Cafeaua este o bautura care se obtine prin amestecarea in apa fierbinte boabe prajite a plantei de cafea(Coffea din familia Rubiaceae cunoscuta sub numele de cafea).

Desi din punct de vedere comercial este bautura numarul unu din lume, se estimeaza ca o treime din populatia lumii o consuma (jumatate din populatia lumii este un consumator de ceai).

Popularitatea sa se datoreaza in principal efectului sau revigorant, tonifiant si stimulativ, o consecinta a prezentei cofeinei in aproximativ 0,75% pana la 1,5% din greutate.

Cofeina actioneaza in acest caz ca un stimulent si diuretic actionand asupra sistemului nervos central, inimii, venelor, arterelor si rinichilor. Acum poti cumpara cafea cu aroma de ciocolata .

Aportul de energie si nutrienti

Aportul energetic al cafelei este de 2 kcal pe cana (dimensiune tipica), 1 mg de sodiu (Na),2 mg de calciu (Ca),0,1 mg de fier (Fe),4 mg fosfor (P) si 36 mg de potasiu (K) fiind bautura constituita din 98% apa.

In multe cazuri, deoarece dozele sale controlate nu sunt de efect malign, Acesta a fost dat pentru a trata migrene si de recuperare de la intoxicatii cu barbiturat.

Istorie

Exista doua origini posibile ale numelui bauturii. Unul care spune ca numele sau provine de la cuvantularab qahwah (cu siguranta similar cu utilizarea si pronuntia sa in limbile de origine slava si altul care il conecteaza etimologic cu provincia Kaffa din sud-vestul Etiopiei (Abisinia) acreditata ca fiind leaganul plantei care da nastere bauturii.

Acele plante care au crescut salbatice in Kaffa au fost duse in sudul Arabiei, unde au fost cultivate cu aproximativ 500 de ani in urma. Originea este indoielnica in functie de modul in care numele bauturii este pronuntat in diferite limbi.

In chineza kai-fei,in suedeza si daneza kaffe,in olandeza si germana Kofi,in finlandeza kahvi,in kavé maghiara,in poloneza si ucraineana kawa in persana si turca Kahveh,terminand in spaniola, portugheza si franceza cu cafea.

Compusi extrasi si retinuti de apa

Compusii extrasi prin fierberea apei sunt clasificati in componente de aroma nevolatila (cafeina,trigonellina, acid clorogenic, acizi fenolici, aminoacizi, carbohidrati si minerale)si componente volatile ale aromelor (acizi organici, aldehide, cetone, esteri, amine si compusi de sulf numiti mercaptani).

Cofeina,un alcaloid care face parte din componentele cafelei, are un efect usor stimulativ asupra persoanei care o consuma. In prezent, se considera ca bautul in cantitati normale, fara a depasi trei cesti pe zi, nu are efecte contraproductive.

Consumul diferitelor soiuri

Cafeaua are cu 12% mai putina cofeina decat ceaiul, iar aroma este data de zaharurile si uleiurile naturale ale fiecarei fasole.

Cele mai importante tipuri de cafea din comertul international sunt Arabica si canephora.

Soiurile Robusta sunt produse exclusiv in emisfera estica, impreuna cu un numar mare de tipuri arabica. Cele mai importante cafele de tip brazilian sunt Santos, Paraná si Rio,cupiuri pe care le iau din porturile din care sunt exportate.

Cafelele de tip mediu sunt identificate prin numele tarii sau regiunii de origine: Medellín, Armenia si Manizales de Columbia, de exemplu. In mod similar, sunt identificate tipuri de canefore si alte soiuri Arabica.