O analiza detaliata a celor mai importante opt elemente HTML pentru a comunica mai bine cu motoarele de cautare pentru a obtine o pozitie fruntasa in pagina cu rezultate.

Utilizarea HTML pentru beneficiile SEO nu este o noutate. Expertii SEO iubesc sa scrie despre elementele HTML ca despre un semnal vital de ranking si ca parte a oricarei pagini „perfect” optimizate.

De ce le iubim atat de mult? Deoarece esenta SEO inseamna sa ii comunicam motorului de cautare despre ce este o pagina web / site web, iar utilizarea tagurilor HTML si a atributelor lor este una dintre cele mai bune modalitati de a face acest lucru.

Pentru a evita posibilele confuzii: acesta nu este un ghid HTML. In schimb, vom analiza cum puteti utiliza etichetele HTML pentru a comunica mai bine cu motoarele de cautare pentru a obtine o pozitie fruntasa in pagina cu rezultate.

  1. Eticheta titlului (Title tag)

Eticheta titlu este principala ta ancora. Atat pe paginile cu rezultate ale motorului de cautare, cat si pe retelele de socializare, precum Facebook, <titlu> este folosit ca ancora pentru pagina ta.

Eticheta titlului

Asadar, scrierea nu este doar despre SEO, ci trebuie sa fie informativa, unica si atragatoare.

Cum sa o folositi pentru SEO?

In primul rand, nu faceti etichetele de titlu mai lungi de 60-70 de caractere. Titlurile lungi sunt scurtate la aproximativ 600-700px pe paginile cu rezultate ale motorului de cautare, astfel incat un titlu mai lung se termina pur si simplu cu aspect incomplet in paginile cu rezultate. In al doilea rand, cuvintele cheie. Cu mult timp in urma, Google doar intelegea potrivirile exacte ale cuvintelor cheie. Astazi, datorita RankBrain, printre altele, Google va prinde. In plus, veti fi penalizat pentru depasirea titlurilor.

Concluzie: utilizati cuvintele dvs. cheie in eticheta dvs. <titlu>, dar numai pentru a ajuta motoarele de cautare sa analizeze semnificatia paginii dvs. si sa ii ajute pe utilizatori.

Structura etichetei <titlu>

Structura etichetei titlu

Sfat profesionist

Titlul unei pagini nu este vizibil doar pe o pagina cu rezultate. De asemenea, este afisat in browserul web ca titlu de fila. Unii webmasteri folosesc acea eticheta de titlu pentru a atrage atentia utilizatorului – daca schimbati filele, textul se schimba la ceva de genul „Reveniti, ne e dor de voi!”.

Reveniti, ne e dor de voi

Este abordarea exacta folosita de Facebook / LinkedIn pentru a va arata ca aveti notificari si poate fi folosita pentru un efect destul de bun.

2. Meta descrierea (meta description tag)

Meta-descrierea determina ce se va scrie despre pagina dvs. pe pagina cu rezultate a motorului de cautare.

Meta descrierea

Cum sa o folositi pentru SEO?

In primul rand, inainte de a scrie o meta descriere, este recomandat sa verificati prima pagina cu rezultate pentru cuvintele cheie tinta, sa intelegeti modul in care site-urile aflate in topul rezultatelor isi compun descrierile.

In plus, evitati repetarea altor descrieri cuvant cu cuvant. In al doilea rand, incercati sa explicati, in 70-200 de caractere, despre ce este vorba pe pagina dvs. si aveti grija sa nu supraoptimizati. In schimb, doriti să potriviti intentia de cautare a unei eventuale interogari.

Structura etichetei meta descriere

Structura etichetei meta descriere

Sfat profesionist

Nu folositi ghilimele in meta descriere fara a folosi entitati HTML “&quot;” pentru a incadra cuvantul care doriti sa fie intre ghilimele. Daca incadrati pur si simplu continutul intre ghilimele, este posibil ca motorul de cautare sa va limiteze imediat descrierea.

3. Eticheta Meta Robots txt

Printre meta tag-uri, robots ocupa un loc special. Este folosita pentru a instrui crawlerele cu privire la modul de accesare si indexare a paginii. Acum, trebuie mentionat ca eticheta meta robots ar putea fi ignorata in orice moment, dar mai ales crawlerele respecta dorintele webmasterilor.

Cum sa o folositi pentru SEO?

