Daca aveti geamuri dintr-o singura folie de sticla in casa, veti observa ca unele din camere se simt mai fierbinti in timpul verilor si mai reci in timpul iernilor. In plus, zgomotul si perturbarile frecvente pot deveni o problema comuna cu aceste ferestre.

Date fiind aceste motive, tot mai multe persoane opteaza pentru geamuri duble atat la ferestre, cat si la usi. Dar, principala intrebare asupra careia trebuie sa reflectam este: geamurile termopan cu folie dubla vor opri condensul?

Care sunt beneficiile geamurilor termopan cu folie dubla?

Ferestrele termopan reprezinta o alegere excelenta din punct de vedere energetic, cu avantajul suplimentar de a reduce la minimum zgomotul. Aceste ferestre au doua geamuri de sticla (https://www.agerpres.ro/ots/2020/01/31/4-accesorii-necesare-in-orice-sezon-pentru-o-locuinta-prietenoasa–640840).

Merita mentionat faptul ca golul de aer etans prezent intre cele doua geamuri actioneaza ca un strat suplimentar de izolatie. Retineti ca aceasta rezistenta termica suplimentara tinde sa micsoreze cantitatea de caldura pierduta in timpul iernii si sa mentina locuinta la o temperatura mai confortabila.

Pe de alta parte, geamurile termopan cu folie dubla ofera de obicei efectul opus vara, pentru ca impiedica intrarea caldurii nedorite in casa. Izolatia suplimentara va ajuta sa reduceti dependenta de radiatoare, aparate de aer conditionat si alte aparate care ar putea reduce costurile cu energia.

Ferestrele cu geam termopan din doua straturi ar putea avea o acoperire scazuta Low-E, ce ar putea reduce cantitatea de caldura pierduta. In plus, geamurile termopan nu trebuie sa fie colorate.Colorarea poate reduce lumina vizibila in interior. Merita sa mentionam aici faptul ca ferestrele cu geam termopan pot reduce razele ultraviolete cu pana la 75%. Razele UV daunatoare ar putea estompa culorile covoarelor, ar putea afecta lemnul, tesaturile, hartiile si chiar lucrarile de arta.

Ferestrele termopan din doua straturi sporesc valoarea locuintei. Ramele de inalta calitate, precum si distantierele de margie sunt de obicei imbunatatite din punct de vedere energetic. Una din cele mai populare optiuni este cea din UPVC, de calitate superioara.

Termopanele si izolatia termica

O suprafata de sticla mai calda inseamna mai putine sanse de condensare. Majoritatea ferestrelor cu geam dublu sau triplu sunt proiectate cu atentie pentru a reduce pierderile de caldura dintr-un spatiu interior, cum ar fi o camera, prin conducere, deseori din interior spre exterior.

Cand o camera este incalzita, in conditii medii, diferenta de temperatura dintre geamul interior si cel exterior ar fi mult mai mare in cazul geamurilor termopan, decat in cazul geamurilor simple, dintr-o singura folie de sticla. Prin urmare, probabilitatea de condensare in cazul geamurilor termopan din doua straturi este mult mai mica.

Cum impiedica geamurile termopan condensarea?

Cand o fereastra are o singura folie de geam, temperatura rece din exterior se transfera deseori foarte usor in interior, ceea ce duce la condensare rapida. Pe de alta parte, atunci cand avem un geam termopan cu doua straturi, veti observa o izolatie termica mult mai buna intre interior si exterior. Prin urmare, condensul este redus considerabil, ceea ce face ca locuinta sa fie mai calda, mai sanatoasa si mai uscata.

Geamurile termopan se mai numesc ferestre izolatoare, pentru ca ofera un strat izolant eficient de la exterior la interior. Astfel, termopanele pot reduce condensul nedorit, umezeala, mucegaiul si impactul acestuia asupra sanatatii.