Specia de orz cerealier (Hordeum) poate fi impartita in patru mari familii. Trei dintre ele sunt alimente: sunt orzul de toamna, orzul de scourgeon (cunoscut si sub numele de orz de iarna) si orzul de primavara.

Al patrulea fel este ornamental si cuprinde in special orzul cu coama. Orzul este o cereala pe care o poti folosi intr-o gradina de legume, in rotatie cu alte cereale precum porumbul sau graul. Unul dintre marile avantaje ale acestei plante este ca orzul are particularitatea de a returna solului o anumita cantitate din azotul pe care l-a stocat in timpul cresterii sale.

Cum sa cresti orz?

Hranitor, aromat si usor de cultivat, orzul este o cereala dulce obisnuita, cu o multime de beneficii pentru sanatate si o varietate de scopuri. Orzul necesita putin timp si energie, creste rapid si este destul de ieftin. Chiar si centimetrii negri pot germina cu succes acest cereal sanatos.

Instructiuni de cultivare

  • Achizitionarea sau obtinerea semintelor de orz. Magazinul local de legume sau de aprovizionare pentru ferma va oferi soiuri de orz. Cumparati seminte certificate care sunt considerate a avea o germinatie ridicata si lipsite de buruieni.
  • Selectati o zona la nivelul curtii, gradinii sau campului vostru care are umiditate buna, oxigen ridicat. Nu plantati seminte acolo unde incercarile anterioare de a cultiva orz au esuat. Bolile care sunt fatale pentru orz pot fi inca in sol.
  • Plantati-va semintele de orz. Orzul poate fi cultivat primavara sau iarna si tinde sa creeze cele mai bune rezultate atunci cand este plantat la inceputul sezonului. Pentru orzul de iarna, octombrie este cel mai bun moment pentru plantare. Pentru orz de primavara, planteaza in ianuarie. Orzul creste bine in sol rece – plutind temperaturile ideale chiar in jurul inghetului. Aranjati semintele astfel incat plantele de orz sa aiba 20-25 pe metru patrat de spatiu.
  • Asteptati ca orzul sa germineze. Orzul este unul dintre boabele care cresc, uneori incoltind in 24 de ore. Din pacate, timpul de la plantare pana la recoltare este de 40-55 de zile.
  • Pliviti zona daca este necesar. Daca ati plantat o cantitate mare de orz, poate fi necesar sa cumparati un erbicid; Cu toate acestea, daca cultivati doar o cantitate mica, va puteti descurca cu plivitul manual.
  • Taiati orzul. Orzul a ajuns la recolta completa (sau la maturitate) atunci cand este de culoare aurie si fragil. Orzul se misca usor in vant si arata ca un camp de grau. Dupa ce taiati plantele de orz, urmatoarea miscare depinde in intregime de destinatie. Daca intentionati sa il folositi ca hrana pentru animale, sunt sanse sa aveti o masina care sa va ajute la taiere. Daca o preparati (pentru bere, alcool si alte alimente din malt) poate fi si o productie de masa pentru care aveti instrumente utile. Pentru consumul uman, taiati manual plantele de orz.

Sfaturi si avertismente

  • Plantati-va semintele cu grija si din abundenta. Orzul are o perioada dificila de recuperare cand exista o rata scazuta de seminte.
  • Germinarea semintelor de orz depinde de soluri umede, bogate in oxigen.
  • Orzul de toamna are nevoie de temperaturi mai reci pentru a creste bine, in timp ce orzul de primavara este mult mai versatil. Plantele de iarna cresc cu mai multe tulpini lungi si capete de flori, in timp ce plantele de primavara nu au seminte.

Avantajele orzului pentru sanatate

Acum ca ai gasit cele mai bune seminte orz sa discutam si despre avantajele consumului de orz. Orzul este una dintre cele mai consumate cereale din dieta americana. Aceste cereale versatil au o consistenta oarecum amestecata si o aroma usor de nuca care poate completa multe feluri de mancare.

De asemenea, este bogat in multi nutrienti si ofera cateva beneficii impresionante pentru sanatate, de la o digestie imbunatatita si scadere in greutate pana la scaderea nivelului de colesterol si o inima mai sanatoasa.

Orzul este bogat in vitamine, minerale si alti compusi benefici ai plantelor. Este disponibil in multe forme, de la orz decorticat pana la nisip, fulgi si faina de orz. Aproape toate formele de orz folosesc cereale integrale – cu exceptia orzului perlat, care a fost lustruit pentru a indeparta o parte sau tot stratul exterior de tarate impreuna cu coaja.

Cand este consumat ca cereale integrale, orzul este o sursa deosebit de bogata de fibre, molibden, mangan si seleniu. De asemenea, contine cantitati bune de cupru, vitamina B1, crom, fosfor, magneziu si niacina.

In plus, orzul contine lignani, un grup de antioxidanti legati de un risc mai scazut de cancer si boli de inima. Cu toate acestea, la fel ca toate cerealele integrale, orzul are antinutrienti, care afecteaza digestia organismului si absorbtia nutrientilor.

Incercati sa inmuiati sau sa incoltiti boabele pentru a reduce continutul de antinutrienti. Aceste metode de preparare fac nutrientii orzului mai absorbibili. Inmuierea si incoltirea pot creste, de asemenea, nivelurile de vitamine, minerale, proteine ​​si antioxidanti.

Orzul integral contine o gama larga de vitamine, minerale si alti compusi benefici ai plantelor. Inmuierea sau incoltirea orzului poate imbunatati absorbtia acestor nutrienti. Orzul poate reduce foamea si poate promova senzatia de satietate – ambele pot duce la pierderea in greutate in timp. Orzul reduce foamea in mare masura datorita continutului sau ridicat de fibre. O fibra solubila cunoscuta sub numele de beta-glucan este deosebit de utila.