O masina este o necesitate pentru persoanele adulte, dar trebuie precizat faptul ca atunci cand detii o masina trebuie sa te preocupe foarte mult intretinerea acesteia. Nu trebuie doar sa ai masina curata, si atat.

Trebuie sa te asiguri ca se afla in stare perfecta de functionare in permanenta, trebuie sa ii faci reviziile la timp, etc. Un aspect foarte important si care este neglijat de catre multi conducatori auto este parbrizul.

Acesta trebuie sa se prezinte mereu intr-o stare impecabila. Am vazut cu totii masini cu parbrize ciobite, fisurate sau sparte in parcarile din oras, dar oare care sunt motivele acestor probleme? Cum se pot remedia aceste probleme? Exista unele lucruri pe care in calitate de proprietar al unui autoturism, trebuie sa le cunoasteti, in ceea ce priveste parbrizul.

Factori care contribuie la ciobirea, fisurarea sau spargerea parbrizului

Exista un numar important de factori care se pot dovedi a fi vinovati de aceste probleme ale parbrizului. In continuare ii vom prezenta pe cei mai importanti dintre acestia.

  1. Conditiile meteo nefavorabile

In primul rand, amintim conditiile meteo nefavorabile pentru ca acestea cu siguranta pot pune in pericol integritatea unui parbriz. In primul rand ne gandim aici la grindina, care cade cu putere si loveste parbrizul.

Daca o masina se afla in parcarea din fata blocului sau intr-o alta parcare si nu intr-un garaj, sunt foarte mari sansele ca grindina in cazul in care cade cu putere mai multe minute, sa afecteze grav parbrizul, provocand ciobirea acestuia in diferite locuri, fisurarea parbrizului sau spargerea lui. In cazul in care dinainte sa cada grindina, parbrizul era deja fisurat, sansele ca fisura sau fisurile sa se extinda sunt foarte mari.

Apoi, furtunile pot fi responsabile de aceste probleme pentru parbrize. Daca masinile stationeaza la umbra unui copac de exemplu, din cauza vantului puternic sunt foarte mari sansele ca ramurile copacilor sa se rupa si sa cada pe masina. In acest caz, parbrizele masinilor vor avea de-asemenea de suferit.

  1. Traficul rutier

De multe ori poti sa conduci, iar din camionul din fata ta sa cada o piatra sau un alt obiect, si sa iti loveasca parbrizul, care datorita impactului puternic, se va sparge, se va fisura sau se va ciobi. Nu putine au fost cazurile in care proprietarii autoturismelor s-au confruntat cu astfel de probleme, iar apoi au fost nevoiti sa-si remedieze problemele pe cont propriu.

Este foarte posibil de-asemenea, ca atunci cand circuli cu masina pe drum de tara, in cazul in care ai masina in fata si nu pastrezi o distanta relativ mare, sa iti sara de sub rotile acesteia, pietricele in parbriz. In aceste conditii, sansele ca parbrizul sa se sparga sunt foarte mari.

  1. Instalare incorecta a parbrizului

Exista situatii in care unii soferi aleg sa isi inlocuiasca vechiul parbriz, tocmai din motivele prezentate anterior. Dar, pentru ca nu aleg cele mai bune servicii de inlocuire parbrize, ci opteaza pentru cele mai ieftine servicii sau aleg sa isi inlocuiasca pe cont propriu parbrizele si nu le instaleaza corect, ajung sa se confrunte rapid cu asemenea probleme.

  1. Schimbari bruste de temperatura

Multi soferi ajung iarna in situatia de a fi nevoiti sa isi inlocuiasca parbrizul. Acest lucru se intampla in cele mai multe cazuri pentru ca acestia comit o greseala uriasa. Aleg sa nu astepte pana cand parbrizul se dezgheata singur, si nici nu folosesc solutii speciale pentru dezghetarea parbrizului, ci folosesc apa calda/fierbinte.

Datorita unei schimbari bruste de temperatura, se produce un adevarat soc, iar din acest motiv parbrizul incepe sa se fisureze. Daca apa este foarte fierbinte iar parbrizul prezinta un strat gros de gheata, sansele ca acesta nu doar sa se fisureze, ci sa se sparga sunt mult mai mari.

Asadar, acestea sunt cele mai comune cauze ale defectiunii unui parbriz. Din fericire insa, exista solutii pentru remedierea acestor probleme. In cazul in care problemele sunt minore, cum ar fi de exemplu ciobirile parbrizului sau mici fisuri, in cele mai multe cazuri, se opteaza pentru repararea parbrizului.

Exista ateliere care sunt specializate in reparatii parbrize, si care se ocupa de remedierea problemei. In acest fel, proprietarii masinilor care au parbrize ciobite sau fisurate, nu vor cheltui o suma mare de bani.

Exista insa situatii in care fisurile sunt atat de mari, incat nu se mai pot repara. In aceste conditii cu siguranta singura solutie consta in inlocuirea parbrizului. Cea mai inteleapta alegere pentru cei care se afla intr-o astfel de situatie, este aceea de a-si duce masinile in ateliere auto specializate in inlocuirea parbrizelor. Acolo lucreaza doar experti in reparatii si inlocuire parbrize, care fac o treaba excelenta.

Alti soferi aflati in aceiasi situatie, aleg sa isi inlocuiasca pe cont propriu parbrizele pentru a economisi bani. Aceasta este o decizie riscanta pentru ca instalarea incorecta, face ca parbrizul sa fie predispus la defectiuni.