Aproape intotdeauna acoperit sau ascuns, panoul electric al unei case este, totusi, un element care trebuie cunoscut in detaliu.

Numele sau complet este tablou electric: aceasta se refera la principalele functii pe care le are, la cea de a guverna o instalare bine facuta si la cea de a proteja persoanele si dispozitivele care sunt conectate la instalare. Vezi aici tablouri electrice.

 1. Switch-uri: ce retea controleaza fiecare

Este usor de stiut ce intrerupatoare sunt utile pentru fiecare lucru, ceea ce va va ajuta sa depasiti defectiunile si sa puteti face fata cadrului atunci cand se fac reparatii, se pun lampi, intrerupatoare sau dopuri sau se fac extensii de circuit. Fiecare comutator controleaza o retea sau un dispozitiv:

 • Iluminat
 • Doua circuite de priza
 • Masina de spalat
 • Masina de spalat vase
 • Termen
 • Cuptor
 • Aer conditionat
 • Diferential 1, 2, 3, asa cum exista
 1. Caseta sau imaginea generala

In panoul electric al casei (conform reglementarilor), instalatia electrica trebuie plasata intr-o cutie standardizata pentru a pune in ea toate mecanismele necesare. Prin urmare, acesta trebuie sa fie suficient de mare pentru a gazdui toate comutatoarele care sunt planificate sa fie plasate si chiar sa aiba o capacitate suficienta pentru extinderile viitoare.

Este recomandabil sa alegeti o cutie care poate fi inchisa pentru a preveni murdaria si a proteja mecanismele. Exista cutii incastrate si de suprafata.

 1. El ICP

Power Control Switch (ICP) este cel care intrerupe alimentarea cu energie electrica in cazul in care contractul contractat cu compania de energie electrica este depasit.

Este obligatoriu ca in fiecare instalatie sa existe un ICP si acesta sa fie pus de un instalator autorizat, urmand caracteristicile instalatiei. Daca nu exista, compania ar putea penaliza consumul pe factura. In plus, serveste la evitarea deteriorarii sistemului electric in sine, prin taierea puterii in caz de suprasarcina sau scurtcircuit.

Unde este plasat: Este primul comutator care este plasat in interiorul cutiei. Uneori si in functie de cat de veche este instalarea, poate fi in afara ei. Acesta trebuie sa fie situat inainte de intrerupator de circuit general (IGA). Intr-o instalare normala a unei case ar trebui sa fie 25 amperi (A).

Cand va deconectati:

 • Cand exista mai multa sarcina decat este permisa. De obicei, se intampla daca ati activat prea multe aparate cu un consum ridicat. Daca acest lucru se intampla frecvent, cel mai logic lucru este sa angajezi mai multa putere. Alternativa este de a utiliza aparatele rational, nu toate in acelasi timp.
 • Cand exista un scurtcircuit. Pentru a afla in ce circuit se afla problema, o solutie este sa deconectati toate intrerupatoarele automate mici (PIA- uri, conform nomenclatorului companiilor electrice) si sa le conectati: intrerupatoare utilizate in mod obisnuit, prize, dopuri cuptor… Deci, puteti vedea care dintre ele este cea care determina ICP sa sara, sa remedieze defalcarea.

Informatia este securitate

 • Desi informatiile furnizate de intrerupatoare, amperajul lor, de exemplu, pot da deja o idee despre functia fiecaruia, este foarte important sa semnalati cu etichete utilizarea fiecaruia dintre comutatoarele fiecarui circuit: incalzire, prize de utilizari comune, iluminat.

Alte componente electrice

Prima componenta despre care ar trebui sa stiti este rezistenta. Este destul de usor sa presupunem ca un rezistor, asa cum sugereaza si numele, va rezista la electricitatea care curge prin el si ati avea dreptate si in aceasta presupunere! Orice situatie care necesita ca fluxul de curent sa fie controlat la nivelul dorit va necesita un rezistor.

Iata doua scenarii care explica mai bine ce face un rezistor. In ambele cazuri, vom aprinde un LED:

Condensatoare

Daca un rezistor este ca o perna care este folosita pentru a controla fluxul de electricitate, atunci condensatorii sunt ca niste baterii mici reincarcabile care stocheaza cantitati mici de incarcare in ele. Condensatorii fac doua lucruri in acelasi timp:

Dioda emitatoare de lumina (LED)

LED-urile au fost mentionate pe scurt in timp ce descriau „rezistoare”. LED-urile sunt la fel ca becurile, cu exceptia faptului ca sunt extrem de fiabile. Le puteti gasi pe aproape orice aparat din casa dvs. care are un fel de lumina indicatoare. Un bec LED obisnuit poate dura zeci de ani fara niciun semn de moarte.

Deoarece sunt atat de fiabile, sunt folosite pentru a indica starea curentului in orice punct al unui circuit. O sarcina importanta, cum ar fi verificarea tensiunii sau a curentului de iesire pe un circuit, devine mai simpla cu acesti indicatori bazati pe lumina.

Tranzistoare

Rezistorii, condensatorii si LED-urile sunt lucrurile simple in circuitele electrice. Acum, sa vorbim despre prima componenta complicata – tranzistorul. De exemplu, tranzistorii sunt folositi pentru a construi sisteme electrice complexe, cum ar fi amplificatoarele.

O modalitate simpla de a intelege tranzistorii este sa te gandesti la un comutator. Un comutator de baza are o stare „pornit” si o stare „oprit”. Acestea sunt controlate de pozitia comutatorului, care este schimbata manual.