O sarcina ectopica (EGE) este termenul folosit atunci cand ovulul fertilizat se dezvolta in afara uterului, cel mai frecvent in trompele uterine. Se estimeaza ca 5.000 de femei vor fi afectate in fiecare an in Romania.

Definitie: Ce este o sarcina extrauterina?

O sarcina ectopica (EGE) este cauzata de implantarea si dezvoltarea oului in afara uterului. Prin urmare, aceasta sarcina nu are loc in cavitatea uterina asa cum ar trebui. In majoritatea cazurilor (95%), ovulul se implanteaza in trompa uterina. „Alte locatii sunt mai rare. De exemplu, se intampla ca oul sa se ataseze in cavitatea abdominala”, spune un doctor, ginecolog si obstetrician.

Care sunt simptomele unei sarcini ectopice?

Primele semne care ar trebui sa va alerteze sunt sangerarea si / sau durerea pelvina la inceputul sarcinii „La inceputul unei sarcini normale nu exista sangerari sau dureri abdominale. Este absolut necesar sa va adresati medicului dumneavoastra fie el ginecolog Targu Mures sau alt ginecolog”. Aceasta sangerare este destul de intunecata si nu abundenta in comparatie cu metrorrhagia rosie si abundenta a avortului spontan. Alte semne care pot sugera o sarcina extrauterina includ:

 • intarziere a menstruatiei sau a ultimei perioade neobisnuite,
 • semne de sarcina (greata, varsaturi, tensiune mamara),
 • Ameteala

Retineti ca GEU poate fi uneori asimptomatica.

Care sunt cauzele unei sarcini ectopice?

Exista anumiti factori care favorizeaza debutul unei sarcini ectopice:

 • fumatul este un factor de risc important pentru sarcina extrauterina;
 • expunerea in utero la dietilstilcoestrol;
 • salpingita, ITS sau endometrita;
 • chirurgie tubara sau pelviana care a dus la modificari ale trompelor uterine;
 • Endometrioza;
 • antecedente de sarcina extrauterina;
 • utilizarea pilulei microdozate;
 • varsta mai inaintata a viitoarei mame;
 • unul sau mai multe avorturi.

Diagnostic: ultrasunete, nivel beta-HCG

Diagnosticul precoce al unei sarcini ectopice nu este usor de facut. La inceputul sarcinii, cand apar primele simptome ale unei EGE, ecografia nu face intotdeauna posibila identificarea acesteia din cauza sarcinii timpurii. Cand ecografia permite, medicul poate nu vede un ovul in uter; uneori il poate vedea in tub sau poate vede sange in burta. De obicei, doza hormonului beta-HCG (hormon specific sarcinii) ajuta la stabilirea diagnosticului. „La inceputul sarcinii, acest hormon creste constant. Astfel, doua doze succesive efectuate la interval de 48 de ore, care prezinta un nivel identic al acestui hormon, in timp ce creste in cazul unei sarcini netede, pot insemna probabilitatea unei sarcini ectopice”, detaliaza ginecologul.

Care sunt tratamentele pentru o sarcina extrauterina?

In unele cazuri, sarcina se poate opri de la sine. Cand acest lucru nu este cazul si in functie de progresul si localizarea sarcinii ectopice, tratamentul ales va fi fie medicamentos, fie chirurgical. Tratamentul medical implica o molecula, metotrexat, injectat intramuscular. Acest produs intrerupe dezvoltarea oului. Doza de HCG se efectueaza pana cand devine negativa. O a doua injectie este uneori necesara.

Ce operatie se face in cazul sarcinii ectopice?

Tratamentul chirurgical este luat in considerare atunci cand sarcina este mai avansata sau cand exista riscul de sangerare interna. In acest caz, se efectueaza o laparoscopie daca tubul in cauza nu este deteriorat. Este deschis chirurgical si oul este indepartat. Proboscisul nu este indepartat sistematic. „Decizia depinde de context, de varsta pacientului. De cele mai multe ori, se incerca sa pastreze proboscisul. Decizia este personalizata”, spune doctorul.

Dar stati linistita deoarece chiar daca treceti printr-o sarcina ectopica tot este posibil sa nasteti din nou in viitor dar cel mai bine este sa preveniti acest lucru si sa mergeti la un ginecolog si sa aveti grija de sanatatea dumneavoastra cat mai bine.