in timpul transportului, altfel isi va pierde rapid proprietatile.

Aparatul de sudat cu transformator – avantaje si dezavantaje ale acestei solutii

Enumerand avantajele unui astfel de aparat cu transformator, iata care sunt importante:

 • posibilitatea sudarii cu metode MMA si MIG / MAG;
 • design simplu al dispozitivului;
 • posibilitatea de a stabili intensitatea curentului electric;
 • rezistenta ridicata la deteriorari mecanice si la factori externi.

Aparatul este are o dimensiune mai mare decat primul model specificat, de aceea este dificila mutarea acestuia dintr-un loc in altul – este, prin urmare, o solutie stationara pe care o poti aseza intr-un loc desemnat in atelier si o poti folosi doar acolo, oricand ai nevoie sa sudezi ceva.

Elementul are si parametri tehnici destul de nefavorabili – pentru functionare este necesar un curent nominal de 160A cu o protectie de 25A. Acesta necesita, de asemenea, un timp de racire lung, ceea ce inseamna ca, in timpul lucrului indelungat, este necesar sa planifici cateva pauze, astfel incat dispozitivul sa aiba timp sa se raceasca.

In cazul unui aparat cu transformator, tipul de electrod utilizat in timpul sudarii joaca, de asemenea, un rol important. Daca vei alege un electrod de calitate scazuta, vei obtine o sudura slaba care isi va pierde rapid proprietatile.

Aparat de sudat cu invertor sau transformator?

Problema cheie atunci cand alegi una unul sau celalalt model este sa hotarasti daca vei utiliza instrumentul pentru lucrari profesionale sau numai pentru reparatii ocazionale. In ultima situatie, un model cu transformator este mai bun.

Totusi, daca optezi pentru  un aparat pe care sa il poti folosi mai des si pentru activitati mai avansate, merita sa optezi pentru un aparat cu invertor putin mai mare.