Dacă există un lucru pe care toţi oamenii îl au în comun, indiferent de gen, orientare sexuală, religie, rasă sau origine, acela este că fiecare dintre noi îşi doreşte să se simtă bine în propria piele.

Atingerea acestui ţel, depinde, în mod evident, de mai mulţi factori care nu ţin doar de aspectul fizic, însă acesta joacă, totuşi, un rol foarte important. Inevitabil, există un moment în viaţa fiecăruia când ne confruntăm cu probleme de natură dermatologică, iar stima de sine este zdruncinată semnificativ de acestea.

Ce este dermatologia? O ramură a medicinei care se ocupă de piele. Este o specialitate atât cu aspecte medicale cât și chirurgicale. Un dermatolog este un medic specialist care gestionează bolile legate de piele, păr, unghii și unele probleme cosmetice.

Tipuri de probleme pe care le tratează dermatologia

Tulburările cutanate variază foarte mult în ceea ce privește simptomele și severitatea. Ele pot fi temporare sau permanente, unele dintre ele pot fi dureroase, în timp ce altele nu prezintă nici o senzaţie. Unele probleme sunt cauzate de circumstanţe specifice, în timp ce altele pot fi genetice. Există afecțiuni ale pielii relativ minore, dar şi afecţiuni ce pot pune viața în pericol.

Cele mai răspândite afecţiuni ale pielii din dermatologie sunt acneea, cancerul de piele, dermatita, infecțiile, pierderea parului, probleme ale unghiilor.

Cauzele frecvente cunoscute ale tulburărilor cutanate includ: bacterii prinse în porii pielii și în foliculii de păr, ciuperci, paraziți sau microorganisme care trăiesc pe piele, viruși, un sistem imunitar slăbit, contact cu alergeni, iritanți sau pielea infectată a altei persoane, factori genetici, boli care afectează tiroida, sistemul imunitar, rinichii și alte sisteme ale corpului.

Cum te poate ajuta un dermatolog să îţi recapeţi stima de sine

În psihologie, termenul de stimă de sine este folosit pentru a descrie sentimentul subiectiv general al valorii personale a unui individ. Cu alte cuvinte, stima de sine poate fi definită drept cât de mult vă apreciați și vă simţiţi bine în pielea dumneavoastră, indiferent de circumstanțe.

Din moment ce acceptarea aspectului fizic şi starea generală de bine (din punct de vedere fizic şi psihic), sunt factori cheie pentru o stimă de sine normală, se poate considera că medicul dermatolog are un rol foarte important în atingerea acestui echilibru.

Atunci când avem o problemă de natură dermatologică, în special una cu impact estetic şi emoţional puternic, încercăm să găsim soluţii imediate. Acestea nu tratează, însă, cauza problemei, ci doar îi estompează sau înlătură temporar efectele. Din păcate, aceste tratamente „miraculoase” care promit rezultate instante, pot chiar agrava situaţia.

Policlinica Carit-San Medical, care oferă servicii de dermatologie Mureş, vă poate ghida spre obţinerea unor rezultate de durată şi diminuarea timpului necesar vindecării, prin stabilirea unui diagnostic şi tratament corespunzător. Recomandările acestora se bazează atât pe informaţii actuale din domeniu, cât şi pe aparatura performantă, care contribuie la calitatea serviciilor.

Chiar dacă ne dorim să vedem schimbări radicale într-un timp scurt, răbdarea şi cooperarea cu medicul dermatolog, care vă oferă sprijin de-a lungul procesului de vindecare, reprezintă singura soluţie durabilă.