Wikipedia atrage multe link-uri si contine o cantitate mare de continut pe un set larg de subiecte. Drept urmare, paginile Wikipedia tind sa se pozitioneze bine in cautarea organica si sa achizitioneze PageRank ridicat pe Google, cel mai popular motor de cautare incepand cu anul 2018.

Acesti factori creeaza o tentatie puternica pentru editori sa adauge linkspam pentru a-si promova propriile site-uri, in mod negativ: articole despre ei insisi sau organizatiile lor sau articole astroturf, pentru a crea un spin pozitiv. Intr-adevar, unii specialisti in optimizarea motoarelor de cautare (SEO) au recomandat tactici care incalca politicile oficiale ale Wikipedia, in articolele publicate.

Inainte de a va gandi la modalitati inteligente de a va sustrage de la politicile Wikipedia, ar trebui sa fiti constienti de faptul ca orice truc la care va puteti gandi a fost probabil incercat inainte si ca editarea lasa o urma pe care o poate urmari foarte usor, un wikinaut experimentat. Inainte de a trece la “partea intunecata”, trebuie sa stii ca rezultatele pot fi neplacute, publice si permanente.

Daca sunteti un practicant SEO care a venit pe Wikipedia si care cauta sa creasca popularitatea legaturii site-ului dvs. sau sa gestioneze reputatia in ochii clientului, puteti afla mai multe despre cum functioneaza Wikipedia, citind cu atentie politicile sale. Inainte de a efectua modificari, va sugeram sa va familiarizati cu ghidurile privind conflictul de interese din Wikipedia.

De asemenea, fiti constienti ca titlurile de pagini pot avea un efect de „wikibomb” fata de subiectele legate, deci asigurati-va ca numiti articolele in mod neutru.

Cele mai bune practici pentru SEO si SEM-uri care participa la Wikipedia

Exista o varietate de moduri prin care poti participa la comunitatea Wikipedia:

  • Daca Wikipedia are un articol despre organizatia dvs., sunteti bineveniti sa corectati spam-ul sau link-urile in orice moment. Daca doriti sa sugerati modificari ale articolului, puteti posta revizii sugerate pe pagina de discutii a articolului si puteti solicita altor editori ajutor pentru introducerea materialului in articol. Puteti, de asemenea, sa faceti un announcement pe pagina de discutii a articolului si sa va oferiti sa oferiti raspunsuri, daca alti editori au intrebari despre organizatia dvs.
  • Datorita Wikipedia, multe companii SEO obtin clasari bune pentru site-urile lor web sau site-urile aflate in administrarea lor directa. Obtinerea de legaturi de pe site-uri de inalt PR, este un tip de strategie in SEO.
  • Daca organizatia dvs. nu are inca un articol pe Wikipedia si considerati ca organizatia dvs. este notabila, gasiti o categorie adecvata sau o pagina de discutii despre articole din domeniul dvs. si sugerati un nou articol. Puteti ajuta chiar incepand sa scrieti articolul  propriu-zis si sa colectati referinte. In mod ideal, ar trebui sa postati aceste materiale in propriul dvs. spatiu pentru utilizatori. Puteti porni o pagina, cum ar fi Mypage / Sandbox, in acest sens.
  • Daca un concurent introduce prejudecati in articole, puteti raporta aceste incidente in locul potrivit. Incepeti prin a expune ingrijorarile dvs. pe pagina de discutii a articolului. Daca acest lucru nu reuseste sa rezolve problema, puteti accesa pagina de solicitari pentru comentarii sau „a treia opinie”. Pentru incalcari evidente ale politicii privind conflictul de interese din Wikipedia, puteti depune un raport la tabloul de avize privind conflictul de interese.
  • Participand la articole legate de domeniul dvs., este posibil sa va remarce alti experti sau jurnalisti, dar va rugam sa evitati auto-promovarea atunci cand editati articole. Participarea la Wikipedia poate duce la oportunitati de relatii publice. Puteti crea o pagina de utilizator pentru dvs. cu o biografie scurta si un link catre site-ul personal, pentru a oferi mai multe informatii despre voi.
  • Multe organizatii incearca sa informeze si sa educe publicul. Prin conectarea la articole relevante din Wikipedia sau copierea continutului Wikipedia pe site-ul dvs. web, puteti oferi valoare audientei dvs.
  • Va rugam sa ajutati sa extindeti si sa creati articole, atat timp cat urmati politicile, ghidurile si obiceiurile comunitare ale Wikipedia. Imbunatatirea intelegerii de catre public a subiectelor care sunt importante pentru tine este un lucru bun. Din nou, evitati sa va promovati dvs. sau produsele dvs. in articole si mentineti punctul de vedere neutru. Wikipedia este pentru educatie, nu propaganda.
  • Amintiti-va ca sunteti invitat in casa Wikipedia. In timp ce sunteti aici, veti primi cel mai bun feedback, daca respectati regulile si obiceiurile casei. Daca creezi consens, poti chiar sa editezi regulile.
  • Celor de la Wikipedia le plac fotografiile de buna calitate si, pentru a alege, le folosesc pe cele mai bune, cu licente libere disponibile. Asadar, daca doriti ca articolul despre compania dvs. sa fie ilustrat cu o fotografie a CEO-ului dvs (de exemplu) si sunteti dispus sa trimiteti o fotografie publicitara de inalta calitate pentru ca oricine sa o poata folosi in mod liber, incarcati-o pe afise si puneti un link pe articolul aflat in discutie cu o rubrica de genul „credem ca aceasta fotografie ar fi mai buna”.

