In general, o gradinita ofera copiilor de la doi pana la cinci ani o jumatate de zi de activitati structurate. Ingrijirea copilului este realizata de specialisti pregatiti pedagogic. Scopul gradinitei este de a oferi copilului un sentiment de independenta in afara casei acestuia si de a-i oferi posibilitatea de a dezvolta relatii cu alti copii.

De asemenea, sunt incurajati sa intre in contact cu adulti din afara familiilor lor. In timp ce accentul principal este pe abilitatile sociale ale copiilor, o gradinita buna le ofera copiilor posibilitatea de a explora lucruri, de a avea experiente noi in afara casei si de a invata in grup.

Dupa un timp, parintii observa cum copilul isi dezvolta abilitatile sociale, ca devin din ce in ce mai independenti si maturi si din ce in ce mai deschisi catre experiente de invatare si descoperire.

O gradinita buna permite unui copil sa incerce multe activitati diferite, incurajeaza bucuria descoperirii si permite experiente prietenoase copilului. Oriunde predarea abilitatilor academice de catre educator este deosebit de importanta, setea de cunoastere si motivatia pentru invatare a copilului poate fi slabita.

Ei nu obtin rezultate deosebit de bune, deoarece copiii de gradinita nu sunt de obicei pregatiti pentru lectii formale de citire si scriere. O gradinita buna promoveaza dezvoltarea, increderea in sine si autocontrolul. Luati in considerare obiectivul unui bun program de gradinita de la Teddy Bar.

Probabil va trebui cautate diferite gradinite inainte de a fi sigur de gasirea locului potrivit pentru copil si pentru propria persoana. Ar trebui aprobata filozofia, metoda, regulile, personalul si mai ales conducerea gradinitei. Ar trebui obtinute si mai multe informatii. Se vor obtine referinte, dar nu numai de la parintii fericiti. Aflati cine si-a scos copilul din unitate si contactati aceste familii pentru a afla motivele.

Copiii de doi si trei ani ar trebui sa fie in grupuri cu mai putin de opt copii. Copiii de patru ani sunt bine cazati in grupuri de pana la 20 de copii daca educatorul este sprijinit de o alta persoana instruita. Raportul dintre personalul gradinitei si copii ar trebui, in mod ideal, sa fie de 1:7 pentru astfel de copii mici. Personalul gradinitei trebuie sa aiba pregatire pedagogica de specialitate, iar conducerea gradinitei trebuie sa aiba, de asemenea, calificari corespunzatoare.

Institutiile bune isi pastreaza angajatii. Asa ca este bine in a intreba cat de des se schimba personalul. Daca mai mult de 33 la suta din personal este schimbat pe an, acesta este de obicei un indiciu ca ceva nu este in regula, fie cu salariul, cu climatul sau cu ambele. Daca personalul gradinitei se schimba la fiecare sase luni, exista dreptul de a stii de ce.

Terenurile si spatiile gradinitei trebuie sa respecte toate reglementarile aplicabile de sanatate si siguranta. Se vor urmari copiii care se joaca in interior si in aer liber si se vor urmari potentialele pericole pentru siguranta.

Personalul gradinitei ar trebui sa aiba un concept care sa ofere copiilor oportunitati de invatare si sa le dea libertatea de a explora. Activitatile sunt in program in fiecare zi si se evalueaza progresul de dezvoltare al fiecarui copil.

Alte aspecte de luat in calcul atunci cand vrei sa iti duci copilul la o gradinita buna

Avantajul unei gradinite publice este ca exista un consiliu de parinti care se ocupa de nevoile parintilor si copiilor. Parintii care sunt ocupati la serviciu nu trebuie sa fie implicati activ. In plus, grupele din gradinitele publice sunt formate de obicei din 25 pana la 30 de copii. Astfel, copiii isi vor gasi drumul – datorita relatiei stranse unii cu altii.

Intr-o gradinita privata, sunt sanse mai mari pentru a se realiza copilul. Acestia pot alege cu ce vor sa se joace si sunt incurajati si sprijiniti de catre supraveghetori. Daca se doreste, copiii pot beneficia de ingrijire pe tot parcursul zilei intr-o institutie publica. Orele de deschidere sunt flexibile, iar copiii pot lua pranzul acolo. Ingrijirea este oferita si in perioada sarbatorilor.

Unele centre de zi private ofera ore de deschidere foarte lungi, in timp ce alte centre de zi private pun mai mult pret pe calitate decat pe flexibilitate in termeni de timp. Cand vine vorba de alegerea unei gradinite pentru propriul copil, parintilor le este uneori greu sa ia decizii.

Furnizorul este aproape intotdeauna decisiv pentru conceptul de cresa. El este responsabil pentru organizarea, finantarea si personalul unitatii si reglementeaza activitatea de zi cu zi a cresei.

Gradinitele private au marele avantaj deoarece numarul de ingrijire a copiilor este mai mic in majoritatea cazurilor si, prin urmare, este mai buna in comparatie cu institutiile municipale. Pentru ca, cu cat cheia de ingrijire a copiilor este mai mica, cu atat educatorii pot avea grija mai intens de copiii care urmeaza sa fie ingrijiti.