Tensiometru mecanic este un dispozitiv utilizat pe scara larga in domeniul sanatatii, un instrument esential pentru orice medic sau profesionist din domeniul sanatatii. Acesta se mai numeste si sfigmomanometru aneroid.

Usurinta sa de utilizare il face accesibil tuturor si este un aliat esential pentru monitorizarea tensiunii arteriale. Este important de stiut ca tensiometrul nu este potrivit pentru sugari si ca nu trebuie lasat in jurul bratului mai mult de zece minute atunci cand este umflat la maxim, deoarece acest lucru ar putea duce la leziuni grave si la perturbarea circulatiei.

Cum functioneaza monitorul de tensiune arteriala

Un tensiometru mecanic este reglat prin parghii si arcuri, un sistem mecanic care numara valorile in timp real pe un instrument asemanator unui ceas. Sageata rosie se roteste pe masura ce manseta este umflata, marcand valoarea finala a tensiunii arteriale a pacientului.

Acest instrument de masurare a tensiunii arteriale este utilizat in principal de catre personalul medical specializat, deoarece trebuie sa stie cum sa utilizeze si stetofonendoscopul, care este esential pentru masurarea presiunii diastolice si sistolice.

Pentru a asigura o durata de viata lunga, pur si simplu derulati usor supapa si tubulatura pana la manseta si depozitati-o in cutia furnizata, asigurandu-va intotdeauna ca indicatorul este fixat pe „0”.

Masurarea manuala a tensiunii arteriale, procedura

Masurarea tensiunii arteriale cu un sfigmomanometru aneroid este o operatiune care trebuie efectuata cu atentia cuvenita. Iata care sunt pasii de urmat:

  • Asezati manseta pe bratul pacientului si introduceti clopotul fonendoscopului dedesubt, deasupra arterei brahiale.
  • Umflati-l cu ajutorul pompei pana cand nu mai auziti sunetele arterei care indica faptul ca fluxul sanguin s-a oprit.
  • Dezumflati incet manseta cu ajutorul supapei metalice a pompei. De indata ce debitul se reia si este audibil, manometrul indica presiunea maxima sau sistolica.
  • Cand se produce o dezumflare completa, sunetul revine la bataile inimii si in acest moment se obtine presiunea minima sau diastolica.

Alte tipuri de monitoare de tensiune arteriala

Sunt disponibile si alte tipuri de monitoare de tensiune arteriala, care sunt mult mai convenabile si pot fi folosite de oricine. De exemplu, monitorul de tensiune arteriala de la incheietura mainii, care este mult mai mic si potrivit pentru acele cazuri rare in care vasele de sange din brat sunt prea adanci.

Dispozitivul este plasat pe incheietura mainii si fixat. Asezati palma mainii cu manometrul pe umarul opus, astfel incat instrumentul sa se afle la inaltimea inimii.

Masurati cu mana pe umar. Masurarea este fiabila numai daca este tinuta la inaltimea inimii.

Exista, de asemenea, sfigmomanometrul electronic, care masoara electronic tensiunea arteriala sistolica si diastolica. Acesta consta intr-un manson conectat la un mic dispozitiv cu un senzor care proceseaza datele in mod digital. Functionarea este simpla: dispozitivul este actionat de un buton, se umfla automat si afiseaza toate datele pe ecran. Acesta poate fi utilizat de oricine in autonomie totala.

Importanta validarii

Inainte de a utiliza orice dispozitiv, trebuie sa va asigurati ca acesta este validat. Validarea este o metoda precisa care compara rezultatele obtinute de un contor electronic si de un contor medical cu mercur. Un dispozitiv validat asigura acuratetea si fiabilitatea si are un marcaj pe ambalaj care certifica faptul ca a trecut testele, care poate fi: Validat clinic, Validat ESH sau alte fraze similare.

Informatii utile despre tensiunea arteriala mare

Atacul de cord, care se intampla atunci cand alimentarea cu sange a inimii este blocata si muschiul inimii incepe sa moara fara suficient oxigen. Cu cat fluxul sanguin este blocat mai mult, cu atat mai mare este afectarea inimii.

Insuficienta cardiaca, o afectiune care inseamna ca inima ta nu poate pompa suficient sange si oxigen catre celelalte organe.

Tensiunea arteriala ridicata poate cauza ruperea sau blocarea arterelor care furnizeaza sange si oxigen catre creier, provocand un accident vascular cerebral. Celulele creierului mor in timpul unui accident vascular cerebral deoarece nu primesc suficient oxigen. Accidentul vascular cerebral poate provoca dizabilitati grave in vorbire, miscare si alte activitati de baza. De asemenea, un accident vascular cerebral va poate ucide.

Tensiunea arteriala crescuta, in special la mijlocul varstei, este legata de o functie cognitiva mai slaba si de dementa mai tarziu in viata.

Adultii cu diabet zaharat, hipertensiune arteriala sau ambele au un risc mai mare de a dezvolta boli renale cronice decat cei fara aceste afectiuni.

Problemele legate de hipertensiunea arteriala

  • Colesterolul
  • Hipertensiune arteriala in timpul sarcinii
  • Hipertensiune arteriala la copii si adolescenti
  • Hipertensiune pulmonara
  • Accident vascular cerebral

Exista o singura modalitate de a afla daca aveti hipertensiune arteriala: cereti-i unui medic sau altui profesionist din domeniul sanatatii sa o masoare. Masurarea tensiunii arteriale este rapida si nedureroasa.

Discutati cu echipa de ingrijire a sanatatii despre masurarea regulata a tensiunii arteriale la domiciliu, numita si monitorizare auto-masurata a tensiunii arteriale (SMBP).

Hipertensiunea arteriala este numita „ucigasul tacut” deoarece de obicei nu are semne sau simptome de avertizare si multi oameni nu stiu ca o au.