Software-ul care stă la baza celei de-a doua cea mai mari monede cripto, ether, a fost actualizat miercuri și este online, a declarat într-un tweet casa de schimb Binance.

Mutarea le va oferi investitorilor acces la peste 30 de miliarde de dolari din aceste token-uri digitale. Cunoscut sub numele de Shapella, cea mai recentă actualizare a lanțului de blocuri Ethereum de la actualizarea Merge va permite investitorilor să răscumpere o ramură a token-urilor ether pe care le-au depus în schimbul dobânzilor pe rețeaua blockchain în ultimii trei ani.

Astfel de token-uri ether „stake-uiti” reprezintă în prezent aproximativ 15% din toate token-urile ether, conform firmei de date Dune Analytics și au o valoare de aproximativ 31 de miliarde de dolari.

„Actualizarea Shanghai/Shapella este completă. Depozitele și retragerile pentru ETH, OP, ARB și token-uri ERC-20 prin rețelele Ethereum, Optimism și Arbitrum sunt acum din nou online”, a spus Binance într-un tweet.

Schimbările vor duce probabil la o volatilitate crescută pentru ether, au prezis investitorii.

Unii cred că răscumpărările larg răspândite ar putea duce la un val de vânzări, care la rândul său ar putea afecta prețul etherului, a cărui valoare de piață de aproximativ 230 de miliarde de dolari este depășită doar de bitcoin.

„Eliberarea acestei investiții anterior nerealizate ar putea duce la o presiune semnificativă asupra prețului în jos, dacă este lichidată imediat”, au spus analiștii Deutsche Bank într-o notă.

În ultima sa actualizare semnificativă, Ethereum a redus drastic consumul de energie în septembrie – o mișcare pe care susținătorii au spus că îi va oferi Ethereum un avantaj în încercarea de a depăși bitcoin.

Cu toate acestea, ether a continuat să rămână în urma rivalului său mai mare, înregistrând o creștere de puțin sub 60% în acest an, comparativ cu o creștere de peste 80% pentru bitcoin.

După ce trilioane de dolari au fost șterse de pe piața cripto într-un an 2022 dificil, sectorul a revenit în 2023, pe fondul așteptărilor că majorările ratelor de dobândă ale băncilor centrale încetinesc.

Ethereum a devenit popular în așa-numitele aplicații de finanțare descentralizată, care oferă servicii financiare ocolind gardienii tradiționali ai industriei, cum ar fi băncile.

Cu toate acestea, rămâne puțin utilizat în comerțul sau finanțele tradiționale.

Actualizarea pe blockchain, cunoscută și sub numele de „Shapella”, a fost declanșată la ora 22:27 UTC și rețeaua procesează acum cererile de retragere.

La aproximativ o jumătate de oră după ce actualizarea Shanghai a fost activată, au fost procesate 285 de retrageri, pentru aproximativ 5.413 ETH (în valoare de 10 milioane de dolari), conform beaconcha.in.

Trecerea dura mult așteptata – în esență, actualizarea blockchainului prin crearea unuia nou – a fost caracterizat de membrii comunității Ethereum ca un moment istoric, finalizând tranziția sa de-a lungul mai multor ani către o rețea completă de tip proof-of-stake.

Într-un sistem proof-of-stake, utilizatorii „pun la stake” criptomoneda ca o formă de garanție pentru a ajuta la securizarea și confirmarea noilor blocuri de date. Anul trecut, blockchain-ul a renunțat la mecanismul său inițial de consens proof-of-work – același pe care îl utilizează Bitcoin – dar până acum, utilizatorii nu au putut retrage etherul de la staking sau răscumpăra recompensele acumulate, o caracteristică crucială a noului sistem de lucru.

Prețul ETH a rămas în mare parte stabil în momentul în care a fost declanșat update-ul Shanghai, în timp ce aproximativ 4000 de persoane s-au alăturat Shapella Mainnet Watch Party organizat de Ethereum Cat Herders.

La transmisia în direct, Vitalik Buterin, co-fondatorul blockchainului Ethereum, a declarat că „ne aflăm într-o etapă în care părțile cele mai dificile și rapide ale tranziției protocolului Ethereum sunt practic încheiate. Trebuie făcute lucruri foarte importante, dar acele lucruri foarte importante pot fi făcute în siguranță la un ritm mai lent.”

