Pastele- o sarbatoare a crestinismului plina de semnificatii speciale. Crestinii sarbatoresc invierea lui Isus. „In primavara exista sarbatori similare in toate culturile la care se sarbatoreste trezirea naturii si astfel viata”, spun specialistii „Pastele are doua radacini: in primul rand, un festival pagan de primavara numit Ostara si, in al doilea, sarbatoarea Pastelui evreiesc, in timpul careia evreii isi sarbatoresc eliberarea de sclavia egipteana”.

Pastele include Saptamana Mare, care incepe cu o saptamana inaintea duminicii sfinte, in ziua de Florii.

Obiceiurile Pastelui si semnificatia lor

Oua de Pasti

In majoritatea culturilor, oul simbolizeaza clar viata. Din exterior, un ou arata fara viata, aproape ca o piatra. Dar ceva creste in el. Dupa o perioada, ceva va rupe coaja tare. Rezultatul este un pui. Acest lucru simbolizeaza cel mai impresionant sentiment ca natura se trezeste si revine la viata primavara.”

Colorarea oualor de Paste

Pentru a sarbatori primavara, oamenii obisnuiau sa decoreze ouale. Au pus  frunze pe oua si le-au invelit in hartie, apoi le-au colorat cu foi de ceapa. Dupa fierbere, pe ou se putea vedea o pata alba in forma de frunza. Mai tarziu, in cele 40 de zile cat dureaza Postul Mare inainte de Pasti, era interzis sa mananci carne si oua.

Dar, din moment ce gainile au depus oua, oamenii le-au gatit pentru a le pastra mai mult timp. Pentru a le deosebi de ouale crude, le-au cororat, mai ales rosii. Aceasta culoare simbolizeaza suferinta si sangele varsat al lui Hristos. Dar sangele nu inseamna doar moartea, ci a fost intotdeauna un semn de viata.

Cautarea oualor de Pasti

Pentru festivalul pagan de primavara Ostara, oamenii obisnuiau sa-si ofere oua decorate si colorate.

Cand crestinismul s-a impus ca religie, unii episcopi au interzis aceasta traditie. Dar pentru ca oamenii voiau sa-si dea in continuare reciproc oua, le ascundeau intr-un camp si lasau prietenii si rudele sa le caute. Se crede ca aceasta este explicatia pentru faptul ca astazi se ascund oua de Paste

Iepurasul de Paste

A fost intotdeauna un simbol al fertilitatii, deoarece este unul dintre acele animale care au un numar deosebit de mare de descendenti. A fost si simbolul zeitei pagane a fertilitatii Eostre, in cinstea ei avand loc festivalul Ostara. Crestinii au incorporat apoi acest simbol pagan in sarbatorile lor de Paste.

Acest lucru a mers bine: iepurele era cunoscut si ca simbol al vietii si al renasterii – si despre asta este vorba de Pastele crestin.

Mielul de Paste

Obiceiul mielului de Paste se intoarce la sarbatoarea Pastelui Evreiesc. La festival, evreii isi sarbatoresc eliberarea de sclavia egipteana. Pentru slava lui Dumnezeu, ei ofera un miel si il pregatesc dupa reguli stricte cu anumite ierburi.

Acestea sunt motivele pentru care ouale vopsite, mielul, cozonacul, pasca cu branza si stafide, considerata un fel de tort de Paste, fac parte din bucatele prezente pe masa festiva a acestei sarbatori. In ziua de duminica, toti cei din familie se aduna de jur imprejurul mesei si savureaza aceste preparate speciale, ce au primit binecuvantare cu o seara inainte.