Bumbacul este o fibra de baza, ceea ce inseamna ca este compus din fibre de diverse dimensiuni. Acesta este fabricat din fibrele naturale ale plantelor de bumbac, care provin din specia Gossypium.

Bumbacul este compus in principal din celuloza, un compus organic insolubil crucial pentru structura plantei si este un material moale si pufos. Planta de bumbac are nevoie de mult soare, o perioada lunga fara inghet si o cantitate buna de ploaie. Termenul „bumbac” se refera la partea din planta de bumbac care creste in bol – invelisul pentru fibrele de bumbac pufoase. Bumbacul este filat in fire care sunt apoi tesute pentru a crea o tesatura moale si durabila.

De unde provine bumbacul?

Termenul in sine provine din cuvantul arab „quton”. Cea mai veche productie de bumbac a fost in India, unde materialul dateaza din mileniul V i.Hr.

Primul gin de bumbac, care este un instrument care separa puful de bumbac de semintele plantelor, a fost inventat in India in secolul al XIII-lea. Ginul de bumbac a facut productia de bumbac mult mai usoara si mai rapida, ajutand fibra sa se raspandeasca ca material textil utilizat pe scara larga.

In timpul Revolutiei Industriale, odata cu inventarea noilor tehnologii, cum ar fi filarea Jenny, filarea cadrului si filarea catarului, Marea Britanie a devenit unul dintre principalii producatori de bumbac din lume. Toate aceste masini de filat au permis producatorilor sa fileze bumbac la rate crescute.

Cu toate acestea, inventatoarea americana Eli Whitney a ginului mecanic de bumbac a facut ca productia de material sa creasca atat in Statele Unite, cat si in Europa. Acest nou instrument, care a separat semintele de bumbac rapid si eficient folosind puterea masinii, a redus orele de munca manuala necesare pentru a produce un balot de bumbac de la 600 de ore la doar 12.

In acelasi timp, America, in special statele din sud, a inceput sa produca mai mult bumbac de inalta calitate, deoarece fibrele erau mai lungi si mai puternice.

Cu cateva scaderi ocazionale ale productiei, cum ar fi in timpul Razboiului Civil, Statele Unite sunt inca unul dintre principalii producatori de bumbac din lume, fiind la loc de cinste alaturi de China si India.

Unde creste bumbacul?

Bumbacul creste in aproape toate regiunile tropicale si subtropicale din intreaga lume, inclusiv SUA, China, India, Uzbekistan, Pakistan, Brazilia si Turcia. In Statele Unite, Texas este cel mai mare producator de bumbac, iar regiunea South Plains din partea de nord a statului este cea mai mare zona contigua de bumbac din lume.

Care sunt principalele tipuri de bumbac?

Exista patru tipuri de bumbac diferite, fiecare dintre acestea avand propriile caracteristici care le fac sa fie unice in felul lor.

Este vorba despre bumbacul Pima, considerat unul dintre cele mai bune tipuri de bumbac din lume prin faptul ca fibrele acestuia sunt foarte lungi si foarte moi, despre bumbacul egiptean, destul de asemanator cu primul tip mentionat, bumbacul de munte care are fibre foarte scurte, acesta reprezentand aproximativ 90% din productia de bumbac din intreaga lume si bumbacul organic, acel tip de bumbac care se cultiva fara a fi folosite substante chimice sau modificate genetic.