Buterin a spus că scalarea – făcând tranzacțiile mai rapide și mai ieftine – va fi următoarea problemă pe care blockchain-ul o va aborda după Shanghai. „Dacă nu rezolvăm scalarea înainte de următorul ciclu de creștere, știm că oamenii vor fi blocați să plătească tranzacții de 500 de dolari. Dacă, pe de altă parte, nu avem Verkle Trees înainte de următorul ciclu de creștere, ei bine, lucrurile ar putea fi puțin dificile, dar știți, este o problemă mult mai mică decât, să zicem, tranzacțiile de 500 de dolari, nu?”

Analiștii pieței de active digitale au speculat de luni de zile dacă acest update Shanghai va fi un catalizator pentru o creștere de preț sau o prăbușire: Succesul său va îmbunătăți sentimentul pieței sau cei care au la staking Eth își vor răscumpăra ETH-ul în masă și se vor grăbi să-și vândă participațiile?

„Scopul nostru a fost întotdeauna ca Ethereum să fie ceva ce reprezintă o armată de zeci sau sute de operatori solo de noduri, nu trei sau patru entități mari de date”, a declarat Ben Edgington, responsabil de produs pentru Teku, un client ConsenSys pentru Ethereum. (Un client este un software care rulează blockchainul.)

„Cred că am proiectat un protocol care permite acest lucru, ceea ce consider că este un pas înainte mare față de PoW (proof-of-work).”

Vitalik Buterin a scris într-o postare pe blog în noiembrie 2020 că PoS (proof-of-stake) ar duce la o „concentrare mai mare a bogăției pe termen lung”. Acest lucru se datorează faptului că, în PoS, ai nevoie doar de ether pentru a pune la stake și poți obține mai mult ether prin staking. În PoW (proof-of-work), tot poți câștiga ether, dar ai nevoie de resurse externe pentru a face acest lucru. Așadar, pe termen lung, Buterin a susținut că distribuțiile de monede în cadrul PoS „risca să devină din ce în ce mai concentrate”.

Pentru a participa la procesul de validare a blocurilor și pentru a asigura rețeaua Ethereum, validatorii trebuie să „mizeze” cel puțin 32 de ETH, trimitându-i către un contract inteligent în care fondurile sunt blocate.

Cu cât un validator pun la staking mai mult ETH, cu atât este mai probabil să i se atribuie sarcina de a propune un „bloc” de tranzacții de date care urmează să fie confirmat pe blockchain.

Atunci când un validator propune un bloc și acesta este aprobat de ceilalți validatori, validatorul respectiv primește o recompensă suplimentară.

Când tehnologia PoS a fost lansata pentru prima dată, 32 de ETH valorau aproximativ 15.000 de dolari. De atunci, ETH s-a apreciat enorm, ajungând acum la aproximativ 58.000 de dolari. Creșterea prețului reprezintă unul dintre motivele pentru care se speculează că unii investitori ar putea alege să-și vândă ETH-ul – pentru a înregistra profituri.

Nu toată lumea are acea sumă de ETH disponibilă pentru a putea miza un întreg lot de 32 de ETH. Așadar, furnizorii de stake lichizi au apărut ca o alternativă, în care utilizatorii care doreau să participe la procesul de staking puteau contribui cu orice sumă de ETH doreau, iar furnizorii terți ar pune la stake acel ETH și ar rula validatorul în numele colectivului de clienți.

Lido, cel mai mare furnizor de stake, controlează aproximativ 23% din totalul ETH-ului aflat la staking. Coinbase, Kraken și Binance, unele dintre cele mai mari burse de criptomonede din lume, controlează încă 22% din ETH-ul aflat la stake.

Shanghai: Retragerea de la staking acum disponibilă

Există numeroase modalități prin care validatorii pot să-și retragă monedele, cele două tipuri principale de retragere fiind retragerile parțiale și retragerile complete.

O retragere parțială are loc atunci când cei care au la stake eth scot recompensele pe care le-au obținut din proces, dar lasă etherul inițial acolo. Stakerii solo care își administrează propriii validatori au trebuit să-și migreze acreditările către o acreditare de retragere 0x01. Fără aceasta, retragerile parțiale nu se pot întâmpla automat.

