Primul instrument pe care vreau sa vi-l prezint se numeste App Inventor, un mediu de dezvoltare pentru aplicatiile Android. A fost initial creat de Google, dar, de cativa ani, proiectul a fost realizat de Massachusetts Institute of Technology, una dintre cele mai importante universitati care face cercetari tehnologice la nivel american si mondial.

App Inventor are o interfata foarte intuitiva, care se bazeaza pe conceptul simplu de drag-and-drop si aminteste foarte mult de Scratch, un alt mediu de programare vizuala. Desi este posibil sa publicati aplicatia in Magazin Play, prin App Inventor, in general este posibil sa creati aplicatii mici cu functionalitati destul de simple.

Pentru a incepe, conectati-va la site-ul oficial App Inventor si faceti clic pe butonul portocaliu Creati aplicatii! Din partea dreapta sus. Pentru a continua, trebuie sa va conectati cu un cont Google: apoi introduceti acreditarile contului si, daca vi se solicita, autorizati accesul.

Cand sunteti gata sa incepeti, faceti clic pe butonul Start nou proiect …, din partea stanga sus si, in fereastra mica care apare, tastati numele pe care doriti sa-l dati proiectului si faceti clic pe butonul OK.

Cum sa faci un joc cu GameMaker?

Toate elementele prezente in panoul in cauza pot fi trase in spatiul de lucru, care ocupa aproape intreaga fereastra GameMaker si reprezinta, aproximativ, rezultatul care va fi vizibil in jocul final. In orice moment, puteti testa jocul selectand Build> Run items din bara de sus. Odata ce compilarea este completa, veti putea vedea jocul in actiune.

Pentru mai multe informatii despre GameMaker, puteti consulta site-ul oficial al programului, pe care l-am conectat la inceputul acestui capitol. Intr-o sectiune speciala a aceluiasi site puteti gasi si manualul complet al software-ului.

Cum sa faci un joc cu Unity 3D?

Aspectul implicit al Unity organizeaza interfata in trei zone principale mari, fiecare dedicata unei componente diferite a fluxului de lucru: panoul Ierarhie, panoul Inspector si panoul Proiect.

Dupa cum v-am spus, cunoasterea acestor trei elemente este cheia invatarii elementelor de baza ale Unitatii. Panoul este situat in stanga ferestrei si va permite sa gestionati toate elementele prezente pe scena.

Pentru a crea un element nou, trebuie doar sa faceti clic dreapta in interiorul panoului si sa alegeti, prin meniul corespunzator care apare, categoria si apoi obiectul de creat. De exemplu, prin selectarea obiectului 2D> Obiecte Sprite, se va adauga un sprite, adica un element grafic bidimensional care poate reprezenta un personaj sau un obiect.

In partea dreapta a ferestrei este panoul Inspector, adica panoul Inspector, care va permite sa vizualizati si sa modificati proprietatile elementelor individuale selectate in panoul Ierarhie.

Prin selectarea sprite-ului pe care l-ati creat mai devreme, panoul Inspector va va permite sa modificati dimensiunea acestuia sau sa adaugati diferite componente la acesta. Pentru a incerca, faceti clic pe butonul Adaugare componenta si selectati Physics 2D> Box Collider 2D din meniul care se deschide.

Foarte bine: tocmai ati adaugat o stare fizica de coliziune la sprite. Dupa cum ati vazut, suplimentele configurabile sunt multe si pot satisface orice nevoie.

Daca aveti probleme cu telefonul, apelati la Service GSM – service telefoane.