Cunoasterea functionarii cartuselor in imprimanta dvs. este incredibil de importanta. Comandati produsul gresit si s-ar putea sa cheltuiti o multime de bani, sau in cel mai fericit caz sa returnati produsul pentru a va fi inlocuit cu un cartus potrivit, sau sa va recuperati banii, dar in acest timp problema este ca nu puteti utiliza imprimanta in cazul in care cartusul dvs. este gol.

Cerneala si tonerul sunt sunt doua categorii de cartuse de imprimanta complet diferite, si fiecare dintre acestea au propriile avantaje si dezavantaje. In cazul in care aveti nevoie sa aflati mai multe despre cartusele de imprimanta, cu siguranta este important sa cititi acest articol pana la final, pentru ca veti putea descoperi o multime de informatii foarte interesante!

Care este diferenta?

Scurt si la obiect si pe intelesul tuturor, cartusele de cerneala contin lichid si sunt utilizate de imprimantele cu jet de cerneala si cartusele de toner contin pulbere si sunt utilizate de imprimantele cu laser.

Cerneala care se afla in interiorul unui cartus de cerneala poate fi bazata pe colorant sau pe baza de pigmenti, in functie de ce cartus aveti. Cele mai multe imprimante cu jet de cerneala de pe piata includ in mod traditional cerneluri pe baza de coloranti.

Acestea sunt mai economice decat cartusele de cerneala pe baza de pigmenti si sunt apreciate pentru capacitatea lor de a produce imprimeuri si fotografii vii, fidele vietii. Cernelurile pe baza de coloranti au unele dezavantaje, cum ar fi faptul ca nu sunt impermeabile si sunt destul de sensibile la confectii, multe imprimeuri tind sa se estompeze dupa aproximativ 25 de ani.

Cerneala pe baza de pigment ofera un finisaj mai crocant si un timp de uscare mai rapid decat cerneala pe baza de colorant. Este apreciata de fotografii profesionisti si de graficieni pentru capacitatea sa de a tipari imagini si text de calitate arhivistica.

Cerneala pigmentara este mai  potrivita si mult mai rezistenta la apa si la lumina UV in comparatie cu cerneala pe baza de colorant, si este capabila sa reziste la decolorare de pana la 200 de ani.

Tonerul este o substanta pulverulenta uscata care nu se patrunde ca o cartusa de cerneala, dar poate fi dezordonat daca este manipulat in mod necorespunzator. Imprimantele laser monocrom imprima doar un cartus de toner negru. Imprimantele laser color utilizeaza patru cartuse de toner separate negru, cyan, magenta si galben pentru a produce o imprimare.

Unitatea de tambur este un alt termen care are o foarte mare importanta, si cu care ar trebui sa fiti familiarizati, dat fiind faptul ca fara ea, nu veti putea tipari! Tamburul functioneaza cu cartusul de toner avand scopul de a fuziona pulberea de toner pe hartie.

O unitate de tambur poate fi incorporata in cartusul de toner sau vanduta separat ca o singura unitate, in functie de cerintele consumabile ale imprimantei tale. Cartusele de toner cu un tambur incorporat sunt, in general, mai scumpe decat un cartus de toner, dar majoritatea consumatorilor le considera mai convenabile, deoarece nu trebuie sa va faceti griji cu privire la inlocuirea tamburului.

De fiecare data cand cumparati un toner nou, inlocuiti tamburul. Unitatile de tambur separate pot fi inlocuite in mod obisnuit dupa utilizarea a 3-4 tonere.

Imprimante cu jet de cerneala

De obicei familiile, fotografii si cei care au birouri acasa prefera imprimantele cu jet de cerneala. Fiecare imprimanta prevazuta cu jet de cerneala tipareste texte, dar si imagini color si fotografii. Seturile de cerneala All-in-One cuprind si o combinatie de functii de fax, dar si de scanare si copiere.

In cazul in care intentionati sa imprimati la un volum mic in mod regulat sau in cazul in care va este necesar sa obtineti fotografii de calitate, acestea sunt o alegere solida.

Cu toate acestea, in cazul in care sunteti atent, inlocuirea cartusului poate primi fi o afacere daunatoare pentru dvs., dar avantajul este ca puteti cumpara cartusele compatibile laser la preturi mult mai atractive decat cele originale.

Exista doua combinatii comune in ceea ce priveste cartusele de cerneala. Unele imprimante au nevoie de doar doua cartuse de cerneala, unul neagru si unul colorat in trei-culoari. Alte imprimante folosesc cartuse de cerneala individuale.

Imprimante laser

Exista consumatori de exemplu care necesita un volum mare de imprimare, si care cel mai probabil vor alege o imprimanta laser. Aceste aparate sunt cele mai potrivite pentru intreprinderile mici si mijlocii, insa cu siguranta chiar si scolile care tiparesc o multime de documente grele de text si imprimeuri color, au nevoie de un asemenea echipament.

Chiar daca tehnologia pare sa se imbunatateasca de la un an la altul, imprimarea foto nu este recomandata pe o imprimanta laser. Datorita naturii pudra a cartusului de toner, fotografiile nu pot reproduce aceleasi distinctii tonale ca o imprimanta cu jet de cerneala, iar fotografiile tind sa se arate plictisitoare.

Nu spunem ca fotografiile nu pot fi tiparite in cazul in care folositi o imprimanta laser, dar in cazul in care sunteti fotograf, veti fi probabil nemultumit de rezultatele obtinute cu aceasta imprimanta. Va recomandam sa cumparati o imprimanta laser monocroma daca doriti doar sa imprimati in negru.

Imprimantele laser color sunt ideale pentru acei consumatori care au nevoie sa adauge un pic de culoare documentelor de zi cu zi. In mod asemanator cu toate cele mentionate anterior, imprimantele laser multifunctionale dispun de diferite functii, cum ar fi funciile de imprimare, scanare, copiere si fax.

Practic, fiecare imprimanta in aceste zile este pregatita si pentru Wi-Fi, ceea ce inseamna ca puteti imprima fara fir de pe laptop, tableta sau smartphone.