In cadrul cercurilor tehnologice, nu este neobisnuit sa intalnesti dezbateri acerbe despre o varietate de subiecte. In ultimii ani, niciuna nu a fost mai controversata decat dezbaterile despre cum perechea formata din criptomoneda si blockchain va ajunge in cele din urma sa domine restul.

De la inceputul valului criptografic, alegerea clara a consensului a fost Bitcoin, care s-a asezat in topul graficelor de capitalizare de piata inca din primele zile.

Majoritatea expertilor nu se asteapta totusi ca asta sa dureze. Fiind bunicul tuturor criptomonedelor, blockchain-ul Bitcoin incepe sa-si arate varsta. Sufera de o varietate de limitari din lumea reala, dintre care, nu in ultimul rand, este incapacitatea de a scala.

Cautand sa-l inlocuiasca in cursa pentru dominatie, o varietate de implementari alternative blockchain au aparut pentru a rezolva unele dintre problemele inerente asociate cu blockchain-ul Bitcoin, dar pana acum niciuna nu a reusit sa capteze vreo portiune semnificativa a pietei.

Singura exceptie notabila este Ethereum, care a fost mult timp singurul concurent pe scara larga al Bitcoin. La randul sau, desi mai avansat decat Bitcoin, si Ethereum sufera de unele probleme pe care ar trebui sa le depaseasca pentru a obtine dominatia pe piata.

Este exact ceea ce dezvoltatorii din spatele Ethereum spera sa realizeze cu viitoarea lor actualizare a blockchain-ului de baza, pe care il numesc Ethereum 2.0. Iata o prezentare generala a unor modificari care vor veni odata cu actualizarea.

Abandonarea dovezii muncii – proof of work

Unul dintre motivele pentru care primele implementari blockchain (inclusiv Bitcoin si Ethereum) au suferit de probleme de performanta a fost faptul ca se bazeaza pe un proces consumator de putere de procesare, cunoscut sub numele de dovada a muncii, pentru validarea si inregistrarea tranzactiilor.

Intr-un astfel de sistem, nodurile computerizate participante concureaza pentru a genera hashuri criptografice care satisfac un nivel de complexitate determinat de retea.

Pentru a mentine securitatea, acest nivel de complexitate este mentinut suficient de ridicat incat ar descuraja pe oricine sa atace reteaua, deoarece ar fi prea costisitor sa operati hardware-ul necesar.

Problema cu dovada muncii este ca este teribil de ineficienta si asta este prin design. Pentru a incepe sa rezolve aceasta problema, Ethereum 2.0 isi va trece blockchain-ul la un sistem mai eficient, cu dovezi de miza. Intr-un astfel de sistem, nodul care inregistreaza fiecare tranzactie este ales de un algoritm, sansele de selectie crescand cu valoarea monedei detinuta de proprietarul nodului.

Acest lucru face posibila scaderea dramatica a complexitatii lucrarii criptografice, ceea ce duce la castiguri masive de debit pentru intreaga retea. Deoarece fiecare nod trebuie sa-si mizeze propria moneda pentru a participa, ar ramane prohibitiv de costisitor pentru oricine sa atace reteaua.

Ce inseamna Sharding?

Intr-o alta incercare de a imbunatati eficienta si capacitatea de scalare a platformei Ethereum, modificarile viitoare vor introduce si o tehnica de procesare cunoscuta sub numele de sharding. In versiunea actuala blockchain, toate datele care sunt adaugate lantului trebuie sa fie supuse verificarii de catre toate nodurile participante.

Aceasta inseamna ca viteza de procesare a intregului sistem este limitata de viteza celui mai lent participant. Creeaza un blocaj care creste costurile de tranzactie si scade debitul.

Adaugand sharding in aceasta combinatie, Ethereum 2.0 poate creste eficienta utilizarii resurselor sale intr-un mod semnificativ. Noul sistem va realiza acest lucru prin impartirea sarcinilor de verificare a datelor intre seturi de noduri si fiecare va fi responsabil pentru verificarea doar a datelor primite.

