Astazi, disponibilitatea apei curate si sigure este o nevoie de baza in viata noastra. Cu toate acestea, putini oameni au cunostinte despre locul in care este colectata si tratata apa pe care o consumam in casele noastre.

Din acest motiv, acest articol va explica in detaliu procesul de tratare si furnizare a apei pentru uz casnic, in care  se va sti unde se obtine apa pe care o folosim in activitatile noastre zilnice, precum si diferitele tratamente si procese la care este supusa inainte de a ajunge la casele noastre.

Acesta va aborda, de asemenea, principalele surse de alimentare cu apa si provocarile cu care se confrunta acestea in ceea ce priveste furnizarea de apa potabila de buna calitate populatiei. In plus, se folosesc bransamente apa si canal speciale pentru siguranta populatiei.

 • Sursa subterana: Una dintre principalele surse de apa utilizate in case este apa subterana care este extrasa prin puturi forate in pamant.
 • Apa de suprafata: Apa de la suprafata, cum ar fi raurile, lacurile si rezervoarele, este, de asemenea, utilizata pentru alimentarea cu apa in case prin intermediul statiilor de tratare.
 • Apa de ploaie: Unii oameni folosesc apa de ploaie colectata de pe acoperisurile caselor lor pentru a le folosi pentru diverse lucruri, cum ar fi udarea gradinii.
 • Apa reciclata: In unele locuri, oamenii folosesc apa reciclata care provine de la statiile de epurare a apelor uzate pentru sarcini precum irigarea sau spalarea masinilor.

Avantaje

 • Acces constant la apa potabila: Avand o sursa constanta de apa, o putem accesa in orice moment pentru nevoile noastre zilnice, cum ar fi bautul, gatitul si curatarea.
 • Cresterea sigurantei in calitatea apei: sistemele de alimentare cu apa sunt monitorizate si tratate in mod regulat pentru a asigura siguranta si calitatea apei pe care o primim in casele noastre.
 • Reducerea dependentei de surse alternative de apa: Avand o sursa fiabila de apa la domiciliu, nu trebuie sa ne bazam pe metode alternative, cum ar fi recoltarea apei pluviale sau achizitionarea de apa imbuteliata, care poate fi costisitoare si limitativa.
 • Confort si confort mai mare: Avand o aprovizionare constanta cu apa la domiciliu, nu este nevoie sa va faceti griji cu privire la completarea sau transportul apei dintr-un loc indepartat, ceea ce ne permite sa economisim timp si efort in fiecare zi.

De unde provine apa pe care o folosesti in casa ?

 • In casa noastra folosim apa potabila care provine din surse naturale, cum ar fi rauri, lacuri, estuare si ape subterane, care este apoi tratata in statiile de tratare pentru a elimina impuritatile si a asigura siguranta sanatatii. Este important sa se tina seama de faptul ca accesul la apa potabila este un drept al omului, iar ingrijirea si conservarea acestuia sunt esentiale pentru a asigura disponibilitatea acestuia in viitor.
 • Apa potabila este o resursa esentiala pentru viata umana, astfel incat tratarea si conservarea acesteia sunt esentiale pentru a asigura disponibilitatea acesteia. Desi accesul sau este un drept al omului, grija sa trebuie sa fie o responsabilitate comuna intre cetateni si guverne, pentru a asigura gestionarea durabila si eficienta a acestei resurse vitale.

Informatii interesante despre canalizari

Exista, in general, doua tipuri de sisteme de canalizare care functioneaza astazi in majoritatea tarilor.

 • Sistem de canalizare separat: In acest sistem, exista doua canalizari separate – unul pentru apele uzate menajere si industriale si celalalt pentru apele pluviale. Apa pluviala este evacuata separat. Acest lucru este de preferat in cazurile in care exista o cerinta imediata de colectare a apelor uzate menajere si industriale si nu a apelor pluviale si, de asemenea, atunci cand apele pluviale nu necesita nicio tratare, dar canalizarea sanitara o face.
 • Sistem de canalizare combinat: In acest sistem, nu exista canalizari separate, ci un canal care transporta apa pluviala, apa industriala si apa menajera. Sistemele de canalizare combinate sunt preferate in cazurile in care apele uzate nu necesita nicio tratare sau cand fiecare necesita tratare. Acest tip este, de asemenea, raspandit in cazurile in care strazile sunt foarte inguste pentru amenajarea canalelor separate.

Consultati acest articol despre Canalizare si tipurile sale aici.

Exista mai multe tipuri de canalizare care se gasesc astazi. Cele mai comune sunt:

 • Canalizari sanitare: Dupa cum sugereaza si numele, aceste canalizari transporta ape uzate sanitare, adica ape uzate din surse municipale – ape uzate menajere si industriale.
 • Canalizari pluviale: Aceste canalizari transporta ape uzate pluviale, inclusiv spalarea strazilor si scurgerile de suprafata.
 • Canalizari combinate: Aceste canale transporta canalizare sanitara (ape uzate menajere si industriale) si canalizare pluviala.
 • Canalizare casa: Acesta este sistemul de canalizare care se gaseste cel mai frecvent in casele casnice, unde sistemul sanitar al unei case este conectat la canalizarea municipala pentru a efectua canalizare sanitara.
 • Canalizari laterale: Aceste canale transporta ape uzate sanitare de la mai mult de o canalizare casa.
 • Canalizari subprincipale: Aceste canalizari transporta ape uzate din mai multe canalizari laterale.
 • Canalizare principala: Canalizarea principala primeste evacuarea de la mai mult de o canalizare principala secundara.
 • Canalizare de evacuare: Acesta primeste descarcarea totala care iese din toate sistemele de canalizare si o muta inainte pentru eliminarea finala.

Obtineti acces nelimitat la seriile de teste pentru peste 740 de examene si multe altele.

Cele trei componente principale ale unui sistem de canalizare sunt: ​​canalizare, statii de pompare si centre de recuperare a apei.

 • Canalizari: Canalele sunt conductele care transporta apele uzate din diverse surse catre centrele de recuperare a apei unde sunt tratate. Aceste tevi de canalizare sunt de obicei realizate din beton, PVC si tevi inclinate.
 • Statii de pompare: au sarcina de a pompa apa reziduala care a patruns adanc in pamant. Apa este pompata si apoi mutata in centrele de recuperare a apei. Statiile de pompare joaca, de asemenea, un rol deosebit de important in prevenirea inundatiilor prin evacuarea tuturor scurgerilor de suprafata care au revarsat canalizarea in rau si in mare.
 • Centre de recuperare a apei: Centrele de recuperare a apei au principalele functii de tratare a apelor uzate si tratarea namolului care este produs din tratarea apelor uzate. Centrele de recuperare a apei folosesc de obicei rezervoare pentru a efectua tratarea apelor uzate.