Educatia privata nu este exclusiva pentru cativa, ci se refera la faptul ca managementul sau este in mainile indivizilor, care isi asuma intreaga responsabilitate atat pentru succese, cat si pentru esecuri. O alta mare diferenta este ca asa-numita educatie publica este „gratuita”, – serviciile care au un cost – sunt platite indirect si in comun prin taxe; In serviciul educational privat, costurile sunt platite direct de catre parinte.

Avand in vedere doar aceasta diferenta, exista riscul de a-l eticheta pe cel ca fiind social si umanitar.Cand, de fapt, costul educatiei private include costul educatiei publice. Parintii  nu pot deduce cheltuielile pentru scolarizarea copiilor sai. Vezi detalii pe www.teddybar.ro si cauta cele mai bune solutii pentru tine so copilul tau.

„Pana la sfarsitul anilor nouazeci, 85% din inscrierea in sistemul de invatamant era deservita de sectorul public si 15% de sectorul privat. Din secolul actual, cresterea oportunitatilor educationale incepe sa se bazeze exclusiv pe educatia privata.

Stiai ca in unele tari precum PERU…

Acoperirea lor de ingrijire a fost cu 68% mai mare decat in 2000; adica a crescut cu 1.057.000 de elevi. Contrariul s-a intamplat cu invatamantul public. Corpul studentesc care frecventa institutiile sale a fost redus cu 1.097.000 de studenti, ceea ce inseamna ca a servit cu 14% mai putini studenti decat la inceputul secolului”.

Ce lectura provoaca aceasta realitate? Este adevarat ca economia  se afla intr-o rata interesanta si sustinuta de crestere, prin urmare, cresterea clasei de mijloc genereaza mai multa cerere. Dar de ce ar trebui sa renunti la un serviciu educational gratuit pentru a alege unul platit? Daca cineva ramane in primul si are mai multe venituri, de ce sa nu-l alocam economiilor familiei?

URMEAZA :

1.- Statul ar trebui sa-si schimbe perspectiva atunci cand reglementeaza sectorul educatiei: legiferarea in vederea unei educatii peruane integrate si integrale, in care toata lumea are aceleasi drepturi si obligatii. Legiferarea pentru toti inseamna ca educatia privata nu este sinonima cu profitul de care utilizatorii trebuie aparati, este o optiune care este in concordanta cu dreptul la libertatea educatiei.

2.- Parintii au dreptul de a alege tipul de educatie pe care si-l doresc pentru copiii lor. Acest drept este exercitat in masura in care exista centre educationale care difera prin axiologia, proiectul si planurile lor educationale. Un singur tip de scoala nu este in concordanta cu o societate pluralista si, in cele din urma, cu familiile cu obiective educationale diferite.

3.- Educatia privata permite parintelui sa aleaga si sa controleze mai eficient calitatea serviciului oferit de scoala aleasa. Educatia privata nu trebuie sa fie demonizata ca in vremurile trecute, ratiunea sa de a fi este legata de faptul ca parintii sunt primii educatori ai copiilor lor si, prin urmare, are puterea de a alege cel mai bun „ajutor calificat” (scoala) pentru a indeplini aceasta sarcina importanta.

Cresterea invatamantului privat este un semn clar ca noi vanturi sufla in societate. Este de sperat ca statul va profita de ele pentru a accelera si invatamantul public si nu pentru a legifera pentru a egaliza intregul.

Cele mai importante motive pentru care sa alegi scolile private

Unul dintre beneficiile acceptate ale scolilor private este ca ofera experiente educationale exceptionale si provocatoare prin activitati extracurriculare , cursuri de plasament avansat , programul de bacalaureat international  (si programul de diploma IB ) si programe pentru talentati , pentru a numi doar cateva.  Elevii din scolile private obtin in mod constant note superioare la testele standardizatesi examenele de admitere la facultate, iar multe scoli au o rata de aproape 100% de studenti care urmeaza universitatea aleasa.

Un studiu cuprinzator asupra marimii clasei, realizat de cercetatorii educationali Bruce Biddler si David Berliner in 2002, a aratat ca, cu cat dimensiunea clasei este mai mica , cu atat elevul mediu are rezultate mai bune la testele de performanta academica. Eric Vosko reflecta asupra experientei sale ca student la The Rosedale Day School , din Toronto, Ontario. „A fost ciudat pentru mine pentru ca scoala era atat de mica. A fost cu siguranta decizia corecta, a fost o scoala grozava.” Si castigurile din clasele mai mici sunt mai puternice cu cat un copil este expus mai mult timp la acestea. Scolile private variaza foarte mult ca marime , dar, in functie de stilul lor de predare, aproape toate se concentreaza pe importanta claselor mici pentru a ajuta in mod individual punctele slabe ale elevilor si pentru a le promova punctele forte.

Scolile private sunt construite in jurul unei comunicari deschise intre parinti si administratie si fac din aceasta o prioritate implicarea parintilor in comunitate.

De la intalniri frecvente parinti-profesori, evenimente sociale, cum ar fi micul dejun pentru parinti si weekendurile de camping in familie si participarea comitetelor de parinti la initiative de strangere de fonduri, familiile devin o parte integranta a educatiei copilului. Acest teren comun ajuta, de asemenea, la consolidarea relatiilor parinte-copil.