Mostenirea sau achizitionarea unui apartament pot constitui surse adevarate de venit daca sunt maximizate pe termen lung avantajele de proprietar. In timp ce unii oameni considera ca o vanzare este un procedeu destul de complicat, altii prefera sa inchirieze spatiile pe care le au in posesie pentru a putea beneficia de venituri constante. In vederea modelarii perceptii primei tipologii de persoane, acest articol va ofera cateva informatii utile despre actele care sunt necesare pentru vanzarea unei proprietati de tip apartament. Lista de acte necesare vanzare apartament este una destul de stufoasa, dar intocmirea din timp a tuturor acestor formalitati va poate aduce mai aproape de momentul incasarii banilor in fata notarului. Prin urmare, va invitam sa ramaneti alaturi de noi in procesul de documentare pentru a putea beneficia de cele mai actualizate informatii din domeniul vanzarilor imobiliare.

Lista de acte necesare si taxe de achitat

Inainte de a identifica un client pentru proprietatea pe care o detii, este foarte important sa colaborezi cu o agentie imobiliara pentru a putea primi consultanta. Prin consultanta intelegem totalitatea sfaturilor si procedurilor pentru realizarea legala a tranzactii finale si mai ales, pentru identificarea unui pret corect de piata asociat proprietatii. Cu ajutorul specialistilor puteti sa vindeti un apartament/garsoniera in doar cateva zile, un aspect extrem de importanta atunci cand aveti nevoie urgenta de resurse financiare. Odata identificat si stabilit clientul, un birou notarial va realiza documentatia specifica de vanzare-cumparare (acte ce sunt, in general, achitate de catre client sau de catre partea care a fost convenita in acest sens).

Aceste documente realizate la notariat se genereaza in baza urmatoarelor documente oferite de catre vanzator: carte de identitate sau dupa caz, carti de identitate daca proprietatea este trecuta pe numele mai multor persoane, actul de proprietate asupra imobilului (aici pot fi vizate si incluse: contracte de vanzare cumparare, documente de donatie, hotarare de divort, titlul de proprietate sau certificat de mostenitor in urma realizarii unui proces de succesiune), certificat fiscal emis de unitatea administrativ-teritoriala care gestioneaza zona in care se afla proprietatea, cadastru si intabulare, extras de carte funciara, certificat energetic (care detaliaza particularitatile proprietatii), adeverinta oferita de asociatia de locatari pentru identificarea lipsei datoriilor. Din perspectiva taxelor, onorariul biroului notarial va fi achitat de catre cumparator. De asemenea, vanzatorul trebuie sa achite impozitul pe imobil odata cu solicitarea certificatului fiscal al administratiei publice emitente.

Drumuri putine si eficientizarea timpului

Un proces de documentare sistematica asupra tuturor documentelor pe care le aveti de realizat in calitate de vanzatori va poate duce mai aproape de momentul incasarii valorii apartamentului. Foarte multe persoane, cu precadere cele care nu au un accept facil la informatie in mediul online, considera acest procedeu unul greoi si greu de realizat. Avand de vedere toate informatiile pe care le-am transmis in cadrul acestui articol, este foarte important sa realizati intr-un timp cat mai scurt documentele necesare pentru vanzare pentru a putea definitiva procesul. Odata ce aveti toate documentele asupra dumneavoastra, procedura propriu-zisa se poate intocmi la un birou notarial chiar intr-o singura zi.