Daca esti un gradinar si faci asta pentru prima data, sa inveti cum sa cresti legume poate fi o activitate satisfacatoare, deoarece produce fructe abundente la momentul recoltarii.

Pentru a incepe, trebuie sa inveti cum, unde si cand sa plantezi legumele pe care doresti sa le cresti. Aceasta activitate necesita o planificare prealabila din partea ta pentru a te asigura ca plantele se dezvolta bine.

In plus, plantarea legumelor necesita doua tipuri de investitii: unul de bani (pentru a cumpara seminte, rasaduri si remedierea solului) si altul de timp (pentru a pregati solul, a planta legumele si a avea grija de ele pe masura ce cresc). Columnashop.ro este locul din care poti cumpara mai multe accesorii pntru gradina ta. 

Decide ce legume vei planta. Ar trebui sa te educi cu privire la legumele care cresc cu succes in zona ta. Locatia este unul dintre cei mai importanti factori daca doresti sa cultivi legume cu succes. Ar trebui sa faci unele cercetari despre zona in care te afli si sa decizi numai cu privire la acele legume a caror crestere este compatibila cu clima. Daca tu cauti zonele de crestere din tara ta., vet putea sti ce plante cresc bine in zona dvs.

  • Ar trebui sa incepi cu cantitati mici. Sansele sunt, vei dori sa plantezi o tona de legume diferite, dar daca esti doar la inceput de gradinarit, cel mai bine este sa iti concentrezi energia pe cateva. Cultivarea legumelor poate necesita un angajament mai mare decat se asteapta oamenii, asa ca incepe treptat, astfel incat sa nu ajungi coplesit.
  • De indata ce vei obtine mai multa experienta, vei putea reproduce si alte tipuri din alte zone.Cu toate acestea, daca ai doar notiuni de baza in gradinarit in plantarea de legume, care sunt dificil sa creasca in zona ta, este probabil sa fie o activitate frustranta si fara rezultat.

Decide unde sa plantezi legumele. In general, ar trebui sa alegi un loc in care soarele straluceste timp de cel putin 6 ore pe zi. Acest lucru este cunoscut sub numele de „lumina directa a soarelui.” Daca doresti sa plantezi o  leguma care nu necesita lumina directa a soarelui toata ziua, va trebui sa localizezi o zona a gradinii tale, care are o cantitate semnificativa de umbra.

Nu trebuie neaparat sa plantezi legumele direct in pamant. Plantarea legumelor in ghivece poate fi foarte reusita pentru o mare varietate de plante si nu necesita mult spatiu.

Exista mai multe beneficii pentru un  gradinarit in  ghiveci. De exemplu, poti muta cu usurinta plantele intr-o locatie noua daca nu esti multumit de locul in care le-ai plasat initial, iar solul din ghiveci produce de obicei mai putina buruiana. Cu toate acestea, plantele din ghivece trebuie udate mai frecvent si sunt mai vulnerabile la temperaturile calde si reci, deoarece un ghiveci isi schimba temperatura mult mai usor decat solul.

Unele plante sunt dificil sa creasca din semintele lor. Plantele care au perioade lungi de germinare, cum ar fi coriandru, se pot dovedi dificil  de crescut. Ia  in considerare investitia in costul suplimentar al rasadurilor de legume ca acesta.

Cum sa iti muti plantele afara?

Cand iti aduci plantele inapoi in interior, in toamna, plantele tale vor primi mai putina lumina si, prin urmare, mai putina hrana. Asta inseamna ca, daca nu pastrati plante intr-o zona care primeste o tona de lumina naturala, cum ar fi in fata unei ferestre, sau adaugati iluminare suplimentara, plantele voastre vor scapa frunze cand le aduceti inapoi in interior. Totusi, acest lucru nu ar trebui sa va descurajeze sa le aduceti afara pentru vara, deoarece chiar si plantele pastrate in interior pot pierde frunzele atunci cand zilele se scurteaza.

Acum ca stii de ce sa tii cont inainte de a muta plantele in aer liber, s-ar putea sa te intrebi daca merita deranjul! Pe langa infrumusetarea spatiului tau exterior, aducerea plantelor in exterior are si beneficiile sale:

„Cea mai intunecata umbra in aer liber este  mai stralucitoare decat o fereastra luminoasa in interior” nu este doar o zicala horticola. Fa-o mantra ta pentru cand iti muti plantele in aer liber. Lumina este hrana plantelor. Cu cat le dai mai multa lumina, cu atat primesc mai multa hrana si vor creste mai repede. Daca vrei ca Monstera ta sa fie monstruoasa sau doresti o smochina si mai mare, vei dori sa pui aceste plante afara pentru vara. Ar trebui sa vedeti o crestere intr-o perioada de timp relativ rapida.

Daca aveti o planta care arata rara, punerea ei in aer liber va ajuta la activarea mugurilor laterali latenti la unele plante – deci planta va deveni mai plina. Combina asta cu taierea usoara si vei avea o planta super stufoasa pana la sfarsitul verii.

Pentru plantele care produc pigmenti, culoarea va fi imbunatatita si vibranta, iar frunzele vor fi mai mari decat daca sunt lasate in interior. Unele plante precum cactusii pot chiar sa inceapa sa infloreasca.

Punerea plantelor in exterior elibereaza spatiu in interior. Cu tot acest spatiu, poti vedea ce plante noi vrei sa adaugi la colectia ta de plante!