Dupa cum bine stim cu totii, fiecare dintre noi vom parasi mai devreme sau mai tarziu aceasta lume, pentru ca nu exista persoana care sa traiasca vesnic pe pamant.

Atunci cand cineva drag moare, cei ramasi in urma trebuie sa puna totul la punct pentru organizarea inmormantarii sau a incinerarii decedatului.

In Romania, in cele mai multe cazuri, atunci cand cineva moare, familia indoliata alege sa isi inmormanteze crestineste decedatul. Acesta este obiceiul practicat in tara noastra din mosi-stramosi, si se pare ca inca este cel mai popular obicei.

Exista insa si familii care din diferite motive aleg sa isi incinereze decedatii. Unii isi incinereaza decedatii intr-un incinerator uman in Transilvania, dat fiind faptul ca ultima dorinta a persoanei decedate, a fost sa fie incinerata si nu inhumata.

Altii aleg sa isi incinereze decedatii, datorita faptului ca incinerarea umana are un pret mai mic in comparatie cu inhumarea.

Exista si situatii in care familiile indoliate nu sunt in prima faza incantate de ideea de a-si incinera decedatii, dar aleg aceasta optiune, datorita faptului ca nu prea se mai gasesc locuri de veci in cimitirele din marile orase, iar decedatii nu aveau un loc de veci cumparat dinainte.

Asadar, exista multe motive pentru care oamenii aleg sa isi incinereze decedatii. Ca o paranteza, in acest inceput de an, nu doar in Romania ci in intreaga lume, numarul trupurilor neinsufletite care au fost incinerate a crescut considerabil, datorita deceselor provocate de noul Coronavirus.

Asadar, indiferent de motive, se pare ca incinerarea umana (cremarea), este un proces care creste in popularitate in Romania, iar in randurile care urmeaza, puteti afla mai multe detalii.

Crematoriul

Elementul central al procesului de cremare este crematoriul , o structura capabila sa trateze resturile corpurilor umane la temperaturi ridicate, accelerand astfel obtinerea rezultatului dorit.

Cuptorul crematoriului este realizat in general prin suprapunerea a doua parti distincte ale sistemului, separate intre ele cu material refractar.

Arderea poate avea loc in schimb apeland la diferite sisteme, cum ar fi de exemplu, refacerea peretilor cuptorului prin utilizarea de rezistente electrice sau de gaz, sau chiar prin utilizarea de flacara directa. In orice caz, temperaturile care se ating in interiorul structurii vor putea ajunge la 900 – 1.000 de grade.

Incinerarea se face prin introducerea sicriului cu trupul neinsufletit in camera de ardere a crematoriului, iar dupa 1-3 ore, trupul neinsufletit este incinerat complet. Dupa cateva ore, dupa terminarea procesului, ramasitele vor fi impinse in afara instalatiei, de-a lungul unei zone de racire. In aceasta zona, cenusa va fi colectata si asezata pe o sita vibranta, care va putea elimina praful cel mai fin, pastrand doar acele ramasite care vor trece apoi in ultima faza a tratamentului.

Dupa cum am putut rezuma in randurile anterioare, ramasitele sunt tratate in continuare cu o ultima faza a procesului: un magnet va separa de fapt materialul metalic continut in cenusa (cuie de sicriu, proteze etc.) permitand identificarea cenusii reale, care mai apoi va fi depusa intr-o urna, si predata familiei indoliate.

Dupa ce vor intra in posesia urnei cu cenusa, membrii familiei indoliate vor putea sa aseze urna in locul special amenajat din oras (daca exista), unde se aseaza urnele decedatilor, sau vor putea lua urnele acasa.

Exista persoane care imprastie cenusa in natura, unii pe mare, altii pe munte, in functie de zona, si in functie de persoana decedata. Cenusa unui marinar, cu siguranta va fi imprastiata in mare, asa cum si cenusa unei persoane care a trait in varf de munte, va fi raspandita in munti, in locurile frecventate cu regularitate de catre persoana decedata, a carei cenusa va fi raspandita in natura.