Acest lucru permite intregului blockchain sa utilizeze procesarea paralela, ceea ce ar putea creste capacitatea totala de mai multe ori. Intre aceasta tehnica adaugata si trecerea la proof-of-stake, noul blockchain Ethereum ar trebui sa fie mult mai rapid si mai eficient decat predecesorul sau.

eWASM va inlocui EVM

Una dintre caracteristicile care au facut din Ethereum o platforma atat de viabila si un contestator demn al dominatiei Bitcoin este implementarea sa a ceea ce este cunoscut sub numele de Ethereum Virtual Machine (EVM). EVM este un mediu de executie care ruleaza pe toate nodurile de retea care faciliteaza utilizarea contractelor inteligente.

Aceste contracte inteligente fac din blockchain-ul Ethereum un dispozitiv de calcul global, mai degraba decat un simplu sistem financiar. Contractele inteligente pe EVM pot rula jocuri, pot executa tranzactii financiare complexe sau chiar opera retele sociale.

Desi EVM este utilizat pe scara larga, ramane o enigma – chiar si pentru persoanele cu un grad ridicat de abilitati de programare. Pentru a rezolva acest lucru, Ethereum 2.0 va incepe sa utilizeze limbajul de asamblare web, intr-un sistem pe care il numesc eWASM. Acest lucru ar face posibila executarea codului aplicatiei Ethereum chiar in browserele web de astazi, ceea ce reprezinta o imbunatatire masiva fata de EVM.

De asemenea, va permite programatorilor sa aleaga dintre mai multe limbaje, cum ar fi Rust, C si C ++, pentru a scrie cod pentru a rula pe blockchain. Dintr-o singura lovitura, eWASM va creste numarul de potentiali programatori pentru ecosistem, deoarece va deschide usile utilizatorilor care nu au nevoie sa invete un limbaj nativ exclusiv pentru Ethereum.

Un nou inceput pentru Ethereum

Un nou inceput pentru Ethereum

In momentul scrierii acestui articol, dezvoltatorii Ethereum se asteapta ca noile lor modificari sa inceapa sa fie puse in aplicare in primul trimestru al anului 2020. Procesul nu va fi insa rapid. Upgrade-urile vor fi puse in aplicare in trei etape separate, care vor avea loc pe o perioada de cel putin trei ani. Detaliile tehnice ale etapelor sunt complexe, dar elementele de baza sunt urmatoarele:

  • Etapa 1 – Lansarea lantului Beacon, care ruleaza un blockchain simplificat proof of stake de miza in paralel cu sistemul existent. Aceasta este pentru a facilita tranzitia intre cele doua tipuri de concepte de validare.
  • Etapa 2 – Introducerea fragmentarii. Blockchain-ul va vedea primele sale diviziuni de procesare, permitand validarea tranzactiilor paralele pentru prima data.
  • Etapa 3 – Lansarea eWASM ca succesor al EVM.

Pe masura ce se desfasoara fiecare etapa, dezvoltatorii intentioneaza sa efectueze teste amanuntite pentru a se asigura ca sistemul este atat sigur, cat si stabil. Acest lucru va permite utilizatorilor timp sa se adapteze la specificul noii implementari blockchain.

Presupunand ca etapele se vor depasi fara probleme, noul Ethereum 2.0 ar trebui sa iasa din proces intr-o pozitie excelenta pentru a pune capat in sfarsit domniei lungi a Bitcoin ca rege al criptomonedei. Va fi un sistem de incredere, cu mult mai putine probleme de scalabilitate si un set de caracteristici mult mai mare decat concurentii sai principali.

Numai timpul va spune daca lansarea upgrade-ului va fi semnalul unei noi ere a blockchain-ului, dar singura certitudine este ca este un nou inceput pentru Ethereum – si pentru spatiul criptomonedelor in ansamblu.