Multi antreprenori se intreaba care este cea mai buna varianta atunci cand vor sa isi ia o masina in leasing. Ambele optiuni pot fi bune in momente diferite in timp, in functie de mai multi factori, printre care cei mai importanti sunt evolutia firmei in cadrul economiei locale si nationale si stabilitatea sau predictibilitatea taxelor si impozitelor.

Daca vrei sa afli daca te incadrezi pentru a lua o masina in leasing, primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa discuti cu un consultant financiar in acest domeniu. Daca firma ta este la inceput, este posibil sa nu ti se acorde foarte usor leasing-ul. De asemenea, nici pe persoana fizica nu ai avea prea mari sanse, din moment ce nu doar firma este la inceput de drum, ci si salariul tau ca manager general sau administrator.

Leasing financiar

Institutiile finantatoare sunt reticente in a acorda imprumuturi sub forma de leasing sau credit societatilor comerciale sau persoanelor fizice care nu le par eligibile. De aceea, se face un scoring unde trebuie sa obtii cat mai multe puncte pentru a te putea califica pentru obtinerea finantarii prin leasing. Cu alte cuvinte, daca firma este la inceput si tu nu ai alte venituri constante si regulate, pe care sa le poti demonstra, va fi mai greu sa obtii suma necesara pentru a conduce masina pe care ti-o doresti.

Daca firma nu este noua, ai sanse mari de obtinere a oricarui tip de imprumut, dar si acestea scad considerabil daca firma este pe pierdere sau intr-o stare de insolventa sau faliment. Ca sa poti obtine un leasing, trebuie sa ai o societate pe profit si care sa aiba, de preferinta, mai mult de un an de activitate demonstrabila.

Dar nu te angaja in a lua leasing-ul inainte de a verifica impozitele care trebuie platite. Acestea pot diferi daca masina este luata in leasing de catre o firma sau de catre o persoana fizica. Verifica la administratia ta locala ce taxe trebuie sa platesti exact pentru fiecare situatie in parte.

Leasing operational

Inchirierea unei masini in leasing (leasing operational) cu posibilitatea achizitionarii ei la sfarsitul contractului are avantaje mari pentru o companie, atat timp cat compania continua sa fie profitabila, ca in momentul semnarii contractului. Toate cheltuielile cu autoturismul pot fi trecute pe firma, astfel putand fi deduse din plata impozitului pe profit. De asemenea, anumite cheltuieli cu TVA-ul pot fi deduse, ceea ce reprezinta un alt punct in favoarea leasing-ului pe companie.

Ca persoana fizica, nu poti sa deduci cheltuielile, decat in masura in care iei masina in leasing ca administrator si le treci la cheltuieli ale directorului. Pentru aceasta, va trebui sa tii o evidenta clara a drumurilor facute in interes de serviciu, din moment ce excursiile personale nu se pot deduce.

Indiferent de decizia aleasa, trebuie sa iei in calcul ca aceste doua optiuni de leasing: de companie sau personal, am ambele avantaje, respectiv dezavantaje, iar tu trebuie sa le intelegi bine inainte de a incepe un contract de leasing.

Ia, de asemenea, in vedere faptul ca avantajele se pot schimba chiar in timpul desfasurarii contractului. De exemplu, daca iei leasing-ul pe firma cand fima merge bine, si peste un an nu mai merge asa de bine, va trebui sa te gandesti la o varianta de back-up. Acest lucru poate aparea, in mod evident, si cand iei leasing-ul pe persoana fizica, doar ca nu va afecta integritatea firmei.

Citeste despre optiunile de leasing oferite de firmele de leasing, de brokerii de masini, de banci, pune-te la curent cu taxele pe care trebuie sa le platesti si cu modul de deducere a cheltuielilor de transport in cadrul unei firme sau ca persoana fizica si alege modalitatea de imprumut in cunostinta de cauza.