In prezent, probabil, nici o profesie nu are o varietate de nume, cum ar fi profesia de ofiter de personal. In Ghidul unificat de calificare, puteti gasi saptesprezece publicatii care sunt cumva legate de activitatea personalului. Aceasta circumstanta ne face sa ne gandim la diferentele dintre aceste publicatii intre ele, la incarcatura functionala a fiecaruia dintre ele.

Deosebit de relevanta si acuta astazi este intrebarea ce ar trebui sa scrie un inspector de personal obisnuit in fisa postului. Vom incerca sa consideram responsabilitatile acestui angajat cat mai detaliate posibil. Cauta aici curs inspector resurse umane si vezi care sunt ofertele.

Valoarea resurselor umane

Multi sefi de organizatii inca mai cred ca numirea unui departament de resurse umane are un accent limitat, legat doar de munca de birou. Cu toate acestea, astazi tara noastra, s-a angajat in transformarea serviciului de personal intr-o unitate dedicata managementului muncii, deoarece ofiterul de personal este cea mai importanta legatura dintre angajat si angajator.

In prezent, un specialist in personal este in primul rand un manager, acelasi lucru se poate spune despre o pozitie de inspector de personal, ale carei sarcini astazi includ adesea nu numai prelucrarea si mentinerea documentatiei. Acest lucru este valabil mai ales pentru intreprinderile mici, unde inspectorului de personal i se poate atribui responsabilitatea pentru personal, formare si multe alte functii.

Numarul de angajati

Numele si numarul de unitati ale serviciului de management al personalului depind de marimea companiei, de traditiile acesteia si de detaliile activitatii. In acelasi timp, ar trebui sa se tina seama de dimensiunea organizatiei, de directia afacerii, de obiectivele strategice ale companiei, de stadiul dezvoltarii acesteia, de numarul de angajati si de sarcinile prioritare in lucrul cu personalul.

In organizatiile mari, serviciul de personal poate include mai multe departamente. De exemplu, departamentul de salarizare, departamentul de ocupare a fortei de munca, departamentul de formare si dezvoltare, departamentul de administrare si contabilitate al biroului.

In organizatiile mici, toate functiile serviciului de personal pot fi indeplinite de un singur specialist: un inspector de resurse umane, ale carui functii ar trebui sa includa o lista minima de functii: managementul resurselor umane si selectia personalului.

Specialisti in service

La conducerea departamentelor sau a serviciilor de personal se afla, de obicei, managerul intermediar: seful serviciului, departamentul, care raporteaza directorului de personal. Departamentele pot fi impartite in unitati mai mici: grupuri sau sectoare conduse de manageri care raporteaza sefilor de servicii.

In intreprinderile mijlocii (numarul de angajati este de la 100 la 1000 de persoane), dispozitivul de servicii pentru personal implica, de obicei, prezenta unor astfel de angajati:

 • angajat
 • specialist in dreptul muncii;
 • specialist in recrutare;
 • Manager de dezvoltare si formare
 • formator sau manager de formare;
 • Manager de beneficii si compensatii;

In organizatiile mai mici (numarul de angajati este de pana la 100 de persoane), aproape toate functiile acestor angajati sunt atributii ale inspectorului de personal.

Cerinte de resurse umane

Desigur, toate posturile de mai sus nu pot combina un singur specialist – inspectorul resurse umane.

Cum te influenteaza inteligenta emotionala la munca?

Inteligenta emotionala poate fi folosita in multe moduri diferite in viata de zi cu zi. Cateva moduri diferite de a practica inteligenta emotionala includ:

 • A fi capabil sa accepti criticile si responsabilitatea
 • A putea merge mai departe dupa ce ai facut o greseala
 • Sa fii capabil sa spui nu atunci cand trebuie
 • A fi capabil sa-ti impartasesti sentimentele cu ceilalti
 • A fi capabil sa rezolvi problemele in moduri care functioneaza pentru toata lumea
 • Sa ai empatie pentru alti oameni
 • Avand abilitati excelente de ascultare
 • Sa stii de ce faci lucrurile pe care le faci
 • A nu judeca pe altii

Inteligenta emotionala este esentiala pentru o buna comunicare interpersonala. Unii experti considera ca aceasta abilitate este mai importanta in determinarea succesului in viata decat numai IQ-ul. Din fericire, exista lucruri pe care le puteti face pentru a va consolida propria inteligenta sociala si emotionala.

Intelegerea emotiilor poate fi cheia pentru relatii mai bune, bunastare imbunatatita si abilitati de comunicare mai puternice.

Este important sa fii inteligent din punct de vedere emotional, dar ce pasi poti face pentru a-ti imbunatati propriile abilitati sociale si emotionale? Iata cateva sfaturi.

Daca vrei sa intelegi ce simt ceilalti, primul pas este sa fii atent. Fa-ti timp pentru a asculta ceea ce oamenii incearca sa-ti spuna, atat verbal, cat si non-verbal. Limbajul corpului poate avea o mare insemnatate. Cand simtiti ca cineva se simte intr-un anumit fel, luati in considerare diferitii factori care ar putea contribui la acea emotie.

Intelegerea emotiilor este esentiala, dar trebuie sa fii capabil sa te pui in pielea altcuiva pentru a intelege cu adevarat punctul de vedere al acestuia. Exerseaza empatia cu alti oameni. Imagineaza-ti cum te-ai simti in situatia lor. Astfel de activitati va pot ajuta sa construiti o intelegere emotionala a unei situatii specifice, precum si sa dezvoltati abilitati emotionale mai puternice pe termen lung.