Chiar daca nimeni nu isi doreste acest lucru, anii trec foarte repede, iar oamenii ajung in ultima etapa a vietii, si anume la batranete. Pentru unii, batranetea este o etapa frumoasa a vietii, in conditiile in care au alaturi familia, copiii, nepotii, si au tot ceea ce isi doresc.

Pentru alti batrani in schimb, batranetea este o adevarata povara, dat fiind faptul ca sunt singuri zi si noapte, nu au cu cine sa schimbe o vorba, iar acest lucru este pur si simplu deprimant.

Apoi, exista seniori care sunt bolnavi, si care trebuie sa urmeze tratamente, si carora le este dificil sa isi faca in fiecare zi cumparaturile, sa isi faca mancare si sa isi spele hainele. Exista multe afectiuni care vin la pachet cu batranetea, iar in continuare puteti descoperi cateva exemple.

Orbirea

Principala cauza a orbirii este degenerarea maculara legata de varsta; si care este cauzata de acumularea de depozite pe macula (zona mica din centrul retinei), poate fi cauzata si de vasele de sange anormale care se dezvolta sub ea.

Alte cauze comune de orbire la varstnici sunt glaucomul, cauzat de presiunea asupra nervului optic si diabetul. Retinopatia diabetica provoaca leziuni ale retinei. Optiunile posibile de tratament pentru orbire vor depinde de cauza, dar pot include:

  • Chirurgia cataractei.
  • Picaturi de ochi.
  • Operatie cu laser.

Pierderea vederii poate fi foarte dificil de rezolvat, cu toate acestea exista grupuri de sprijin care pot ajuta, insa cu siguranta seniorii care se confrunta cu o astfel de problema, vor avea nevoie de asistenta in permanenta.

Cancer

O treime din populatie va suferi de o forma de cancer la un moment dat in viata lor. Exista peste 200 de tulpini ale acestei afectiuni medicale, cum ar fi cancerul de san, cancerul de prostata si cancerul pulmonar. Cancerul este o boala in care celulele din corp se reproduc anormal si provoaca o masa cunoscuta sub numele de tumora.

Aceste celule anormale se inmultesc, determinand fie cresterea tumorii, fie celulele canceroase sa se raspandeasca prin fluxul sanguin.

Rata de supravietuire este mult mai mica pentru persoanele in varsta, motiv pentru care este important ca simptomele sa fie surprinse mai devreme si tratamentul sa inceapa cat mai curand posibil.

Boala coronariana

Boala coronariana este una dintre principalele cauze de deces in randul persoanelor varstnice. Conform NHS, boala coronariana (CHD) este termenul care descrie ce se intampla atunci cand alimentarea inimii tale este blocata sau intrerupta de acumularea de substante grase in arterele coronare.

CHD poate fi cauzata de anumite alegeri ale stilului de viata si de alte conditii medicale, cum ar fi:

  • Fumatul.
  • Colesterol ridicat.
  • Hipertensiune arteriala.
  • Diabet.
  • Obezitate.

Pentru a reduce riscul de CHD, oamenii sunt sfatuiti sa faca schimbari severe de stil de viata. De exemplu, oamenii ar trebui sa participe la exercitii fizice obisnuite, sa manance o dieta echilibrata si sa nu mai fumeze daca fumeaza.

Exista, de asemenea, mai multe tipuri de medicamente sau optiuni chirurgicale pentru a ajuta la tratarea CHD. Efectele secundare ale CHD pot aparea de nicaieri si pot fi fatale.

Acestea sunt doar cateva exemple de boli care dupa cum spuneam, pot veni la pachet cu batranetea. Pentru cei care au copii si nepoti alaturi, este mai usor de suportat oricare dintre aceste probleme de sanatate.

Pentru batranii insa care nu au copii si nu au nepoti pe care sa ii preocupe soarta lor, batranetea este o povara, mai ales daca sufera si de asemenea probleme de sanatate, si nu numai.

Din acest motiv, multi seniori care inca sunt lucizi la minte, aleg sa se cazeze in azile de batrani, iar traiul intr-un azil de batrani este mult mai confortabil decat ati crede.

Seniorii care locuiesc intr-un azil de batrani, scapa de cea mai mare povara, si anume de singuratate. La azil, vor avea in permanenta cu cine sa schimbe o vorba, si vor putea fi implicati in diferite activitati, precum plimbari in curtea azilului, citirea cartilor, jocuri (sah, table, etc.).

Totodata, la azil seniorii au parte de televizor unde pot afla stirile, unde pot urmari emisiunile preferate la televizor si nu numai.

Cei care ajung sa isi petreaca aceasta etapa  a vietii la azil, primesc in fiecare zi cele trei mese principale ale zilei, si pot primi chiar mancare diferita daca sunt la regim.

Un alt detaliu important este acela ca personalul de la azil, ii ajuta pe seniori daca este cazul, sa se deplaseze la toaleta sau ii va ajuta sa se spele.

Seniorii vor avea mereu articolele de vestimentatie curate,pentru ca un azil de batrani dispune de spalatorie si curatatorie proprie.

Nu in ultimul rand, precizam faptul ca acei seniori care trebuie sa urmeze un tratament, isi primesc medicamentele conform schitei de tratament recomandata de catre medic.

Dupa cum se poate vedea, seniorii pot duce o viata fara griji intr-un azil de batrani, in ciuda faptului ca sufera (sau nu) de una dintre afectiunile batranetii.