Daca va intrebati ce sunt masinile grele, ce inseamna si pentru ce sunt folosite, acest post va fi de mare ajutor. Aici, veti invata sa distingeti fiecare tip de masini grele in functie de particularitatile sale.

Definitia masinilor grele

Masinile grele sunt un tip de masina care se caracterizeaza, mai presus de toate, printr-o mobilitate mai mult sau mai putin restrictionata si o capacitate mare de a efectua lucrari dificile.

Este un autovehicul destinat exclusiv lucrarilor industriale, publice sau militare, cum ar fi constructii, mine si cariere, silvicultura, manipulare, reciclare, beton, pavaj si asfaltare, demolare, agricultura, lucrari publice si militare.

Datorita caracteristicilor sale tehnice si fizice, acest tip de masina nu poate circula pe drumurile publice. Vezi aici Parbriz Utilaj.

Cum sunt clasificate utilajele grele

Avand in vedere functia si gradul sau de specializare, masinile grele pot fi clasificate intr-una dintre urmatoarele doua grupe: masini grele universale sau masini grele specializate.

  • masinarie grea universala se distinge prin satisfacerea nevoilor a doua sau mai multe industrii. Acesta este cazul urmatoarelor masini grele: incarcatoare si buldoexcavatoare, excavatoare, buldozere, ascensoare, macarale, masini de clasare si tractoare.
  • Utilajele grele specializateacopera, in general, nevoile unei singure industrii: utilaje grele pentru agregate si reciclare, pentru asfalt si beton, pentru lucrari forestiere si tratarea lemnului, pentru agricultura, intretinerea infrastructurii. Sa nu uitam de echipamentele industriale pentru prelucrarea sau fabricarea bunurilor de larg consum.

Tipuri de masini grele

Exista mai multe tipuri de masini grele si acestea difera in functie de puterea si specialitatea lor. Sa facem acum o lista – nu exhaustiva – a diferitelor tipuri de echipamente de constructii care exista astazi.

Buldozer

Un buldozer, numit si buldozer sau buldozer sau chiar tractor impingator fata, este o masina conceputa pentru a exercita o forta de impingere sau tragere.

Utilajele, echipate cu o lopata fata, se misca cu roti sau pe lanturi si sunt folosite pentru demolarea si nivelarea terenului.

Loader

Un incarcator, numit si lopata mecanica, este o masina de constructii foarte frecventa intr-o lucrare, cum ar fi constructia de cladiri, drumuri, tuneluri, minerit si alte lucrari care necesita miscarea unor cantitati mari de pamant sau roca.

Ele pot fi pe roti sau senile si se caracterizeaza prin faptul ca sunt echipate cu un brat articulat si o galeata frontala capabila sa incarce, sa transporte si sa sape solul.

Excavator lopata

O lopata excavator sau excavator fata, este o masina de constructii care se caracterizeaza prin bratul sau articulat lung si galeata din fata utilizate pentru a sapa solul. Ele pot fi pe roti sau piste, iar structura lor le permite sa se roteasca cel putin 360 ° intr-o directie si alta si neintrerupt.

In prezent, exista excavatoare de diferite tipuri in functie de utilizarea lor: mini excavatoare si excavatoare capabile sa incarce de la 16 la mai mult de 45 de tone de materiale.

Excavator

Un buldoexcavator, de asemenea, cunoscut sub numele de un buldoexcavator sau buldoexcavator mixte, este o masina autopropulsata pe roti cu un cadru conceput pentru a transporta atat un echipament de incarcare fata si un echipament de excavare in spate.

Daca este folosit ca excavator, masina ramane stationara folosind bratul din spate pentru a sapa pamantul. Atunci cand este utilizat ca incarcator, masina se misca sau efectueaza miscari cu bratul din fata pentru a ridica, transporta si descarca materiale.

Minicargadora

Un mini-incarcator este o masina grea compacta care consta dintr-o cabina acoperita si un sasiu rigid pe care este montat un brat de galeata fata de capacitate mica.

Este o echipa de constructii de suport in spatii inguste, unde masinile mai voluminoase nu au acces usor.

Mototrailere

Sunt masini utilizate pentru incarcarea, descarcarea, excavarea, transportul si nivelarea materialelor nu foarte dure, cum ar fi pamant, argila, nisip, roci dezintegrate…

Ele sunt compuse dintr-o cutie deschisa cu o margine ascutita care se ridica si cade pentru a taia, incarca si descarca terenuri. Odata cu deplasarea vehiculului, lama taie solul, umpland cutia.

Stivuitoare

Un motostivuitor este un tip de masina care functioneaza ca un stivuitor. Acestea se pot deplasa pe teren si servesc in principal la ridicarea, impingerea, tragerea si transportul paletilor, containerelor si altor incarcaturi grele. Pentru a face acest lucru, un brat de furca se misca vertical alunecand in jos un catarg.

Exista mai multe tipuri de stivuitoare, unele usoare concepute pentru a transporta incarcaturi de numai 1000 kg la versiuni capabile sa transporte containerele utilizate pentru tranzitul marfurilor pe nava.

Cum poti alege utilaje grele

Odata ce sunteti clar cu privire la tipurile de masini grele de care aveti nevoie pentru a efectua o lucrare, s-ar putea sa fiti uimit de numarul de optiuni disponibile pe piata.

Asa este, exista multi producatori de masini grele si, de obicei, isi refuza echipamentele in diferite versiuni cu puteri variate. Printre cele mai renumite, putem numi LiebherrJCBCaterpilarHitachi