1. Alege locul

Primul lucru este sa alegeti spatiul in care sa plantati. Ideal este un spatiu in aer liber, poate fi un balcon mic sau o terasa, dar puteti face si o livada interioara.

Cel mai important lucru este ca locul ales primeste suficienta lumina solara, cel putin 6 ore pe zi. Daca spatiul nu primeste aceasta cantitate de lumina, acesta poate fi inca plantat, dar exista plante precum rosii, vinete si alte legume care nu vor putea creste.

Alege cea mai insorita parte a gradinii tale si selecteaza dimensiunea pe care gradina ta o va avea in forma patrata sau dreptunghiulara. Amintiti-va sa lasati suficient spatiu pentru a muta in jurul, apa si plug teren. Daca aveti animale de companie, va trebui sa faceti garduri suplimentare si sa imprejmuiti terenul selectat, astfel incat micii nostri prieteni sa nu poata intra pentru a sapa pamantul sau pentru a se elibera in mancarea noastra.

  1. Alege tipul de plantare

Gradinile de casa pot fi incepute in ghivece mici, containere sau terase care sunt deja structuri mai mari, stabile si ideale pentru o gradina simpla sau o terasa mare. Acest lucru depinde de spatiul si timpul pe care o persoana doreste sa-l dedice gradinii sale.

Ghivecele sau recipientele ar trebui sa aiba intotdeauna gauri mici dedesubt pentru ca apa sa curga. De asemenea, este important sa ne gandim la adancimea radacinilor; este recomandabil sa aveti recipiente cu o medie de cel putin 15 centimetri adancime.

  1. Ingrijiti si hraniti pamantul

Terenul este unul dintre cele mai importante elemente ale gradinii. Acest lucru poate fi obtinut intr-o pepiniera sau intr-un magazin de plante si este important ca solul sa aiba ingrasamant sau compost.

In ceea ce priveste compostul sau ingrasamantul pentru gradina; stratul trebuie sa aiba o inaltime de 2 pana la 10 cm. Amintiti-va ca acest pas este optional, dar daca doriti sa adaugati ingrasamant, alimentele vor avea mai multi nutrienti, desi mirosul va fi neplacut si va atrage tantarii si mustele.

Curata pamantul pentru a se inmuia si oxigena cu ajutorul unei lopeti, si a unei greble. Curatati locul astfel incat sa fie liber de pietre, buruieni si iarba, astfel incat sa existe doar sol liber.

Daca solul este foarte nisipos sau foarte compact, este probabil ca produsele sa nu creasca in cele mai bune conditii.

  1. Alege plantele

Pentru ca plantarea sa aiba succes, este necesar sa va ganditi foarte bine la ceea ce doriti sa semanati. Pentru spatiile mici este recomandabil sa incepeti cu ierburi aromatice, cum ar fi busuioc, coriandru, marar, fenicul, menta, menta, patrunjel si tarhon, printre altele.

Pentru spatii mai mari si cultivatori mai experti pot fi plantate salata verde, rosii, spanac si leguminoase. Lucru minunat despre o gradina acasa este ca puteti experimenta cu diferite tipuri de alimente si plante o mare varietate.

  1. Semanatul

Acum trebuie doar sa semanati. Adancimea semintelor ar trebui sa fie de 2-3 ori diametrul sau. (Mai jos vom explica proprietatile si ingrijirea unor legume). Amintiti-va ca samanta nu poate fi atat de adanca si ca este necesar sa se mentina o distanta considerabila intre fiecare samanta, astfel incat acestea sa poata creste fara a lua apa si substantele nutritive de la altii. Poti planta de exemplu ardei gras Belinda si te vei bucura de cele mai speciale arome de ardei.

 

  1. Uda-ti plantele dar ai grija cata apa le pui

Apa este esentiala pentru cresterea plantelor, dar nu toate plantele dintr-o gradina de acasa au nevoie de aceeasi cantitate. Acesta este motivul pentru care ar trebui sa investigheze cat de multa apa plantele tale au nevoie si sa fie foarte atent cu programul de irigare.

Ar trebui sa va udati plantele zilnic seara sau dupa-amiaza pentru a utiliza mai mult apa. Desigur, studiati cantitatea de apa necesara plantelor pe care le semanati, deoarece acestea pot muri atat din cauza lipsei, cat si a excesului. Amintiti-va ca mai multa apa nu este intotdeauna mai buna.

  1. Adaugati (sau nu) ingrasaminte… asta tine doar de voi

Toate plantele au nevoie de ingrasaminte; acestea contin substantele nutritive esentiale pentru cresterea si dezvoltarea lor. Toate plantele vor avea nevoie de azot, fosfor si potasiu, astfel incat un ingrasamant care contine acestea este ideal pentru gradina si va va ajuta planta sa creasca mai repede si mai puternic.

  1. Monitorizati-va cultura zilnic

Este foarte important sa analizati plantele foarte indeaproape, mai ales daca este o gradina in aer liber, deoarece insectele mici vor dori, de asemenea, sa se bucure de aceste alimente. Unele ca gargaritele si albinele reflecta o gradina sanatoasa, dar altele, cum ar fi omizi, pot provoca daune mari radacinilor si frunzelor alimentelor.

  1. Bucurati-va!

Dupa doua sau trei luni veti incepe sa vedeti rezultate. Unele plante cresc mai repede decat altele, asa ca trebuie sa ai rabdare.