Aproape toti am trecut printr-o situatie financiara proasta la un moment dat si probabil am fost obligati sa cerem ajutor de la un membru al familiei sau de la un prieten care ne poate imprumuta cu bani.

Dar s-ar putea sa nu avem pe nimeni care sa ne poata oferi sprijin si am recurge la un magazin de amanet mai mult sau mai putin cunoscut.. Daca nu ni s-a intamplat, cu siguranta cunoastem pe cineva care a amanetat o bijuterie, macar o data. Este o optiune excelenta in cazul in care aveti nevoie de bani in acest moment, acum!

Imprumut rapid

Imprumutul cu gaj sau obtinerea de bani dupa ce ai lasat drept garantie un gaj (electrocasnice, electronice, bijuterii, instrumente muzicale etc.) si apoi returnarea banilor imprumutati plus un procent din dobanda, a inceput in Europa in secolul al XV-lea. Primii care au imprumutat bani cu garantie de angajament celor mai umili oameni, au fost calugarii franciscani din nordul si centrul Italiei.

Ei nu au perceput dobanzi pentru ca ideea initiala a fost de a ajuta cea mai saraca clasa formata din artizani si fermieri fara niciun venit fix. Singurul stimulent pentru rambursarea imprumutului a fost recuperarea gajului. Se numea Monte Pio pentru ca Monte inseamna cutie publica sau suma de bani si pio pentru ca actul in sine era pios.

Curand aceasta practica generoasa a fost cunoscuta tuturor si oameni de tot felul au venit la magazinele de amanet, unii nu atat de saraci.

Momentul cheie a venit atunci cand unii oameni au inceput sa nu returneze banii obtinuti si situatia a devenit de neconceput pentru franciscani, care au trebuit sa ceara sprijin de la Biserica Catolica.

Au primit-o, dar din acel moment s-a perceput dobanda in plus fata de suma imprumutata.

A fost in secolul al XVIII-lea cand Magazinele de amanet au inceput sa fie gestionate de companii private, adica oamenii nobilimii- asa au devenit magazine de amanet asa cum le stim noi astazi.

Ceasurile vechi pot fi duse acum la amanet ceasuri.

Amanetul sau vanzarea vor depinde de banii pe care doriti sa ii obtineti si de afectiunea pe care o aveti pentru piesa lasata gaj. In ambele veti obtine un credit rapid, fara intrebari sau nevoie de garantii. Dar, mai ales intr-un loc de comercializare a aurului, fii atent si cunoaste-ti drepturile. Potrivit unui control efectuat la Madrid la sfarsitul anului 2014 de catre Directia Generala de Consum, 90% din cele 19 magazine de aur vizitate au comis unele nereguli.

Ce ar trebui sa soliciti

  •  Fii informat cu privire la cat de mult platestiin acea unitate pe gram de aur: desi pot stabili pretul dorit, pentru ca este o piata libera, a nu-l anunta in avans inseamna ca ar putea percepe un pret diferit fiecarui client.
  • Sa se ceara actul de identitate:„Sediul legal trebuie sa fie inregistrat in Subdelegarea Guvernului Comunitatii Autonome”, spune Alegría Cuevas, avocat al le Morne Brabant; si in caz de nevoie, sa ofere politiei un document cu datele tale impreuna cu o fotografie si informatiile piesei, „pentru a se asigura ca nu sunt piese furate”, explica el. Timp de 15 zile piesa ta poate fi investigata si rechizitionata.
  •  „In plus, aveti dreptul de a fi informat in scris cu privire la conditiile precontractuale,de a decide ulterior daca sunteti interesat”, spune avocatul. Si, desigur, trebuie sa va dea o copie a contractului cu informatiile generale viitoare (interes, conditii de amortizare) si cea particulara pe spate („Piesa trebuie descrisa in detaliu, cu toate detaliile sale”, avertizeaza Santiago Gil de la Rosa, directorul Monte de Piedad din Madrid.

Nu va lasati pacaliti!

  • „Nu ramaneti niciodata cu prima optiune”, recomanda specialistii. Consulta mai multe unitati si studiaza cu atentie conditiile pe care vi le ofera.
  •  Pleaca de acasa stiind pretul aurului.Pe internet poti gasi de regula un calculator online, astfel incat sa stiti cat de multi bani poti lua pe piesa in functie de caratele sale.
  •  Cantareste piesa acasa cu un cantar digital de bucatarie si asigurati-va ca va arata la fel, acelasi gramaj, cea din unitatea de amanet.
  •  „Incearca sa ii faci sa iti pretuiasca bijuteria in ansamblu,nu numai pentru greutatea sa, ci si pentru designul sau sertizarea sa, daca are vreo piatra sau diamant…”, spun specialistii.. Lucrul obisnuit la casele de amanet este ca este facut calculul doar pentru greutatea piesei in aur, deoarece scopul este de a le topi; dar intr-o licitatie aceste particularitati au valoare mare.

Unele case de amanet de lux pot oferi pe langa amanetarea obiectelor din aur precum bijuterii, ceasuri etc si amanetarea caselor sau masinilor personale, bunuri cu o valoare mult mai mare a banilor si automat, regulile si dobanda se poate modifica in aceste cazuri. Amanetul ramane singura solutie rapida si sigura de a obtine un imprumut, rapid.