Un oras inteligent este o zona urbana care foloseste diferite tipuri de senzori electronici ai internetului lucrurilor (IoT) pentru a colecta date si apoi utilizeaza informatiile obtinute din aceste date pentru a gestiona eficient activele, resursele si serviciile.

Aceasta include datele colectate de la cetateni, dispozitive si active care sunt procesate si analizate pentru a monitoriza si gestiona traficul si sistemele de transport, centrale electrice, utilitati, retele de alimentare cu apa, gestionarea deseurilor, detectarea criminalitatii, sisteme de informatii, scoli, biblioteci, spitale si alte servicii comunitare.

Conceptul de oras inteligent integreaza tehnologia informatiei si comunicatiilor (TIC) si diverse dispozitive fizice conectate la reteaua IoT pentru a optimiza eficienta operatiunilor si serviciilor orasului si pentru a se conecta la cetateni.

Tehnologia inteligenta a orasului permite functionarilor orasului sa interactioneze direct cu infrastructura comunitatii si a orasului si sa monitorizeze ce se intampla in oras si cum evolueaza acesta. TIC este utilizat pentru a imbunatati calitatea, performanta si interactivitatea serviciilor urbane, pentru a reduce costurile si consumul de resurse si pentru a creste contactul intre cetateni si guvern.

Aplicatiile smart city sunt dezvoltate pentru a gestiona fluxurile urbane si pentru a permite raspunsuri in timp real. Prin urmare, un oras inteligent poate fi mai pregatit sa raspunda provocarilor decat unul cu o simpla relatie „tranzactionala” cu cetatenii sai. Cu toate acestea, termenul in sine ramane neclar in ceea ce priveste specificul sau si, prin urmare, este deschis la multe interpretari.

Schimbarile tehnologice, economice si de mediu majore, au generat interes pentru orasele inteligente, inclusiv schimbarile climatice, restructurarea economica, trecerea la retailul si divertismentul online, populatiile imbatranite, cresterea populatiei urbane si presiunile asupra finantelor publice. Uniunea Europeana (UE) a dedicat eforturi constante in elaborarea unei strategii pentru realizarea unei cresteri urbane „inteligente” pentru regiunile sale metropolitane.

UE a dezvoltat o serie de programe in cadrul „Agendei digitale a Europei” in 2010, a subliniat accentul sau pe consolidarea inovatiei si a investitiilor in servicii TIC in scopul imbunatatirii serviciilor publice si a calitatii vietii. Arup estimeaza ca piata globala a serviciilor urbane inteligente va fi de 400 de miliarde de dolari pe an, pana in 2020. Exemple de programe de oras inteligent au fost implementate in Singapore, Dubai, Milton Keynes, Southampton, Amsterdam, Barcelona, Madrid, Stockholm, Copenhaga si New York.

Terminologie

Datorita diversitatii tehnologiilor care au fost implementate sub eticheta “smart city”, este dificil sa definim o definitie precisa a unui oras inteligent. Deakin si Al Waer enumera patru factori care contribuie la definirea unui oras inteligent:

 1. Aplicarea unei game largi de tehnologii electronice si digitale in comunitati si orase.
 2. Utilizarea TIC pentru a transforma mediul de viata si de lucru in regiune.
 3. Inglobarea acestor tehnologii informationale si de comunicatii (TIC) in sistemele guvernamentale.
 4. Teritorializarea practicilor care reuneste TIC-urile si oamenii pentru a imbunatati inovatia si cunostintele pe care le ofera.

Deakin defineste orasul inteligent ca unul care utilizeaza TIC pentru a raspunde cerintelor pietei (cetatenii orasului), iar implicarea comunitatii in acest proces este necesara pentru un oras inteligent si pentru dezvoltarea acestuia. Un oras inteligent ar fi astfel un oras care nu numai ca poseda tehnologie TIC in anumite zone, dar a implementat aceasta tehnologie intr-o maniera care are un impact pozitiv asupra comunitatii locale.

