Serviciile funerare sunt o parte importanta a vietii noastre, indiferent de credinta sau cultura. Ele ne ofera modalitatea de a ne onora si de a ne aduce aminte de cei dragi care au plecat din viata noastra. In Romania, serviciile funerare sunt insotite de anumite traditii si obiceiuri specifice, printre care se numara pomana.

Pomana este o ceremonie traditionala care are loc dupa inmormantare, in care se ofera mancare si bauturi pentru a onora memoria celui decedat. Aceasta este organizata deobicei de firma de servicii funerare. Este o modalitate de a aduce apropierea familiei si a prietenilor in acest moment dificil, de a le oferi ocazia de a se imprieteni si de a se sustine unii pe altii in durerea lor.

In Romania, pomana este deseori organizata intr-un salon funerar sau intr-o casa particulara, iar mancarea este servita intr-un mod specific, numit „pomenirea”. Aceasta consta in oferirea unui numar mare de preparate alimentare, precum fripturi, prajituri, dulciuri, fructe, vin si alte bauturi, pentru a hrani pe cei prezenti la ceremonie.

De asemenea, este obiceiul ca familia decedatului sa ofere mesele de pomana in fata unui altar improvizat, care poate include poze ale celui decedat, flori, lumânări si alte obiecte care ii amintesc de persoana respectiva.

In plus fata de pomana, in Romania exista si alte traditii funerare care se respecta. De exemplu, este obiceiul ca familia sa poarte haine negre in semn de doliu, iar inmormantarea poate fi insotita de cantari de pocainta si de rugaciuni. De asemenea, este obicei ca familia sa ofere flori la mormant si sa aprinda lumânari in cinstea celui decedat.

In plus fata de aceste traditii, in Romania exista si alte obiceiuri si practici specifice care se respecta in timpul serviciilor funerare. Una dintre acestea este pregatirea trupului pentru inmormantare. Obiceiul consta ca trupul sa fie spalat de catre o persoana de sex feminin, de obicei o ruda apropiată, care il imbraca apoi in hainele de inmormantare. De asemenea, este obicei ca trupul sa fie asezat intr-un sicriu inchis, care poate fi decorat cu flori si lumânari.

Un alt obicei comun este organizarea unei procesiuni funerare de la capela sau de la biserica pana la cimitir. Procesiunea poate fi insotita de persoane care canta cantari de pocainta si poate include opriri la mormintele altor membri ai familiei sau la alte locuri importante pentru cel decedat.

In timpul inmormantarii propriu-zise, este necesar ca preotul sa oficieze o slujba de inmormantare in care se citesc psalmii si se rostesc rugaciuni pentru sufletul celui decedat. Familia poate alege sa ofere flori la mormant si sa aprinda lumânari pentru a marca trecerea celui decedat in viata de apoi. Dupa inmormantare, familia si prietenii se aduna de obicei la casa de pomana pentru a se imprieteni si a se sustine unii pe altii in aceasta perioada dificila.

In concluzie, serviciile funerare sunt o parte importanta a vietii noastre si ne ofera modalitatea de a ne onora si de a ne aduce aminte de cei dragi care au plecat din viata noastra. In Romania, acestea sunt insotite de traditii si obiceiuri specifice, precum pomana, care ne ajuta sa ne confruntam cu durerea si sa ne sustinem unii pe altii in acest moment dificil.

Cum decurge serviciul funerar la rusi?

La fiecare adunare, familiile sunt incurajate sa-si exprime durerea, condoleante si sa-si planga pierderea. Cu aceasta revarsare emotionala, sufletul persoanei iubite este incurajat sa treaca mai usor in viata de apoi.

Inmormantarile ortodoxe ruse includ o lectura a Cartii Psalmilor, cea mai comuna lectura fiind Psalmul 118. Cantecele si imnurile funerare sunt, de asemenea, populare in timpul inmormantarilor.

In cazul unei inmormantari militare , o formatie canta „Marsul funerar vechi”. In caz contrar, cantecele si imnurile populare includ:

„Imnul Trisagion”

„Marsul funerar” de Chopin

„Memorie eterna” de Pavel Cesnokov

Traditii pentru inmormantarea evreiasca rusa

Rusia are, de asemenea, o populatie evreiasca numeroasa, cu o istorie bogata a traditiilor evreiesti rusesti. Similar cu religia ortodoxa rusa, aceste traditii provin dintr-o lunga istorie a folclorului.

Inmormantarile evreiesti sunt finalizate in 24 de ore de la moarte, daca este posibil. Dupa moarte, are loc o ceremonie de curatare cunoscuta sub numele de „rechitzah”. Corpul este apoi imbracat intr-un giulgiu alb evreiesc , similar traditiei ortodoxe ruse. Trupul nu este lasat singur din momentul mortii si pana la inmormantare.

Inainte de inmormantare, familia pune corpul curat intr-un sicriu. Sicriul este de obicei o simpla cutie de lemn, neimpodobita. In traditia evreiasca, de obicei, nu exista o veghe (vizionare a corpului). In schimb, familia se aduna in jurul sicriului pentru o traditie cunoscuta sub numele de „keriah”. In aceasta practica, membrii familiei isi rup o bucata din imbracaminte ca semn al doliu. Ei poarta acest articol de imbracaminte rupt in perioada lor de doliu.

Prima perioada de doliu are loc in prima saptamana dupa moarte, cunoscuta si sub numele de shiva . In aceasta saptamana, o lumanare Shiva este aprinsa si mentinuta aprinsa. Exista o a doua perioada de doliu cunoscuta sub numele de „shloshim”. Aceasta dureaza pana in a treizecea zi dupa inmormantare.