Drepturile omului sunt ca o armura: te protejeaza; sunt ca niste reguli, pentru ca iti spun cum te poti comporta; si sunt ca judecatorii, pentru ca poti apela la ele. Sunt emotii abstracte; si ca si emotiile, apartin tuturor si exista indiferent de ceea ce se intampla.

Sunt ca natura, deoarece pot fi incalcate; si ca spiritul pentru ca nu pot fi distruse. La fel ca timpul, drepturile omului CEDO ne trateaza pe toti in acelasi mod, indiferent ca suntem bogati sau saraci, batrani sau tineri, albi sau negri, inalti sau mici de statura.

Ne ofera respect si ne indruma sa ii tratam pe ceilalti cu respect. La fel ca bunatatea, adevarul si dreptatea, putem uneori sa nu fim de acord cu privire la definitia lor, dar le recunoastem cand le vedem.

Un drept este o afirmatie pe care suntem justificati sa o facem. Am dreptul la bunurile din cosul de cumparaturi daca le-am platit. Cetatenii au dreptul de a alege un presedinte, daca constitutia tarii lor o garanteaza, iar un copil are dreptul sa fie dus la gradina zoologica, daca parintii lui au promis ca il vor duce.

Acestea sunt toate lucrurile la care oamenii pot fi indreptatiti sa se astepte, avand in vedere promisiunile sau garantiile asumate de o alta parte.

Cu toate acestea, drepturile omului nu depind de promisiunile sau garantiile unei alte parti. Dreptul cuiva la viata nu depinde de altcineva care promite sa nu-l omoare: viata lor poate depinde de cineva, dar dreptul lor la viata nu este. Dreptul lor la viata depinde doar de un singur lucru: faptul ca sunt oameni.

O acceptare a drepturilor omului inseamna a accepta ca toata lumea are dreptul sa faca aceste afirmatii: Am aceste drepturi, indiferent de ceea ce spui sau faci, pentru ca sunt o fiinta umana, la fel ca tine. Drepturile omului sunt inerente tuturor fiintelor umane ca drept de nastere.

De ce aceasta afirmatie nu ar trebui sa aiba nevoie de un anumit comportament pentru a o sustine? De ce nu ar trebui sa le cerem fiintelor umane sa isi merite drepturile?

O revendicare a drepturilor omului este in cele din urma o revendicare morala si se bazeaza pe valori morale. Ceea ce inseamna cu adevarat dreptul meu la viata este ca nimeni nu ar trebui sa-mi ia viata; ar fi gresit sa o faca. Astfel, revendicarea nu are nevoie de o copie de rezerva.

Fiecare cititor este probabil de acord cu ele, pentru ca noi toti recunoastem, in propriile noastre cazuri, ca exista anumite aspecte ale vietii noastre, ale fiintei noastre, care ar trebui sa fie inviolabile si ca nimeni altcineva nu ar trebui sa poata incalca, deoarece acestea sunt esentiale pentru fiinta noastra, pentru cine suntem si ce suntem; sunt esentiale pentru umanitatea si demnitatea noastra umana.

Fara drepturile omului nu ne putem atinge intregul potential. Drepturile omului extind pur si simplu aceasta intelegere la nivel individual la fiecare fiinta umana de pe planeta. Daca eu pot face aceste afirmatii, la fel pot face si ceilalti.

Valori cheie ale drepturilor omului

Doua dintre valorile cheie care stau la baza ideii drepturilor omului sunt demnitatea umana si egalitatea. Drepturile omului pot fi intelese ca definind acele standarde de baza care sunt necesare pentru o viata demna; iar universalitatea lor este derivata din faptul ca in acest sens, cel putin toti oamenii sunt egali. Nu ar trebui sa se discrimineze intre ei.

Aceste doua credinte, sau valori, sunt intr-adevar tot ceea ce este necesar pentru a subscrie la ideea drepturilor omului, iar aceste credinte sunt cu greu controversate.

De aceea, drepturile omului primesc sprijin de la fiecare cultura din lume, de la fiecare guvern civilizat si de la fiecare religie majora. Se recunoaste aproape universal ca puterea statului nu poate fi nelimitata sau arbitrara; trebuie sa fie limitat cel putin in masura in care toti indivizii din jurisdictia sa pot trai cu anumite cerinte minime pentru demnitatea umana.

Multe alte valori pot fi derivate din aceste doua fundamentale si pot ajuta la definirea mai precisa a modului in care oamenii si societatile ar trebui sa coexiste. De exemplu:

  • Libertate: pentru ca vointa umana este o parte importanta a demnitatii umane. A fi fortati sa facem ceva impotriva vointei noastre degradeaza spiritul uman.
  • Respect pentru ceilalti: pentru ca lipsa de respect fata de cineva nu isi apreciaza individualitatea si demnitatea esentiala.
  • Nediscriminare: deoarece egalitatea in demnitatea umana inseamna ca nu ar trebui sa judecam drepturile si oportunitatile oamenilor pe baza caracteristicilor lor.
  • Toleranta: deoarece intoleranta indica o lipsa de respect fata de diferenta; iar egalitatea nu inseamna uniformitate.
  • Justitie: pentru ca oamenii egali in umanitatea lor merita un tratament corect
  • Responsabilitate: pentru ca respectarea drepturilor altora implica responsabilitatea pentru actiunile proprii si exercitarea efortului pentru realizarea drepturilor unuia si a tuturor.

Acestea sunt in mare parte, cateva dintre cele mai importante detalii pe care trebuie sa le cunoastem cu totii in ceea ce priveste drepturile omului. Din pacate insa, de multe ori acestea ne sunt incalcate, dar cu un avocat bun, ne putem obtine dreptatea de la CEDO.