Pandemia a perturbat vechiul nostru set de obiceiuri și rutine. Am stabilit noi obiceiuri. Iar obiceiurile noastre zilnice nu se vor întoarce niciodată la felul în care erau. După cum au spus mulți oamenimai destepti decat noi, lumea nu se mai poate întoarce inapoi.

Aceasta include si relația noastră cu tehnologia.

Pandemia ne-a făcut să fim mai dependenți de aplicații și experiențe digitale decât oricând. Am ajuns să depindem de aplicații și de Internet pentru a rămâne conectați cu cei dragi – într-un moment în care am avut cel mai mult nevoie.

În timp ce pandemia ne-a forțat să folosim unele aplicații care nu au fost foarte folosite inainte, este posibil să nu fim la fel de toleranți față de o calitate precara a aplicatiilor într-o lume post-pandemică.

De asemenea, am folosit aplicații mai frecvent pentru a face lucruri și pentru a accesa servicii pe care nu le-am mai putut face în lumea fizică închisă. Am folosit aplicații de fitness în loc să mergem la sală. Am comandat alimente online în loc să mergem la supermarketuri.

Am vizitat muzee virtuale în loc să fim acolo în persoană. Am vizionat online mai multe filme pentru că nu putem merge la cinematograf.

Am fost disperati sa ne reparam device-ul mobil, si astfel am apelat la un service GSM Bucuresti care ne-a ajutat tot fara sa ne prezentam fizic la locatia lor.

Dar – am experimentat, de asemenea, o mulțime de neputinte tehnologice. Neputinta de a face ceva la un standard ridicat cauzată de interfețe confuze, limitări de software ale unor aplicatii online. Tipul de neputinta si frustrare tehnologica care trebuie rezolvata prin experiențe mai simple, adaptate publicului, brusc mult mai mare numeric decat era prognozat.

Și tocmai de aceea cred că există o oportunitate URIASA. Pentru companii. Pentru mărci. Și pentru dezvoltatorii de aplicații.

Software-ul ne devoreaza lumea

Software-ul ne devoreaza lumea!

În 2011, renumitul fondator Netscape, Marc Andreessen, a scris un eseu intitulat „De ce software-ul mănâncă lumea”. El a prezis o revoluție tehnologică – condusă de software. Avea dreptate, desigur. Ultimul deceniu a produs nenumărate inovații software bazate pe progresele rapide în tehnologiile web și mobile.

Cu toate acestea, este un lucru ca produsele și serviciile să câștige un public de adoptatori timpurii și pasionați de tehnologie – oameni ca mine. Dar este cu totul altceva ca aceștia să fie atât de omniprezenți încât să se întindă pe generații și să traverseze demografia oricaror studii facute recent.

COVID a fost un catalizator care a făcut ca acest lucru să se întâmple, adoptia unor tehnologii s-a facut brusc si masiv, fara nici un fel de prognoza sau avertisment.

Iata câteva exemple notabile:

Apelul video: Zoom este acum un nume de uz casnic. Serviciul de videoconferință a văzut participanții zilnici crescând de la 10 milioane în decembrie 2019 la peste 300 de milioane în octombrie 2020. Servicii similare precum Microsoft Teams și Google Meet au cunoscut, de asemenea, o creștere explozivă.

Livrarea de alimente: primele patru aplicații de livrare a alimentelor și-au dublat veniturile din aprilie până în septembrie 2020, comparativ cu aceeași perioadă pre-pandemică din 2019.

Exerciții la domiciliu: Peloton a raportat recent 1,67 milioane de abonați conectați, o creștere de 134%. Între timp, Apple a introdus o aplicație bazata pe abonament pentru fitness care câștigă rapid piata – iar Google a făcut un mare pariu pe nisa de fitness prin achiziționarea Fitbit.

