Se estimeaza ca marile resurse furnizate de mare l-au determinat pe om sa doreasca sa cunoasca in profunzime sursa de hrana. Pentru a face acest lucru, ei au conceput modalitati de a intra in ocean cu elemente care sa-i ajute sa pluteasca.

Initial, au folosit vaslele pana cand au descoperit actiunea vanturilor cu ajutorul unei carme. Daca sunteti pasionati de ambarcatiuni, va recomandam un curs pachet clasele CD Constanta Skipperacademy.

Ce tipuri de barci stiti?

De-a lungul istoriei, industria navala a proiectat toate tipurile de nave pentru a efectua o mare varietate de activitati. De la transportul de marfuri la explorarea de noi lumi. Ambarcatiunile au navigat valurile an de an pe agitatele mari, oceane si vanturi puternice si furtuni. Daca va place marea, barcile si designul, va invitam sa aruncati o privire in acest articol.

Cate tipuri de barci exista si care sunt acestea?

Dupa cum va puteti imagina, exista diferite tipuri de barci. Fiecare este conceput pentru a indeplini o functie specifica, fie ca este vorba de a transporta marfuri sau persoane. Mai jos, o explicam in detaliu.

Barci cu vele

Barcile cu vele sunt, fara indoiala, cele mai vechi barci pe care le cunoastem. Primele aparitii dateaza din secolul al X-lea, in evul mediu. Aceste nave nu au fost concepute exclusiv pentru a transporta marfuri si pasageri. Multe dintre ele au fost destinate conflictelor de razboi si explorarii. Nave medievale, nascute in secolul al X-lea, au fost folosite pentru comertul maritim si au transportat un mic echipaj cu ele. Doua secole mai tarziu, alte barci au devenit precursorii sai. Acestea au imbunatatit viteza, manevrabilitatea si costurile de constructie.

Pe de alta parte sunt barcile care au fost folosite din secolul al XIV-lea pana in secolul al XVII-lea, ce au fost folosite pentru calatorii lungi, permitand transportul unui echipaj mai mare.

Nao Santa María de Cristofor Columb, explorator al Americilor, poate suna ca un nume cunoscut. Caravele sunt un alt tip de nave mari folosite in calatorii lungi. Ele au fost concepute de portughezi si folosite de spanioli in explorarea Americii.

Barcile destinate razboaielor nascute in secolul al XIV-lea, erau un frumos vas tipic mediteranean. Erau nave foarte mari si erau destinate, in parte, razboaielor si conflictelor armate. Armada invincibila, cunoscuta pentru flota sa navala mare, a folosit aceste tipuri de nave pentru a rasturna Elisabeta I in invazia spaniola a Angliei, condusa de regele Filip al II-lea al Spaniei.

Galleonii si navele au avut, de asemenea, numeroase utilizari, inclusiv lupta si transportul tuturor tipurilor de marfuri. Acestea din urma au fost considerate nave de razboi.

Petrolierele

Petrolierele sunt nave cu o capacitate mare de a transporta tone de petrol sau alte lichide. Multe dintre aceste nave au suferit defectiuni pe mare, provocand dezastre naturale majore.

Nave container si nave de transport grele

Atat navele, cat si variantele lor sunt destinate transportului de marfuri voluminoase si grele. Ele au macarale pentru a efectua manevrele si pot transporta de la containere la locomotive, turbine eoliene si vehicule, printre multe alte marfuri.

Istoria navigatiei

Unul dintre lucrurile grozave pentru diferitele civilizatii in devenire din anul 3000 i.Hr. a fost faptul ca navigatia le-a deschis mai multe rute. Ei nu se mai limitau la a calatori pe distante scurte. O nava cu vele bine construita i-ar putea duce prin vaste intinderi de ocean si exact asta a facut poporul austronezian. Acestia erau tipii din jurul Marii Chinei de Sud.

Austronesienii au inceput sa raspandeasca navigatia pe continentul asiatic si exista chiar unele dovezi ca tehnologia lor a reusit sa intre in Europa. Desigur, ei cucereau alte civilizatii in acelasi timp, dar navigatia a avut cel mai mare impact asupra miscarii in masa a oamenilor. Navigarea a schimbat literalmente lumea.

In acest moment, dorim sa subliniem ca o parte din aceasta istorie timpurie a navigatiei este inca evidenta in diferitele culturi mai mici catre care s-au indreptat austronezienii, in special in jurul Polineziei. In jurul anului 1500 i.Hr., austronesienii au dezvoltat ceva cunoscut sub numele de „gheara crabului”. Este un design destul de de baza, dar este unul care a functionat ridicol de bine, iar aceasta vela le-a permis sa calatoreasca pe distante mari. Vela „Crab Claw” este inca folosita pe multe barci cu panze mai mici in zonele catre care s-au indreptat.

Acestea erau fiare absolute. Acestia puteau face fata deodata la sute de pasageri (nu ne putem imagina ca erau prea confortabile) si aveau pana la 7 panze diferite. Aceste nave mai mari au evoluat putin ideea velei „Cab Claw”. Acum erau cunoscute sub numele de „panze Tanja”.

Aceasta este o alta perioada din istorie in care este greu de determinat exact cine a avut ideea acestor nave cu panze mai mari. Stim ca au fost folosite in Marea Chinei de Sud si de catre greci, dar istoricii inca dezbat aprig cine a avut ideea primul. Poate, intr-o zi, vom dezgropa o nava veche din aceasta perioada de timp. ne poate da mai mult un indiciu.