Retragerile parțiale au devenit accesibile în momentul în care actualizarea a fost declanșată (astfel încât blocurile nu trebuie să se finalizeze), permițând utilizatorilor să obțină imediat recompensele mult așteptate.

Cu toate acestea, Ethereum poate procesa doar 16 cereri de retragere parțială într-un singur slot (care are loc la fiecare 12 secunde). În funcție de câte cereri vor avea loc, coada pentru retrageri ar putea dura ore.

„În primele câteva zile, cel mai probabil nu vor exista retrageri parțiale, deoarece primii câteva sute de validatori sunt toți 0x00”, a spus Barnabas Busa, inginer DevOps la Ethereum Foundation. Acest lucru se datorează faptului că aceștia sunt validatori genezei care s-au alăturat rețelei când Beacon Chain a devenit activă și, prin urmare, au setat vechea acreditare de retragere. (Adepții Ethereum de lungă durată ar putea fi mai interesați de continuarea securizării rețelei decât de încasarea sumelor.)

Retragerile complete – în care cei care au mizat își răscumpără și capitalul inițial – au devenit active în același timp, permițând validatorilor să-și retragă complet cele 32 de ETH și orice recompense acumulate. Prin ieșirea din lanț, validatorul încetează să participe la procesul de validare a blocurilor și să contribuie la securitatea rețelei.

Retragerile complete nu se întâmplă automat, așa că acei validatori care doresc să iasă trebuie să trimită un mesaj in blockchain pentru a fi adăugați în coadă.

Serviciile de staking au propriile lor cronologii pentru eliberarea retragerilor ETH de la stake. Coinbase a declarat anterior că vor începe să proceseze cererile de retragere pentru cei care au monede la stake la aproximativ 24 de ore după finalizarea Shanghai.

Lido a afirmat că cei care au stake la ei nu vor putea să-și recupereze retragerile până când protocolul va trece printr-o altă actualizare în luna mai.

Presiunea de vânzare a început?

De când Beacon Chain a devenit activ în decembrie 2020, au fost puse la stake peste 18 milioane de ETH (aproximativ 15% din totalul  de ETH). Acum, odată cu lansarea Shanghai, aproximativ 1,1 milioane de ETH acumulate din recompense sunt eligibile pentru a fi retrase imediat.

Analiștii de piață s-au temut că deblocarea ETH-ului depus în Beacon Chain ar putea începe o goană a celor care au pus la stake pentru a-și lichida tokenurile.

CoinDesk a raportat, de asemenea, că ar putea exista o presiune suplimentară de vânzare din partea entităților care se confruntă cu presiuni financiare. Compania crypto falimentara Celsius Network ar putea vinde soldul său de ETH de la stake, 158.176 ETH, pentru a recupera o parte pentru creditori.

Kraken, o casă de schimb cripto cu sediul în SUA, a fost de acord să-și închidă recent operațiunile de staking pentru a rezolva acuzațiile SEC, fiind astfel probabil să-și retragă toate cele 1,2 milioane de ETH.

Unii analiști de piață cred că presiunea de vânzare pentru ETH va fi probabil distribuită pe parcursul mai multor zile, având în vedere coada de retragere, permițând cumpărătorilor să urmărească și să analizeze presiunea de vânzare.

Ce altceva se află în upgrade-ul Shanghai?

Deși retragerile ETH mizate reprezintă principalul obiectiv al Shanghai, există și patru mecanisme mai mici pentru Ethereum (cunoscute sub numele de Propuneri de Îmbunătățire Ethereum sau EIP-uri) care vor îmbunătăți taxele de gaz pentru dezvoltatori.

EIP-3651, care accesează adresa „COINBASE”, un software utilizat de validatori (fără legătură cu bursa populară), la un cost de gaz mai mic. Această modificare a codului în lanțul de blocuri ar putea îmbunătăți plățile pentru Valoarea Maximală Extragerabilă (MEV) pentru utilizatori;

EIP-3855, care permite „Push0”, un cod care va reduce costurile de gaz pentru dezvoltatori;

EIP-3860, care plafonează costurile de gaz pentru dezvoltatori dacă folosesc ‘initcode’ (un cod folosit de dezvoltatori pentru contracte inteligente);

și EIP-6049, care va notifica dezvoltatorii despre deprecierea unui cod cunoscut sub numele de „SELFDESTRUCT”, care reduce, de asemenea, taxele de gaz.