Paginile care returneaza erori reprezinta o problema pentru orice afacere online, deoarece creeaza o experienta neplacuta utilizatorilor si afecteaza negativ pozitia in motoarele de cautare.

Totusi, acestea pot fi gasite si indepartate intr-un timp foarte scurt pe servere VPS. Iata ce pasi trebuie sa urmezi pentru a realiza acest proces!

Identifica legaturile in Google Analytics

Google Analytics este un instrument gratuit foarte util pentru analizarea performantei oricarui website. Acesta poate fi insa utilizat si pentru a identifica link-urile care nu mai sunt valabile. In felul acesta, nu mai este necesar sa investesti in alte unelte premium.

Pentru a putea identifica paginile 404, intra in zona behavior, apoi selecteaza site content si all pages. Este necesar sa alegi perioada de analiza inca de la inceput.

Acceseaza sectiunea pentru filtrele paginii si apasa pe avansat. Aici vei vedea toate paginile 404 si vei afla cat de des a fost accesata fiecare, precum si care sunt cele mai vizitate.

Descarca raportul complet

Acest lucru il poti face intr-un fisier spreadsheet. In cazul in care detii un site popular pe servere VPS, este bine sa stii faptul ca Google Analytics ofera si posibilitatea de a seta alerte pe email in mod constant. Un astfel de proces nu este niciodata finalizat, deoarece in timp apar alte legaturi de acelasi tip.

De aceea, este recomandat sa faci analiza in mod lunar. Raportul se poate descarca prin sectiunea „export-CSV for excel” din coltul de sus al paginii.

Denumirea o poti alege dupa bunul plac, insa este important sa te asiguri ca descarci datele despre vizualizarile pe pagina. Acest pas este necesar pentru a putea decide ce vei face ulterior cu ele.

Analizeaza informatiile prezentate

Link-urile din lista nu sunt toate create in mod egal. In schimb, unele dintre ele au o importanta mai mare pe servere VPS decat altele. Daca s-au creat pagini noi care au inlocuit legaturile vechi, este necesar sa folosesti un redirect de tipul 301. Acesta specifica faptul ca resursa prezentata s-a mutat permanent la o adresa noua si indica locatia sa din prezent.

Link-urile care nu prezinta nicio utilitate si nu sunt vizitate pot fi sterse definitiv sau setate sa redirectioneze utilizatorul. Nu este recomandat sa-l duci catre pagina principala, ci doar sa-l ghidezi sa efectueze o anumita actiune.

Spre exemplu, acesta se poate abona la noutati in schimbul unui ghid sau a altui material gratuit. O alta optiune este sa afisezi o lista cu produsele din magazin.

Cum se pot efectua aceste modificari?

Cea mai buna metoda pentru a crea redirectionari este utilizarea unui modul specific pentru fiecare CMS. Mesajul 404 poate fi inlocuit in acelasi mod. Foloseste-te de umor pentru a atrage atentia si vei putea influenta actiunea intr-o maniera pozitiva.

In cazul in care trebuie efectuat un redirect in Apache, trebuie sa identifici fisierul .htaccess din clientul FTP sau sa-l creezi daca acesta nu exista. Pentru te asigura ca nu apar erori de ordin tehnic in planul de servere VPS, alege serviciile de la un furnizor cu experienta in domeniu.