Puteti utiliza unul sau o combinatie a urmatoarelor atribute in cadrul acestei etichete:

  • noindex – opreste motoarele de cautare din a indexa pagina complet.
  • nofollow – le spune motoarelor de cautare sa nu urmeze link-urile de iesire pe pagina si sa nu tina cont de aceste legaturi la crearea paginilor cu rezultatele cautarii.
  • noimageindex – opriti indexarea imaginilor pe pagina.
  • noarchive – pagina cu rezultatele cautarii va prezenta o versiune in cache a acestei pagini.
  • nosnippet – nu afiseaza nicio meta descriere pe pagina cu rezultatele cautarii .
  • unavailable_after – dupa o anumita data, pagina nu va fi indexata.

Structura tagului meta robots

Structura tagului meta robots

Sfat profesionist

Utilizati atributul nofollow pentru a optimiza bugetul de accesare. Nu uitati sa va echilibrati valorile meta robotilor si parametrii etichetei robot.txt. Daca blocati o pagina in robots, atunci, în mod evident, un crawler nu va putea sa acceseze si sa tina cont de etichetele sale. Pe de alta parte, un crawler ar putea ignora blocarea din robots.txt, iar daca meta tag-urile dvs. nu specifica faptul ca pagina dvs. este noindex / nofollow, crawler-ul o poate indexa oricum.

4. Heading-uri

Heading tag-urile, de la h1 la h6, sunt aranjate ierarhic. Folositi-le pentru a va imparti textul in capitole si ca rubrici convenabile pentru cuprins.

Heading-uri

<h1> este heading-ul „principal” al textului, si de departe cel mai important pentru scopurile noastre.

Cum sa o folositi pentru SEO?

Pentru a raspunde la aceasta intrebare, colegii nostri au desfasurat un experiment acum nu foarte mult timp. Va recomand sa consultati toate rezultatele, dar pe scurt: etichetele <h1> influenteaza considerabil clasamentul. Completati-le definitiv si folositi fara indoiala unele dintre cuvintele cheie tinta.

Structura heading-urilor

Structura heading-urilor

Sfat profesionist

Desi este important sa utilizati cuvinte cheie in titlurile dvs., in general, eticheta dvs. de titlu este ceea ce va capta atentia motoarelor de cautare. Acestea fiind spuse, Google va recomanda sa va potriviti eticheta de titlu si titlul h1, astfel incat puteti repeta aproape acelasi lucru, dar poate putin mai usor de utilizat.

5. Eticheta canonica

Rel = „canonical” este un atribut din eticheta <link>. Folositi-l pentru a orienta versiunea „principala” a paginii printre duplicatele sale. Este folosit deoarece o anumita cantitate de duplicare este inevitabila, iar duplicarea masiva va dauna pozitiei in clasamentul rezultatelor cautarii pe termen lung. In general, este o idee grozava sa folositi un instrument de auditor pentru a urmari toate paginile duplicate si etichetele canonice intr-un singur tablou de bord.

Eticheta canonica

Cum sa o folositi pentru SEO?

Ar trebui sa fie implementata corect in sectiunea <head> a paginii si ar trebui sa indice versiunea care doriti sa apara in clasamentul rezultatelor cautarii. In mod alternativ, daca puteti configura serverul dvs., puteti indica URL-ul canonic folosind anteturile HTTP rel = „canonical”.

Structura etichetei canonice

Structura etichetei canonice

Sfat profesionist

Tag-ul rel=”canonical” poate fi folosita nu numai pentru duplicate, ci si pentru duplicari apropiate. Atentie insa: daca cele doua pagini conectate de o eticheta canonica difera prea mult in materie de continut, motorul de cautare va ignora pur si simplu eticheta. Utilizati-o pentru doua pagini de produs aproape identice in doua categorii diferite, de exemplu, sau pentru doua produse care difera intr-un atribut mic.

6. Atributul nofollow

Stim cu totii ca link-urile sunt super importante pentru ranking. Dar greutatea unei legaturi se va schimba semnificativ in functie de modul in care aceasta legatura este acoperita de atributul rel din eticheta <a>.

Atributul nofollow

Elementul rel = „nofollow” este folosit pentru a sublinia ca nu doriti ca Google sa asocieze acest link cu pagina dvs. web si nu doriti sa le transmiteti Autoritatea Link-ului.

Cum sa il folositi pentru SEO?

Cea mai evidenta utilizare pentru elementul HTML nofollow este blocarea spam-ului si a linkurilor promotionale. Amintiti-va ca, in mod implicit, toate linkurile din paginile dvs. sunt „follow”, dar aveti grija sa nu faceti in asa fel incat Google sa va asocieze cu paginile gresite.

Cand faceti crearea de legaturi, doriti sa evitati link-urile nofollow, iar ca webmaster, situatia este inversata si ar trebui sa etichetati ca nofollow orice link cu care nu doriti ca motorul de cautare sa va asocieze.

