Inainte de test

De obicei, nu va trebui sa faci nimic pentru a te pregati pentru elastograma. Daca sunt necesare preparate speciale, medicul dumneavoastra din unitatea in care se face acest lucru, va va anunta.

Cat dureaza

Ar trebui sa va asteptati ca examenul sa dureze pana la aproximativ o jumatate de ora sau mai mult daca ambii sani sunt examinati. Asigurati-va ca ajungi suficient de devreme pentru a te schimba de haine.

Loc

Elastografia se poate face oriunde unde exista un aparat cu ultrasunete, cum ar fi spitale, clinici, laboratoare medicale, clinici de imagistica si unele cabinete medicale.

Ce sa porti

Va trebui sa te dezbraci de la talie in sus si sa iti pui o rochie medicala care se deschide pe fata pentru a putea fi accesati sanii. Din moment ce vei fi culcat, poate doresti sa eviti fuste mai scurte.

Mancare si bautura

Ar trebui sa poti manca si bea in mod normal inainte si dupa test.

Cost si asigurari de sanatate

Costul elastografiei variaza in functie de locul in care a fost facuta. Consulta compania de asigurari pentru a vedea daca polita acopera testul si facilitatile in care va fi efectuata si daca va trebui sa platiti o parte din cost. Este posibil sa aveti nevoie de autorizatie prealabila.

Ce sa aduci

Ai cardul de asigurare si orice retete scrise pe care medicul dumneavoastra vi le-a dat atunci cand ati ajuns sa faceti elastografia.

In timpul examenului

Pre-test

Odata ce a venit timpul pentru elastograma ta, vi se va da un halat pentru a va schimba, apoi sunteti duse intr-o camera privata si vi se va cere sa va intindeti pe masa de examen. Radiologul sau sonograful care efectueaza testul iti va cere sa expui sanul pentru a scana si a aplica un gel in zona.

Pe tot parcursul testului

Tehnicianul va plasa apoi un dispozitiv numit traductor in zona si il va muta in timp ce trimite imagini pe un monitor din lateral.

Prima parte a examenului va fi ca o ecografie mamara standard. Tesutul mamar normal are caracteristici mici afisate pe imaginile cu ultrasunete, iar aceste functii functioneaza ca substituenti pentru ceea ce urmeaza. Daca exista noduli, acestia vor fi, de asemenea, afisati, dar imaginea cu ultrasunete nu spune nimic mai mult medicului decat faptul ca exista noduli suspecti.

Apoi, se aplica suficienta presiune pe piept pentru a misca usor. (Aceasta presiune este, probabil, mult mai mica decat in timpul unei mamografii.) Sistemul ia o alta imagine cu ultrasunete, iar apoi un program de calculator compara cele doua imagini si produce o harta, elastograma, care arata cat de elastice sunt diferitele regiuni.

Ecografiile sunt de obicei nedureroase, dar daca sanii sunt sensibili, poate fi inconfortabil. Spune persoanei care va examineaza daca simtiti vreun disconfort.

Interpretarea rezultatelor

Radiologul va studia imaginile si va trimite rezultatele la dumneavoastra sau la medicul dumneavoastra. Medicul dumneavoastra ar trebui sa va anunte si sa va comunice rezultatele si, daca este necesar, ce urmari sunt.. Vezi aici elastografie Cluj MedImages.