Definitiile alternative includ:

 • Giffinger si colab. 2007: „Economia competitivitatii regionale, transportul si tehnologiile informatiei si comunicatiilor, resursele naturale, capitalul uman si social, calitatea vietii si participarea cetatenilor la guvernarea oraselor.”
 • Consiliul oraselor inteligente: „Un oras inteligent este unul care are tehnologie digitala incorporata in toate functiile orasului.”
 • Caragliu si Nijkamp 2009: „Un oras poate fi definit drept „ inteligent ”atunci cand investitiile in capitalul uman si social si in infrastructura de comunicatii traditionale (transport) si moderne (TIC) alimenteaza dezvoltarea economica durabila si o calitate inalta a vietii, cu un management intelept al resursei naturale, prin actiune si implicare participativa.”
 • Frost & Sullivan 2014: „Am identificat opt ​​aspecte cheie care definesc un oras inteligent: guvernare inteligenta, energie inteligenta, cladire inteligenta, mobilitate inteligenta, infrastructura inteligenta, tehnologie inteligenta, asistenta medicala inteligenta si cetatean inteligent”.
 • Institutul de ingineri electrici si electronici despre Orase inteligente: „Un oras inteligent reuneste tehnologie, guvern si societate pentru a permite urmatoarele caracteristici: orase inteligente, economie inteligenta, mobilitate inteligenta, mediu inteligent, oameni destepti, trai inteligent, guvernare inteligenta”.
 • Business Dictionary:  „O zona urbana dezvoltata care creeaza o dezvoltare economica durabila si o inalta calitate a vietii, prin excelarea in mai multe domenii cheie; economie, mobilitate, mediu, oameni, trai si guvern. Excelenta in aceste domenii cheie se poate face prin intermediul oamenilor puternici capital, capital social si / sau infrastructura TIC. „
 • Guvernul indian in 2014: „Orasul inteligent ofera durabilitate in ceea ce priveste activitatile economice si oportunitatile de angajare pentru o sectiune larga a rezidentilor sai, indiferent de nivelul lor de educatie, abilitati sau nivelurile de venit.
 • Departamentul pentru afaceri, inovatie si competente, Marea Britanie 2013: „Conceptul nu este static, nu exista o definitie absoluta a unui oras inteligent, niciun punct final, ci mai degraba un proces sau o serie de pasi, prin care orasele devin mai„ viabile ” si rezistente si, prin urmare, capabile sa raspunda mai rapid la noile provocari. „

Caracteristici

S-a sugerat ca un oras inteligent (de asemenea, comunitate, grup de afaceri, aglomerare urbana sau regiune) foloseste tehnologiile informationale pentru:

 • Utilizarea mai eficienta a infrastructuri fizice (drumuri, mediu construit si alte active fizice) prin inteligenta artificiala si analize de date pentru a sprijini o dezvoltare economica, sociala, culturala puternica si sanatoasa.
 • Implicarea eficienta cu oamenii locali in guvernarea si decizia locala prin utilizarea proceselor de inovare deschise si a participarii electronice, imbunatatind inteligenta colectiva a institutiilor orasului prin e-guvernare, cu accent pus pe participarea cetatenilor si co-proiectare.
 • Invatare, adaptare si inovare si, prin urmare, pentru a raspunde mai eficient si prompt la schimbarea circumstantelor, imbunatatind inteligenta orasului.
 • Ele evolueaza spre o integrare puternica a tuturor dimensiunilor inteligentei umane, inteligentei colective si, de asemenea, inteligentei artificiale in oras. Inteligenta oraselor „rezida in combinatia din ce in ce mai eficienta a retelelor de telecomunicatii digitale (nervii), inteligenta incorporata omniprezent (creierul), senzori si etichete (organele senzoriale) si software (cunostintele si competenta cognitiva)”.

