Criza de sanatate COVID-19 este un cutremur ale caror consecinte vor fi probabil grave pe parcursul acestui deceniu. In aceasta etapa, liderii de afaceri se afla intr-o faza delicata. Acestia trebuie nu doar sa raspunda la urgentele operationale imediate, ci si sa planifice viitorul in fata incertitudinii, sa inteleaga noul ecosistem, sa redefineasca prioritatile si, daca este necesar, sa isi adapteze strategia sau se poate ajunge chiar la nevoia de modificare firma.

Cum sa faceti fata crizei: 4 puncte cheie pentru a reveni

In fiecare criza, exista invingatori si invinsi. Iar istoria arata ca acest lucru nu este inevitabil, ca totul nu depinde de sectorul de activitate: anumite elemente influenteaza capacitatea de a reveni.

Trebuie luat in considerare 4 factori cheie:

  • Capacitatea si viteza companiei de a se pozitiona in noul sau ecosistem;
  • Atitudinea adoptata si aparata de lider pentru compania sa: abordare defensiva sau ofensiva;
  • Alinierea intre organele de guvernare: conducere/consiliu de administratie si/sau actionari;
  • Calitatile managerului fata de lider, capacitatea sa de a mobiliza echipe. ‍

Cunoaste-ti noul ecosistem si pune la indoiala chiar si ceea ce este evident

Este imperativ ca managerii sa aiba o viziune actualizata asupra companiei si a noului sau mediu: constrangerile, punctele forte, punctele slabe in lumina noului context. De exemplu, criza COVID a aratat schimbari in comportamentul consumatorilor si a evidentiat criticitatea lantului de aprovizionare.

Aceasta inseamna a efectua o analiza completa si a pune sub semnul intrebarii anumite practici care nu au fost niciodata puse la indoiala. Cine ar fi crezut ca „just in time”, o buna practica pusa ca dogma, va fi vreodata zguduita ca pana in acest punct? Astazi, liderii se gandesc la stocare. Astfel, riscul unei intreruperi in productie este pus in perspectiva cu „cash-ul imobilizat”.

Stabilirea acestei noi cartografii pentru afaceri este un exercitiu care necesita o abordare structurata. Acest lucru necesita resurse, capabile sa ofere o metoda si o viziune exterioara neutra intr-un timp relativ scurt.

Adopta atitudinea corecta

In fiecare criza, actiunile desfasurate de companii sunt foarte diverse: sunt cei care profita de oportunitatea de a investi pentru a-si afirma avantajul competitiv (achizitia de concurenti, dezvoltarea de noi piete), in timp ce altii vor reduce costurile acestora in asteptarea de a treace furtuna.

Foarte des, deciziile sunt ghidate in primul rand de constrangeri financiare. Dar depinde  mult de atitudinea liderului, de capacitatea lui de a identifica oportunitatile si de a le apara.

Un studiu publicat in Harvard Business Review si preluat de IMD se concentreaza asupra impactului crizelor recente. In incercarea de a intelege bunele practici, cercetatorii au identificat doua categorii principale de atitudini care pot fi adoptate in perioade de criza:

  • asa-zisa atitudine „defensiva”: aceasta reprezinta comportamentele adoptate de companii care isi vor concentra prioritatile pe reducere a costurilor, reducere a personalului etc.
  • asa-zisa atitudine „ofensiva”: dimpotriva, alte companii vor profita de oportunitati si vor creste investitiile.

Analiza noului mediu, redefinirea prioritatilor sunt toate activitati pentru care expertiza externa poate aduce mare valoare in aceste momente delicate.

Pentru a face fata crizei, timpul si accesul la expertiza raman factori decisivi: trebuie sa actionam rapid si corect!