Search engine optimization si Wikipedia

Edit for hire

Inchirierea editarii este o idee foarte proasta. Microsoft a provocat un scandal mediatic platind pe cineva sa editeze articole pe Wikipedia. Problema cu editarea inchiriata este ca un editor platit de o organizatie, fiind motivat extern, va incalca aproape inevitabil punctul de vedere neutru, una dintre cele mai importante politici ale Wikipedia.

In loc sa editati prin outsourcing, va puteti sfatui clientii sa se implice cu articole relevante si WikiProjects. Odata ce au inteles ce vrea Wikipedia de la ei, pot sugera un nou articol despre organizarea lor. Dezvaluirea oricarei conexiuni comerciale este o modalitate de a creste increderea si de a evita provocarile etice. Daca alti editori sunt interesati sa acopere diferite subiecte/articole/discutii despre organizatia dvs., ii puteti sustine indicand referinte utile.

Poate Wikipedia sa-ti creasca popularitatea linkului?

Wikipedia este o enciclopedie, nu un motor de cautare si nici un director. Nu este necesar sa adaugati fiecare site web care ar putea fi relevant pentru sectiunea de linkuri externe ale unui articol. Listele lungi de link-uri externe nu adauga valoare articolelor si pot reduce calitatea articolului prin confuzia cititorului.

Pentru a ajuta la crearea si mentinerea de inalta calitate a articolelor, multi useri ai Wikipedia monitorizeaza modificarile recente pentru adaugarile de linkuri. In timp ce un editor poate scapa cu adaugarea de legaturi inutile la un articol cu ​​profil scazut pentru o perioada scurta de timp, link-urile improprii tind sa fie sterse imediat din articolele cu profil inalt. In orice caz, la eliminarea legaturilor improprii, editorul care le-a adaugat poate primi un avertisment de spam. Editorii pot fi blocati de la editarea pe Wikipedia, dupa ce au primit mai multe avertismente.

Inainte de a adauga link-uri externe la articole, cititi “Wikipedia: Link-uri externe”. Cand cititi un link extern ca sursa pentru o declaratie, asigurati-va ca ati ales cele mai fiabile surse disponibile.

Utilizarea de catre Wikipedia a noindex si nofollow

Toate legaturile de pe Wikipedia folosesc atributul nofollow pe link-urile externe. Google si alte motoare de cautare sustin ca nu tin cont de astfel de legaturi atunci cand calculeaza popularitatea linkurilor. Anumite pagini Wikipedia pot utiliza, de asemenea, meta tag-ul robotilor noindex pentru a preveni indexarea motoarelor de cautare. Puteti plasa in mod liber link-uri pe unele dintre aceste pagini, dar acest lucru probabil nu va va ajuta in clasamentul din motoarele de cautare majore.

Lista neagra

Site-urile care sunt spamate in mod repetat pe Wikimedia sau care sunt complet improprii pentru orice utilizare legitima, pot fi plasate pe lista neagra M: Spam, la nivel WMF. Odata terminat, nu va fi acceptata nicio adresa URL catre serverul respectiv si toate linkurile existente sunt eliminate. Retineti ca lista neagra este publica, astfel incat motoarele de cautare si alte site-uri web sunt libere sa utilizeze aceasta lista in scopuri proprii.

Wikipedia este o strategie de relatii publice?

Pot exista cazuri in care interesul Wikipedia de a crea articole de enciclopedie de inalta calitate coincide cu interesele firmelor care doresc sa educe mai bine publicul in legatura cu anumite subiecte. Comunitatea Wikipedia recomanda focalizarea pe editare, mai degraba decat pe editor.

Daca un interes comercial incearca sa educe publicul, se pot adauga materiale de opinie adecvate, neutre, pe Wikipedia, fara ca acestea sa provoace o reactie. Adaugarea spinului pe Wikipedia este foarte descurajata si, de obicei, va rezulta printr-o mustrare din partea Wikipedia. De asemenea, inceperea unui articol despre un subiect care nu este notabil pentru a promova subiectul, va duce la stergerea articolului.

Editare platita si conflict de interese

Daca un editor este platit, acest lucru semnaleaza un conflict de interese probabil, dar agentii neplatiti se pot confrunta si ei cu o situatie similara. Agentii ar trebui sa mentina aceleasi standarde de comportament. Orice editor, chiar subiectul unui articol, poate realiza anumite tipuri de modificari, de exemplu: vinderea si stergerea link-urilor.

Pentru a-si proteja propria reputatie, agentii se pot anunta pe pagina de discutii si pot pune acolo modificarile controversate, astfel incat altcineva sa le poata adauga la articol. In general, interesele unui director beneficiaza cel mai mult prin incurajarea editorilor neutri sa lucreze la articol.

Agentii sunt probabil intelepti daca aleg sa faca un pas inapoi si sa lase comunitatea sa mentina articolul, in timp ce ei ofera sprijin. Agentii pot, de exemplu, sa identifice noi fapte sau surse pe pagina de discutii, astfel incat alti editori sa poata verifica informatiile respective si sa le adauge la articol. Agentii se pot oferi, de asemenea, sa raspunda la intrebari.