Și poate statutul care rezumă cel mai bine dependența noastră de pandemie de toate lucrurile digitale:

Utilizarea internetului a explodat: raportul OpenVault Broadband Insights (OVBI) a constatat că COVID-19 a condus la o creștere de 51% a traficului general în bandă largă în al patrulea trimestru al anului 2020 – comparativ cu aceeași perioadă din 2019.

Daca ne uităm înapoi la situatia pandemica si inainte de ea, este clar ca tehnologia deține deja un loc esential în povestea istorică a acestor ani. COVID-19 va fi considerat „punctul de vârf” pentru unele produse și servicii bazate pe software – și perturbarea care a accelerat dispariția altor industrii invechite.

Pe măsură ce ne gândim la experiențele noastre personale cu tehnologia în timpul pandemiei, mulți dintre noi ne vom aminti câteva aspecte importante. Ne vom aminti cum ne-a adus împreună cu cei dragi în moduri pe care nu le făcusem până acum. Și ne vom aminti, de asemenea, unele dintre provocările tehnologice și de aplicații pe care le-am experimentat.

Promisiune și durere: experiența mea personală cu tehnologia in „era pandemică”

Am lucrat în tehnologie mai bine de 20 de ani și mă consider un adoptator timpuriu. Foloseam deja o mulțime de software-uri și servicii conectate online înainte de pandemie. Totuși, pandemia mi-a generat noi obiceiuri și a crescut frecvența utilizarii de servicii si aplicatii la care nici nu ma gandisem anterior.

In casa noastră se transmite mai mult divertisment ca niciodata – și ne abonăm la mai multe servicii de streaming ca niciodata : NetFlix, AmazonPrime. Folosesc practic mult mai multe aplicații video și de comunicare pentru a intra in contact cu cat mai multi oameni: Skype, WhatUp, Signal, Facebook, Zoom, etc.

Acum folosesc Google Meet pentru a mă conecta cu frații mei din casele lor. Ca familie, găzduim periodic nopți virtuale de jocuri cu prietenii. Comandăm frecvent mancare de la restaurantele locale prin aplicații.

Și am avut apeluri video cu medici, profesori, clienti si furnizori – folosind software personalizat pentru fiecare dintre domenii.

Acum cand mă gândesc la anul trecut, cea mai remarcabilă parte a experienței mele tehnice pandemice este modul în care oamenii din jurul meu s-au folosit de tehnologie. Este vorba despre mama mea – și despre alți seniori ca si ea. Este vorba despre copiii mei, profesorii lor și colegii lor.

Și este vorba despre recunoașterea faptului că oamenii din aparent fiecare categorie sociala au devenit utilizatori ai tehnologiei aproape peste noapte. Și aceste comportamente noi nu sunt susceptibile să se schimbe.

Cum arată oportunitatea post-pandemică?

Pe măsură ce ieșim din pandemie, vom dori în continuare experiențe digitale precum cele de care aveam nevoie în ultimul an. Este posibil să nu avem nevoie de ele în același mod, dar ne putem da seama că sunt mai convenabile sau mai bune decât vechiul mod de a face anumite lucruri.

În termeni de marketing pentru produse, piața globală adresabilă pentru multe aplicații și software tocmai a explodat. Este o oportunitate – sau multe oportunități – pentru companii de a crea noi experiențe. Cu grija si dedicatie, evident!

Pentru că, deși pandemia ne-a forțat să folosim unele aplicații care nu au fost foarte bine lucrate, este posibil să nu fim la fel de toleranți față de acele apps mai slabute într-o lume post-pandemică. În special publicul nu atât de priceput din punct de vedere tehnic, cum ar fi seniori si copii.

Se va întâmpla – companiile vor crea mai multe experiențe digitale și le vom căuta, deoarece obiceiurile noastre s-au schimbat. Am creat noi relații cu tehnologia. Nu vom renunta la ce am învățat.

Nu e cale de întoarcere. Software-ul va devora lumea. Și avem mai multa poftă de mâncare ca niciodată! 🙂