O intrebare frecventa este de ce sunt carbohidratii in mancare caini ieftina si buna? Exista multe beneficii pentru carbohidratii din hrana pentru animale de companie; cu toate acestea, diverse bloguri si site-uri web legate de animalele de companie par sa le degradeze. Sa examinam dovezile care se opun unora dintre argumentele frecvent auzite.

Carbohidrati definiti

Carbohidratii sunt o parte esentiala a dietei unui animal de companie si una dintre cele trei categorii de macronutrienti, alaturi de proteine si grasimi, din dieta animalelor de companie. Zaharurile, amidonul si fibrele alimentare sunt tipuri de carbohidrati care joaca roluri diferite in alimentatie.

Carbohidrati in hrana pentru animale de companie – zaharuri

Zaharurile sunt cea mai mica si cea mai simpla forma de carbohidrati. Cea mai elementara forma de carbohidrati este glucoza, care este o monosacarida. Glucoza este cea mai importanta sursa de energie in celulele animale, dar se gaseste rar in natura. Atunci cand enzimele descompun amidonul, glucoza devine disponibila. Aceste molecule mici de glucoza pot trece prin membrana celulara si pot elibera energie atunci cand sunt metabolizate. In natura, cele mai multe zaharuri disponibile sunt sub forma de dizaharide (doua monosacaride unite intre ele). Printre exemple se numara zaharoza, lactoza si maltoza.

Carbohidrati in hrana pentru animale de companie – Amidon

In ciuda perceptiei conform careia unii caini ar trebui hraniti cu aceeasi hrana ca si lupii, studiile au confirmat faptul ca acestia pot digera amidonul si il pot descompune in zaharuri ca sursa de energie disponibila. Desi pisicile nu au un necesar specific de amidon, ele sunt capabile sa il foloseasca ca sursa de energie.

Atat pisicile, cat si cainii au enzimele necesare pentru a descompune amidonul in molecule mici, care pot ajuta la producerea de energie pentru celulele lor. In natura, atat pisicile, cat si cainii consuma o parte din carbohidratii din tractul digestiv al prazii lor.

Carbohidrati in hrana pentru animale de companie – Fibre

In functie de solubilitatea si fermentabilitatea lor, fibrele alimentare pot aduce beneficii pentru sanatatea cainilor si pisicilor. Fibrele solubile se dizolva in apa si sunt fermentate in colon. Acest tip de fibre sprijina digestia prin stimularea cresterii microbilor intestinali benefici prin fermentare, ceea ce ajuta la reducerea colonizarii bacteriilor daunatoare. Fibrele insolubile nu se dizolva in apa si, in schimb, absorb apa pe masura ce se deplaseaza prin tractul digestiv.

Acest tip de fibre ajuta la formarea unei mase care sa treaca prin tractul digestiv si ajuta la mentinerea consistentei fecalelor. Fibrele insolubile nu furnizeaza energie si nu contribuie la cresterea in greutate. Acest tip de fibre poate fi utilizat in dietele „usoare” pentru a contribui la asigurarea satietatii fara a furniza energie.

Carbohidrati versus proteine si grasimi pentru energie

Atunci cand sunt hraniti cu o dieta completa si echilibrata, carbohidratii pot contribui la furnizarea unora dintre ingredientele cheie pentru o viata sanatoasa si fericita a cainelui. Organismul unui caine poate descompune proteinele, grasimile si carbohidratii pentru a produce energie. Cu toate acestea, exista o diferenta intre energia furnizata de carbohidrati si energia gasita in grasimi si proteine. Carbohidratii sunt relativ usor de descompus si de extras energie din ei.

Hrana umeda pentru caini ajuta la hidratare.

Daca cainele tau este ca multi canini, este posibil sa nu bea suficienta apa. Hrana umeda pentru caini va poate ajuta sa va mentineti cainele hidratat, deoarece are un continut de umiditate mai mare decat hrana uscata.

Cresterea aportului de apa al cainelui tau ajuta la efortul mai mic asupra organelor majore, cum ar fi rinichii, precum si asupra tractului urinar. O dieta bogata in umiditate este adesea recomandata cainilor diabetici care au probleme cu rinichii. Desigur, verificati intotdeauna cu medicul veterinar inainte de a schimba dieta cainelui, mai ales atunci cand sunt implicate anumite conditii de sanatate.

Mancarea umeda pentru caini faciliteaza mestecatul

Mancarea umeda este mai usor de mestecat, ceea ce o face ideala pentru cainii cu dinti lipsa, falci nealiniate sau guri mai mici.

Cainii mai in varsta mesteca bine hrana mai moale. Bogata in aroma si aroma, hrana umeda pentru caini poate atrage cainii in varsta sa manance daca simtul mirosului le-a slabit.

Mancarea umeda pentru caini bogata in aroma poate, de asemenea, sa ispiteasca cainii cu pofta slaba de mancare. Acest lucru este deosebit de important daca cainele dvs. are nevoie de nutritie pentru a se vindeca in timpul unei boli, dar este posibil sa nu aiba chef sa manance.

Sfaturi pentru mancarea umeda pentru caini.

Mancarea umeda poate fi putin mai dezordonata pentru cainele tau, dar daca prietenului tau ii place gustul, merita. Incercati sa asezati un covoras lavabil sau de unica folosinta sub castronul cainelui dvs., astfel incat hrana umeda sa poata ateriza in alt loc decat pe podea.

Alegeti intotdeauna cea mai buna hrana umeda pentru caini posibila. Cautati ingrediente de inalta calitate, cum ar fi carnea, fructele si legumele adevarate. Cititi eticheta cutiei, deoarece unele alimente umede pentru caini folosesc grau ca umplutura, in timp ce alte marci nu.