Semintele de chia sunt printre cele mai sanatoase alimente care exista pe piata la momentul actual. Au un continut bogat de nutrienti, care pot oferi mai multe beneficii importante pentru corp si creier, iar din acest motiv, vom discuta in randurile care urmeaza despre aceste seminte de chia, si veti afla de ce este indicat sa le consumati.

Semintele de chia sunt seminte negre minuscule din planta Salvia hispanica. Semintele de chia au fost un aliment important pentru azteci si mayasi, care sunt printre cele mai vechi civilizatii ale omenirii.

Aceste civilizatii au apreciat semintele de chia pentru capacitatea lor de a furniza energie durabila. De fapt, „chia” este cuvantul antic maya, pentru „putere”.

In ciuda faptului ca au o istorie straveche ca o baza dietetica, semintele de chia au devenit recunoscute drept superalimente moderne in trecutul nu foarte indepartat.

In ultimii ani, se poate spune ca vanzarea semintelor de chia a explodat in popularitate, iar la momentul actual semintele consumate de oamenii din intreaga lume, care sunt constienti de beneficiile acestora pentru sanatate.

O portie de o uncie (28 grame) de seminte de chia contine:

  • Fibra: 11 grame.
  • Proteine: 4 grame.
  • Grasime: 9 grame (dintre care 5 sunt omega-3).
  • Calciu: 18% din RDI.
  • Mangan: 30% din RDI.
  • Magneziu: 30% din RDI.
  • Fosfor: 27% din RDI.

De asemenea, semintele de chia contin o cantitate decenta de zinc, vitamina B3 (niacina), potasiu, vitamina B1 (tiamina) si vitamina B2. Acest lucru este deosebit de important dat fiind faptul ca aceasta este doar o singura portie de 28 de grame sau aproximativ doua linguri. Aceasta cantitate mica furnizeaza doar 137 de calorii si un gram de carbohidrati digerabili.

Semintele de chia sunt incarcate cu antioxidanti

Un alt beneficiu semnificativ pe care il au aceste seminte de chia, este continutul ridicat de antioxidanti. Desi sunt dezbatute beneficiile suplimentelor antioxidante, cercetatorii sunt de acord ca obtinerea de antioxidanti din alimente poate avea efecte pozitive asupra sanatatii.

Cel mai important, antioxidantii combat lupta cu productia de radicali liberi, care pot deteriora moleculele celulare si pot contribui la imbatranire si boli precum cancerul.

Aproape toate carbohidratii din ele sunt fibre

O portie de 28 de grame sau aproximativ doua linguri de seminte de chia, are 12 grame de carbohidrati. Cu toate acestea, 11 dintre aceste grame sunt fibre, pe care organismul nu le digera.

Fibrele nu cresc zaharul din sange si nu necesita eliminarea insulinei. Chiar daca fac parte din familia de carbohidrati, efectele semintelor de chia asupra sanatatii sunt drastic diferite de cele ale carbohidratilor digerabili precum amidonul si zaharul.

Continutul de carbohidrati digerabil este de numai un gram pe uncie (28 grame), ceea ce este foarte scazut. Acest lucru face ca semintele de chia sa fie un aliment cu un continut scazut de carbohidrati.

Datorita continutului ridicat de fibre solubile, semintele de chia pot absorbi de pana la 10-12 ori greutatea lor in apa, devenind asemanatoare gelului si extinzandu-se in stomac. Teoretic, acest lucru ar trebui sa creasca plinatatea, absorbtia lenta a alimentelor si sa va ajute sa mancati automat mai putine calorii.

De asemenea, fibrele alimenteaza bacteriile prietenoase din intestinul dvs., ceea ce este important pentru mentinerea florei intestinale bine alimentata, aceasta fiind absolut cruciala pentru sanatate. Semintele de chia sunt de 40% fibre in greutate, ceea ce le face una dintre cele mai bune surse de fibre din lume.

Semintele de chia contin proteine ​​de calitate

Semintele de chia sunt bogate in proteine ​​de calitate, mult mai bogate de exemplu decat majoritatea alimentelor vegetale. Proteina este cea mai prietenoasa macronutrienta pentru pierderea in greutate si poate reduce drastic pofta de mancare si poftele.

Tinand cont de toate cele discutate asadar in acest articol, este firesc sa doriti sa consumati seminte de chia, si sa va bucurati de toate beneficiile amintite.