Indecele pentru raportul de tara in scadere cu pana la aproape de 9% in ceea ce priveste forta de munca din Romania pana in 2030.

Recrutarea devine o provocare

Potrivit unei analize realizata de KeysFin, recrutarea in Romania a devenit o adevarata provocare. Interesul in crestere al angajatorilor a facut ca piata de HR sa creasca semnificativ in ultimii ani, de la 2,06 miliarde de lei in 2012 la 3,6 miliarde de lei in 2017.

Problemele demografice ale Romaniei vor avea un impact negativ asupra pietei muncii, arata Comisia Europeana. Astfel, scaderea natalitatii, migratia si imbatranirea populatiei vor face ca forta de munca sa scada cu 8,8% pana in 2030, potrivit prognozei Bruxelles-ului.

Lipsa personalului calificat, pregatire profesionala insuficienta

Comisia Europeana vede incert viitorul in ceea ce priveste forta de munca din Romania. In raportul de tara aferent Semestrului European pentru primavara 2022, este prefigurata o scadere de pana la 8,8% a fortei de munca din tara noastra pana in 2030. Tabloul Romaniei este completat de lipsa calificarilor si nepotrivirile cu nevoile pietei muncii, un sistem educational slab, o pregatire profesionala insuficienta si un grad redus de incadrare in munca a anumitor categorii: femei, persoane de etnie roma, tineri si varstnici, persoane cu dizabilitati sau cu aptitudini educationale scazute.

In fapt, Comisia Europeana anticipeaza faptul ca in urmatorii ani cresterea ratei de angajare a acestor romani va deveni imperativa. Problema este ca, datele din prezent arata ca Romania se confrunta
cu o capacitate redusa a serviciilor de integrare pe piata muncii, iar perfectionarea si recalificarea raman limitate.

Desi rata somajului a scazut la 5,6% in 2021, de la 6,1% in 2020, este inca peste nivelurile de dinainte de criza. Prognoza Comisiei Europene arata ca va scadea la 5,5% in 2022 si la 5,3% in 2023.

Dezechilibre pe piata muncii

Decalajul de gen in ceea ce priveste ocuparea fortei de munca este printre cele mai mari din UE, cu inactivitate crescuta in randul femeilor, in principal din cauza accesului limitat la serviciile de ingrijire si educatie timpurie a copiilor.
Din cauza pandemiei COVID-19, proportia copiilor sub 3 ani care beneficiaza de servicii de ingrijire institutionale a scazut la 6,8% in 2020 (de la 14,1% in 2019) si ramane semnificativ sub media UE de 18,5%.

Si persoanele cu dizabilitati se confrunta in continuare cu oportunitati limitate si acces
dificil pe piata muncii.
Totodata, datele Comisiei Europene mai arata ca in 2021, doar 41% dintre romi erau incadrati intr-o forma de munca platita. In privinta tinerilor, ponderea celor din categoria NEET (care nu urmeaza o forma de invatamant, nu sunt angajati si nu participa la formare profesionala), ramane printre cele mai ridicate din UE si a ajuns la 20,3% in 2021.

Romania se numara printre cele 7 state care, conform analizei Comisiei Europene, se confrunta cu dezechilibre macroeconomice excesive.