Structura elementului nofollow

Structura elementului nofollow

Sfat profesionist

Va rugam sa retineti ca sculptura PageRank interna folosind nofollow, care este uneori promovata ca recomandare solida, este de fapt inutila. Pe de alta parte, utilizati valorile rel, cum ar fi ugc, pentru a eticheta continutul generat de utilizator si sponsorizat pentru linkurile platite – acest lucru va ajuta Google sa faca o evaluare sobra a pozitiei dvs in topul rezultatelor cautarii.

7. Marcarea structurata a datelor

Marcarea datelor este o abordare a organizarii informatiilor de pe pagina dvs. Este o decizie castig-castig pentru un webmaster. Datele structurate sunt bune atat pentru UX (experienta utilizatorului), cat si pentru o valoare SEO uriasa.

Marcarea structurata a datelor

Ei bine, listele, impreuna cu marcarea datelor (in special schema.org) sunt absolut vitale pentru a obtine unele beneficii SERP suplimentare sub forma de fragmente imbunatatite. De la intrebari frecvente, la evaluari si multe altele – pentru a avea spatiul suplimentar in paginile cu rezultate, trebuie să utilizati marcarea datelor.

Cum sa o folositi pentru SEO?

Nu este vorba doar despre simpla folosire a etichetelor <ul> / <ol>, desi inca nu este foarte dificil. Pur si simplu accesati schema.org, gasiti tipul de marcaj care se potriveste paginii dvs. si implementati-l in codul paginii dvs.

In plus, in ceea ce priveste SEO, marcarea datelor este absolut necesara pentru a obtine intr-un fragment recomandat din partea de sus a paginii. Desi nu exista nicio garantie ca fragmentul recomandat va fi al dvs. datorita datelor structurate, fragmentele imbunatatite reprezinta ele insele o investitie fructuoasa a timpului dvs.

Structura marcarii datelor

Structura marcarii datelor

Sfat profesionist

Rețineti ca puteti combina diferite scheme de marcare si ar trebui sa o faceti atunci cand este cazul. Atunci cand creati o pagina care descrie o persoana, o schema „persoana” este o alegere evidenta, dar puteti adauga cu usurinta „adresa” si „organizarea” elementelor de pagina relevante. Acest lucru v-ar aduce cele mai bune pozitii in pagina cu rezultatele cautarii.

8. Descrierile Image alt text

In eticheta <img>, atributul cheie pentru SEO este cu siguranta alt. Lucrul interesant despre aceasta eticheta este ca este indexat. Daca imaginile dvs. sunt afisate pentru o anumita interogare de cautare, totul tine de scrierea unui text alt bun.

Descrierile Image alt text

Cum sa o folositi pentru SEO?

Alt text (textul alternativ) imbunatateste gradul de relevanta al paginii dvs. In plus, ofera o oportunitate suplimentara de afisare a paginii la interogarile de cautare relevante. Ceea ce trebuie sa faceti este sa descrieti imaginea in aproximativ 125 de caractere sau mai putin. Cu siguranta nu ar trebui să folositi cuvintele „imagine cu” sau „fotografie cu” – treceti direct la subiect si explicati in mod detaliat ce este pe pagina.

Structura descrierii image alt text

Structura descrierii image alt text

Sfat profesionist

In situatia in care ati mapat anumite cuvinte cheie intr-o pagina cu mai multe imagini, pragul de supraoptimizare este diferit. S-ar putea sa fiti penalizat pentru ca ati folosit prea constant cuvintele cheie tinta pentru mai multe etichete alt.

O idee buna ar fi sa alegeti o imagine care sa reflecte cel mai bine continutul pentru care incercati sa obtineti o pozitie fruntasa in clasamentul rezultatelor cautarii si sa puneti un cuvant cheie in descrierea sa. Descrie restul imaginilor cat mai natural si specific.

Concluzie

Optimizarea SEO nu este o practica izolata, ci influenteaza fiecare parte din viata unui site web, inclusiv crearea unei pagini web.

Sigur, nu exista o regula de aur pentru a scrie taguri HTML, niciun „truc” care sa va garanteze o pozitie de top in clasamentul rezultatelor cautarii – ceea ce este important este acumularea celor mai bune practici SEO.

Următorul pas dupa implementarea sfaturilor descrise aici ar fi trecerea la etichetele semantice HTML5. Aceste elemente ajuta motoarele de cautare sa sorteze ce element ocupa locul semantic pe pagina web

Prin optimizarea cu atentie a etichetelor dvs. veti avea ocazia de a comunica direct cu browserele si motoarele de cautare, iar in legatura cu acest lucru trebuie sa fiti proactiv.