Aceste forme de inteligenta in orasele inteligente au fost demonstrate in trei moduri:

 1. Informatii de orchestrare:  In cazul in care orasele propun institutii si solutii de colaborare bazate pe comunitate si feedback, cum ar fi in Parcul Bletchley, unde masina de cifrat Enigma, a germanilor din perioada nazista a fost decodata de catre o echipa condusa de Alan Turing. Acesta a fost denumit primul exemplu de oras inteligent sau o comunitate inteligenta.
 2. Informatii de consolidare: Orasele ofera platforme deschise, facilitati experimentale si infrastructura inteligenta a oraselor pentru a grupa inovatia in anumite districte. Acestea pot fi  vazute in orasul Kista Science din Stockholm si in zona Cyberport din Hong Kong. Facilitati similare au fost infiintate si in Melbourne.
 3. Informatii despre instrumentare: In cazul in care infrastructura orasului este inteligenta prin colectarea de date in timp real, cu analize si modele predictive pe raioanele oraselor. Exista multe controverse in acest sens, in special in ceea ce priveste problemele de supraveghere din orasele inteligente. Exemple de informatii despre instrumentare au fost implementate la Amsterdam. Aceasta este implementata prin:
 • infrastructura IP comuna, deschisa cercetatorilor pentru a dezvolta aplicatii.
 • Contoarele si dispozitivele wireless transmit informatii la timp.
 • O serie de case sunt dotate cu contoare inteligente de energie pentru a constientiza consumul de energie si a reduce consumul de energie.
 • Compactoare de gunoi solare, statii de reincarcare auto si lampi de economisire a energiei.

Un oras inteligent se bazeaza foarte mult pe implementarea tehnologiei

Cadrul tehnologic

Un oras inteligent se bazeaza foarte mult pe implementarea tehnologiei. Diferite combinatii de infrastructura tehnologica interactioneaza pentru a forma o serie de tehnologii ale oraselor inteligente cu diferite niveluri de interactiune intre sistemele umane si cele tehnologice.

 • Digital: O infrastructura orientata catre servicii este necesara pentru a conecta persoane si dispozitive intr-un oras inteligent. Acestea includ servicii de inovare si infrastructura de comunicare. Yovanof si Hazapis, definesc un oras digital ca „o comunitate conectata care combina infrastructura de comunicatii in banda larga; o infrastructura de calcul flexibila, orientata catre servicii, bazata pe standarde industriale deschise si servicii inovatoare pentru a raspunde nevoilor guvernelor si angajatilor lor, cetateni si intreprinderi. „
 • Inteligent: Tehnologiile cognitive, cum ar fi inteligenta artificiala si invatarea automata, pot fi instruite pe datele generate de dispozitivele orasului conectat pentru a identifica tiparele. Eficacitatea si impactul deciziilor politice particulare pot fi cuantificate prin sisteme cognitive care studiaza interactiunile continue ale oamenilor cu mediul urban.
 • Omniprezent: Un oras omniprezent ofera acces la servicii publice prin orice dispozitiv conectat. U-city este o extensie a conceptului de oras digital datorita facilitatii din punct de vedere al accesibilitatii la fiecare infrastructura.
 • Cablat: Componentele fizice ale sistemelor IT sunt cruciale pentru dezvoltarea inteligenta a orasului in stadiu incipient. Infrastructura prin cablu este necesara pentru a sprijini IoT si tehnologiile fara fir, pentru o viata mai interconectata. Un mediu de oras conectat, ofera acces general la infrastructura digitala si fizica actualizata continuu. Cele mai recente tehnologii, robotica, IoT si diverse tehnologii conectate pot fi apoi implementate pentru a sprijini capitalul uman si productivitatea.
 • Hibrid: Un oras hibrid este combinatia dintre o conurbatie fizica si un oras virtual legat de spatiul fizic. Aceasta relatie poate fi una de design virtual sau poate reprezenta prezenta unei mase critice de participanti ai comunitatii virtuale, intr-un spatiu urban fizic. Spatiile hibride pot servi la actualizarea proiectelor viitoare de stat pentru integrarea serviciilor orasului inteligent.
 • Orasul informational: Multiplicitatea dispozitivelor interactive dintr-un oras inteligent genereaza o cantitate mare de date. Modul in care aceste date sunt interpretate si stocate este esential pentru cresterea si securitatea orasului inteligent.

Cadrul uman

Initiativele oraselor inteligente au impacturi pozitive masurabile asupra calitatii vietii cetatenilor si a vizitatorilor acelor orase. Cadrul uman al unui oras inteligent – economia sa, retelele de cunostinte si sistemele de asistenta umana – reprezinta un indicator important al succesului sau.