Multi dintre noi ne-am intrebat in fiecare an: De unde vine traditia de a lasa prajituri pentru Mos Craciun? Ei bine, aici, ne facem timp sa investigam pentru a raspunde la aceasta intrebare. Pentru aceasta trebuie sa stim putin despre istoria acelui om urias intr-un costum rosu care ne lasa cadouri in fiecare decembrie. Acest obicei vine din secolul al XIII-lea in Olanda, unde, ca urmare a retetei de turta dulce.. biscuitii se nasc si sunt intotdeauna facuti la inceputul ciclului de iarna (6 decembrie).

Traditia este ca Sfantul Nicolae sau Mos Craciun si ajutoarele sale, pe langa distribuirea de cadouri la sarbatori, sa dea si biscuiti de turta dulce. Traditia a continuat din punct de vedere cultural pentru locuitorii Olandei, desi cu un punct de luat in considerare si anume ca zaharul la acea vreme era un element scump, astfel incat prepararea biscuitilor a fost lasata doar pentru ocazii speciale…de Craciun.

Dar  povestea nu se opreste aici!

Cultura Craciunului si a prajiturilor de turta dulce s-a raspandit in intreaga lume, intr-o asemenea masura incat copiii de pretutindeni ii lasau un mic cadou lui Mos Craciun in fiecare Craciun, astfel incat sa aiba putere si sa-si continue drumul; Au lasat fursecuri si un pahar de lapte.

Acest act de slujire a fost prezentat mult in casele din America de Nord, avand astfel o traditie in fiecare Craciun; Invatati-i pe copiii tarii valorile de slujire si recunostinta pentru cineva care in fiecare an a dus daruri in intreaga lume.  Mos Craciun este un personaj foarte indragit de copii.

Mos Craciun nu este singurul ramas cu fursecuri si lapte…

In multe tari marsul de Craciun cu  renii lui Mos Craciun este, de asemenea, apreciati pentru calatoria parcursa in acel moment, multi oameni lasa fan, morcovi, apa si da, de asemenea, lapte acestor animale pentru a le  multumi.

Perceptia realitatii- Mos Craciun este real?

Cand copiii intreaba daca Mosul este real, este important ca parintii sa decida daca copilul este gata sa renunte la fantezie. Cand copiii dumneavoastra incep sa puna aceste intrebari, lasati-i sa conduca discutia. Intreabati ce parere au despre Mos Craciun si daca  ei cred, atunci sigur veti acatevea va idei despre cum sa le oferiti un raspuns..

Nu vrei sa-i mintiti. Este important ca , copiii sa invete sa aiba incredere in parintii lor. Aceste relatii timpurii sunt importante pentru copii in dezvoltarea unor legaturi interpersonale puternice, care vor dura o viata intreaga.

Dar s-ar putea sa decideti sa le vorbiti despre alegerea de a continua sa creada in Mos Craciun , astfel  ca familie  veti mentine traditia vie dincolo de copilaria timpurie si pentru a dezvolta o traditie familiala unificatoare.

Copiii au nevoie de Mos Craciun

Copiii, in inocenta lor, au nevoie sa creada in Mos Craciun. Majoritatea copiilor isi dau seama sau afla din alte surse, ca Mos Craciun nu este real, in jurul varstei de 9-10 ani, atunci cand pot cauta singuri raspunsuri, fara sa isi mai intrebe parintii .  Desi vor afla ca Mosul nu exista, este bine pentru ei ca macar o perioada, pana inspre acea varsta de 9 ani, sa creada ca cel care le pune darurile mult visate sub brad, sunt puse de un domn …MAGIC.

Evolutia Craciunului spre ceea ce cunoastem astazi

Ipoteza de calcul este considerata din punct de vedere academic a fi „o ipoteza complet viabila”, desi nu este sigura.  Era o credinta traditionala evreiasca ca oamenii mari s-au nascut si au murit in aceeasi zi, deci au trait un numar intreg de ani, fara fractii: Iisus a fost asadar considerat a fi conceput pe 25 martie, asa cum a murit pe 25 martie., care sa calculat ca a coincis cu 14 Nisan.  Un pasaj din Comentariul profetului Daniel (204) al lui Hippolit al Romei identifica data de 25 decembrie ca fiind data nasterii. Acest pasaj este in general considerat o interpolare tarzie. Dar manuscrisul include un alt pasaj, unul care este mai probabil sa fie autentic, care da pasiunea ca 25 martie.

In anul 221, Sextus Julius Africanus (c. 160 – c. 240) a dat ziua de 25 martie drept zi a creatiei si a conceptiei lui Isus in istoria sa universala. Aceasta concluzie se baza pe simbolismul solar, 25 martie fiind data echinoctiului. Deoarece aceasta implica o nastere in decembrie, uneori se pretinde ca este cea mai veche identificare a zilei de 25 decembrie ca nastere. Cu toate acestea, Africanus nu a fost un scriitor atat de influent incat este probabil sa fi determinat data Craciunului.

Tratatul De solstitia et aequinoctia conceptionis et nativitatis Domini nostri Iesu Christi et Iohannis Baptistae, atribuit pseudopigrafic lui Ioan Gura de Aur si datand de la inceputul secolului al IV-lea, a sustinut de asemenea ca Isus a fost conceput si rastignit in aceeasi zi a an si a calculat acest lucru ca 25 martie. Acest tract anonim mai spune: „Dar si Domnul nostru se naste in luna decembrie… cele opt inainte de calendele lui ianuarie [25 decembrie]…, Dar ei o numesc „Ziua de nastere a celor necuceriti”.

Cine este intr-adevar atat de necucerit ca Domnul nostru…? Sau, daca ei spun ca este ziua de nastere a Soarelui, El este Soarele Justitiei.” 25 decembrie a fost considerata data solstitiului de iarna in calendarul roman, desi de fapt a avut loc pe 23 sau 24 la acea vreme.

O predica de la sfarsitul secolului al IV-lea a Sfantului Augustin explica de ce aceasta a fost o zi potrivita pentru a sarbatori nasterea lui Hristos: „De aceea El S-a nascut in ziua care este cea mai scurta in socoteala noastra pamanteasca si din care zilele urmatoare incep sa fie cresterea in lungime. Acela, asadar, care s-a aplecat si ne-a ridicat in sus, a ales ziua cea mai scurta, totusi cea din care lumina incepe sa creasca.”