Din antichitate pana in prezent

Maparea sau topografia terenului este metoda, profesia, arta si stiinta de a determina pozitia, distantele si unghiurile dintre punctele terestre sau tridimensionale.

Un topograf calificat se mai numeste si geodez. Aceste puncte sunt, in general, pe suprafata Pamantului si sunt in general utilizate pentru a crea harti si limite de proprietate, locuri precum unghiurile de constructie sau spatiile de suprafata sau alte scopuri aplicabile ale legislatiei guvernamentale sau civile, cum ar fi vanzarea de terenuri.

Antichitate

Primele studii incep acum aproximativ 6.000 de ani, conform documentelor atestate. Stim ca hartile au aparut si s-au folosit de catre topografi cu mult inaintea erei noastre, folosind geometria elementelor de fixare si a cablurilor. In Egiptul vechi, a fost descoperite elemente ce confirma existenta studiilor de teren si a masuratorilor topografice. Limitele terenurilor au fost cruciale atunci pentru colectarea impozitelor, iar egiptenii au stabilit un registru de baza al proprietatii pamantului.

Pe langa remarcarea granitelor dupa inundatiile raului Nil, topografii au fost folositi pentru a marca terenul pentru Marile Piramide. Acest instrument a fost folosit initial in Mesopotamia ca instrument cunoscut sub numele de groma.

Grecii au facut si ei studii ale terenului si masuratori topografice, inventand dioptria, un instrument timpuriu folosit pentru topografie. De asemenea, au devenit probabil cel mai semnificativ factor in intelegerea geometriei si au inceput sa institutionalizeze metodele de topografie.

Modernism

In urmatoarele decenii, stiinta si tehnologia au avansat; existand multe constatari in domeniul anchetelor. Precizia instrumentului teodolit in 1787 a produs progrese semnificative de catre Jesse Ramsden. Activitatile sale au permis dezvoltarea unui instrument pentru masurarea unghiurilor atat la nivel orizontal, cat si vertical. Telescoapele au fost create intre timp; prin urmare s-a dezvoltat o acuratete sporita si metode de masurare proaspete.

Modernismul a dus la numeroase modificari ale metodelor de planificare a teritoriului si de topografie si astfel s-a nascut triangulatia 1600. Aceste metode au fost folosite pentru a cartografia toata planeta.

La inceputul secolului al XIX-lea, revolutia industriala a fost controlata si au fost create instrumente sofisticate de masuratori topografice. Aceasta perioada a fost privita ca un boom pentru topografie.

Prezent

Studiile au continuat sa evolueze; inspectorii pot folosi dispozitive avansate pentru a dezvolta in continuare tehnologia. Desi multe tehnici fundamentale de topografie sunt inca folosite, scanarea 3D si GPS-ul s-au alaturat imaginii. In prezent, topografia este cu siguranta una dintre cele mai semnificative domenii si ocupatii.

Tehnologia cu drone

Dronele topografice se numesc in termeni largi aeronave fara pilot (UAV). Sunt cunoscute si sub numele de roboti care zboara. Poti fie sa coordonezi drona singur cu planuri de zbor, fie sa fii monitorizat de la distanta.

Aceste aeronave sunt cel mai bine cunoscute pentru utilizarea lor militara, dar pot fi utilizate si in diverse operatiuni, cum ar fi supravegherea vremii, stingerea incendiilor, cautare si salvare, supravegherea traficului si divertisment. Mai mult, sunt drone topografice speciale folosite pentru studii topografice, desigur.

Viitorul topografiei terenurilor

Studiile topografice din ultimii ani au continuat sa se imbunatateasca doar cu exceptionalitatea progresiva si digitalizarea inovatiei si hardware-ului. Tehnologia a fost completata cu ajutorul GPS si filtre 3D, in timp ce, desigur, tehnologiile vitale de topografie au ramas cele mai remarcabile in acest moment.

Daca detineti teren sau planuiti sa cumparati sau sa construiti, nu puteti evita realizarea de masuratori topografice ale terenului. Apelati la inginerii nostrii topografi din Oradea pentru a va examina terenul. Profesionistii nostri de la Roexpert Cad sunt bucurosi sa va ajute.