In prima faza a procesului de infiintare a unei ferme, pe langa faptul ca trebuie sa indeplineasca o serie intreaga de proceduri birocratice, este necesara organizarea intregului lant de productie.

Din acest motiv, este necesar sa se identifice plantele in timp util, precum si sa se achizitioneze toate echipamentele si utilajele agricole necesare, pe care le puteti achizitiona de pe https://www.agronord.ro/. Utilajele agricole, in special, pot fi clasificate in trei mari macrozone, in functie de functia lor principala.

 • Masini de tractiune: acestea sunt autopropulsate si sunt utilizate pentru a trage, impinge sau actiona alte masini (de exemplu, un tractor agricol).
 • Masini operationale: acestea pot fi autopropulsate (cum ar fi tractorul de mers pe jos) sau transportate de tractor (cum ar fi grapa) si sunt utilizate pentru a efectua operatiuni agricole.
 • Remorci agricole: acestea sunt utilizate pentru incarcare si transport.

Desigur, utilizarea tuturor sau a unora dintre ele va depinde de nevoile fermierului. Masinile agricole, in special, sunt impartite in alte subcategorii, care identifica pur si simplu fiecare etapa a procesului de productie.

Iata care sunt principalele:

Utilaje de cultivare (motocultor, plug, plug, spargator de bulgari, masina de imprastiat, compactor cu role etc.).

 • Masini de semanat si transplantat (semanatoare, transplantor).
 • Masini de curatare si sortare a semintelor (plivitoare, cernoziomuri, decantoare).
 • Masini pentru distribuirea ingrasamintelor, pesticidelor, fungicidelor (masini de imprastiat gunoi de grajd, masini de imprastiat ingrasaminte, masini de prasit, masini de plivit).
 • Masini pentru recoltarea produselor (cositoare, seceratoare, combine de recoltat, fanere, prese de balotat, masini de recoltat cartofi etc.).
 • Utilaje pentru prelucrarea produselor (moara, concasor, uscator, defoliator etc.).
 • Masini de transport al produselor (burlan, remorca agricola).
 • Masini pentru distribuirea furajelor (vagon mixer).
 • Masini pentru prepararea hranei pentru animale (tocare, zdrobire etc.).
 1. Motocultor

Instrumentul mecanic clasic pentru lucrarea solului este tractorul de mers pe jos, care este purtat inainte prin impingerea ghidonului. Tractoarele de mers pe jos versatile permit schimbarea partii de lucru, astfel incat la motorul de baza pot fi atasate diferite tipuri.

 1. Motosapa

Sapa cu motor este asemanatoare cu tractorul, dar nu are roti de tractiune si se deplaseaza prin rotirea brazdei. In timp ce motocultorul este un fel de tractor de mici dimensiuni conceput pentru a atasa diverse unelte si a indeplini diverse functii, motocultorul este dedicat exclusiv cultivarii solului.

 1. Plivitul mecanic

Buruienile sunt elemente esentiale pentru a arata cum functioneaza plivitul mecanic intre randuri, in special in horticultura ecologica, unde sunt interzise erbicidele chimice. Rotile plivitorului trec intre randuri, iar in spatele acestuia se afla utilajul, dotat cu instrumente de lucru pentru un numar de spatii intre randuri, in care se erbicideaza iarba si se sparge crusta superficiala a solului.

 1. Deschizator de brazde

Deschizatorul de brazde este un dispozitiv care se monteaza pe tractorul de mers pe jos si care este foarte util pentru cultivarea cartofilor, pentru a face brazde adanci pentru semanat si pentru a tasa intre randuri. Ambele lucrari sunt foarte obositoare daca se fac manual cu furci sau sape, asa ca acest tip de ajutor este binevenit daca intentionati sa cultivati 100 de metri patrati sau mai mult de cartofi.

 1. Semanatori

Pentru horticultura, utilizarea semanatorilor atasate la tractor poate face diferenta in ceea ce priveste economisirea timpului si a efortului. Distanta de insamantare este reglata de discurile in forma de fagure de miere, care permit caderea unei singure seminte pe rand, la o distanta definita. De obicei, aceste masini sunt echipate si cu deschizatoare de brazde pentru a deschide si inchide randurile.

 1. Uneltele de rascolit

Uneltele de rascolit (sape, cultivatoare, grape cu discuri, pluguri rotative, cultivatoare rotative) utilizeaza organe rotative care sparg solul mai mult sau mai putin energic in bulgari, uneori insotiti de o multime de pamant fin, si care provoaca rascolirea intregului strat lucrat.

 1. Compactoarele

Compactoarele (rolele) reduc moliciunea considerata excesiva. Buruienile (buruienile) realizeaza o lucrare foarte superficiala (2-8 cm) cu sau fara amestecarea solului in cauza. Sulcatoarele (assolcatori) ridica, prin trecerea lor, solul pe ambele parti ale avansului, formand brazde si terasamente paralele.

Alte instrumente

Exista, de asemenea, mici prese de balotat rotunde si masini de fan, precum si combine mici pentru cultivarea cerealelor pe terase de munte sau de deal. In sfarsit, alte instrumente importante sunt pulverizatoarele pentru produse fitosanitare (inclusiv cele permise in agricultura ecologica), care, in cazul celor de dimensiuni mici, pot lua forma unor pompe electrice de tip rucsac sau roaba.

Agricultura moderna cu unelte manuale

Pana acum am vorbit despre cat de utile pot fi uneltele electrice si masinile agricole. De asemenea, merita spus ca exista alternative. In special, exista solutii foarte interesante pentru agricultura la scara mica cu unelte manuale moderne si bine concepute. Emile Jacquet a mentionat acest lucru in articolul sau privind instrumentele pentru agricultura ecologica intensiva.

Prin urmare, intr-un astfel de context, devine esential sa gasim si sa achizitionam echipamente adecvate pentru ceea ce urmeaza sa facem. Daca va pasa de gradina voastra de legume si de culturile dumneavoastra, sunt sigur ca sunteti in cautarea celor mai bune produse disponibile pe piata si la un pret bun.