Senzorii de forta folosesc celule de incarcare pentru a cantari obiecte si pentru a preveni suprasolicitarea utilajelor; iar in cazul in care aveti neoie de un bagaj de cunostinte bogat cu privire la senzori forta, recomandarea noastra este sa cititi pana la final acest articol.

Va promitem ca veti obtine toate informatiile necesare cu privire la acest tip de senzori, deci merita sa ramaneti alaturi de noi pana la final.

Senzorii de forta cantaresc marfa pe echipamentele de productie si transport. De asemenea, monitorizeaza incarcaturile de pe masini supuse unor standarde stricte de siguranta, cum ar fi ascensoare de mine, macarale de constructii, rezervoare industriale, silozuri de cereale si locomotive, pentru a se asigura ca echipamentul nu este supraincarcat.

La baza senzorilor de forta se afla celulele de incarcare, traductoare care transforma forta in iesiri electrice masurabile. Exista celule de sarcina hidraulice, pneumatice, piezoelectrice si capacitive. Cu toate acestea, celulele de sarcina bazate pe tensiune sunt cele mai frecvente.

Acestea au fire fine (pana la 0,02 mm in diametru) din otel, aluminiu sau aliaj de beriliu-cupru. Sarma adera la o hartie subtire sau la o baza de plastic intr-un zigzag continuu care mareste efectul schimbarilor de material in sarma ca raspuns la sarcini externe. Conductele de la inceputul si sfarsitul valului zigzag se conecteaza la circuite.

Adesea, patru elemente de detectare a tensiunii-gage sunt legate de o carcasa prelucrata intr-un aranjament Wheatstone-bridge. Cand este supusa fortei, aceasta matrice dezvolta o tensiune care schimba rezistenta firelor si care declanseaza o schimbare a puterii electrice.

Tipuri de senzori de forta

Senzorii de forta cei mai obisnuiti pe baza de etalonaje sunt stifturile de sarcina, grinzile de forfecare si legaturile de tensiune. Cantariea camioanelor este o aplicatie obisnuita cu senzori de forta. O modalitate prin care furnizorii pot valida iesirea celulelor de incarcare supuse conditiilor din lumea reala este utilizarea de fotografii digitale cu configurarea testului.

Legaturi de tensiune

Legaturile de tensiune, numite si celule de tensiune, constau in doua paduri de otel si un corp central care gazduieste celula de sarcina. Maoara forta in cabluri, lanturi si scripeti si sunt cele mai frecvente in aplicatii de ridicare, tragere si troliu pe macarale si intinzatoare de sarma. Legaturile de tensiune standard masoara 25.000 pana la 100.000 lb, desi versiunile personalizate pot masura mai mult.

Pinii de incarcare

Acestia inlocuiesc pinii structurali oriunde este nevoie sa cunoasteti forta de forfecare. De obicei, o grinda este prelucrata pentru a fi aproape complet goala (ca o teava), cu exceptia unui segment cu o sectiune transversala solida. Elementele de detectare se monteaza pe acest perete ramas de material.

Corpul tubular al stiftului de incarcare rezista la solicitari de indoire, in timp ce sectiunea transversala solida rezista la solicitari de forfecare verticale si orizontale. Dispozitivele de deformare ale benzii masoara aceste solicitari de forfecare. Capacitatile standard depasesc 20.000 lb.

Grinzi de forfecare

La fel ca stifturile de incarcare, acestea masoara tensiunea de forfecare. Grinzile de forfecare cu un singur capat necesita senzori in consola care se aplica lasarcina la capatul liber pentru a cantari sarcinile in buncarele si cantarele de podea.

Grinzile de forfecare cu capat dublu au nevoie de senzori sustinuti la ambele capete si sarcina se aplica la mijloc. Acestia cantaresc rezervoare si articole pe platforme de mare capacitate.

Atat grinzile de forfecare simple, cat si cele duble functioneaza ca niste stifturi de incarcare in sensul ca incorporeaza o banda solida intr-un fascicul altfel gol. Grinzile de forfecare standard detecteaza sarcini de pana la 40.000 lb in trepte de 20 pana la 40 lb.

Cerinte de instalare

Legaturile de tensionare, stifturile de incarcare si grinzile de forfecare sunt robuste, dar trebuie instalate cu precizie. Celulele de incarcare ale acestora se deviaza previzibil numai atunci cand sunt aliniate corespunzator la sarcina aplicata si utilajele din jur. In caz contrar, incarcarea inclinata provoaca citiri incorecte, iar celulele de incarcare suprasolicitate produc mai putin decat iesirile lor asteptate.

Pentru citiri exacte ale grinzilor de forfecare si ale stifturilor de incarcare, utilizati suporturile si stifturile care vin cu ele. Daca este cazul, alegeti cu atentie elementele de fixare. De exemplu, un design poate avea nevoie de suruburi infundate pentru a fixa senzorul pe masina, mai ales daca capetele risca sa fie taiate de echipamentele din apropiere in timpul functionarii.

Stifturile de incarcare, numite si stifturi de ridicare sau stifturi de forta cu senzori de forta, masoara forta de forfecare in catuse, snopi de macara si ascensoare. Placile mentin pinii aliniati pentru a preveni incarcarile laterale care afecteaza citirile.

De asemenea, sprijiniti corect senzorii de forta. Capetele neacceptate ale grinzilor de forfecare cu un singur capat ar trebui sa fie libere. Grinzile de forfecare nu trebuie instalate sub tensiune sau fortate in spatii care degradeaza precizia cantaririi. In cazul in care grinzile de forfecare sunt utilizate in tandem (de exemplu, la cantarele de vite sau camioane mari), liniile de scribe faciliteaza nivelarea grinzilor la aceeasi cota.