Colorantul alimentar sub forma lichida, gel sau pudra este sigur de utilizat pentru a face deserturi si feluri de mancare colorate, precum si pentru a adauga o pata de culoare florilor si mestesugurilor, dar toate formele de colorant sunt foarte concentrate si pateaza usor tesaturile.

Vestea buna este ca, de obicei, nu este prea dificil sa scoti petele si o poti face cu articole obisnuite de rufe pe care probabil le ai acasa. Vopselele alimentare se usuca de obicei rapid, asa ca este important sa tratati pata cat mai curand posibil pentru o indepartare mai usoara. Prin urmare atunci cand ai beach garmets pe care i-ai patat, tine cont de sfaturile de mai jos.

Daca imbracamintea este etichetata doar pentru curatatorie chimica, stergeti zona patata cu o carpa alba uscata sau un prosop de hartie. Mergeti la curatatorie cat mai curand posibil; subliniaza si identifica pata.

Daca utilizati un kit de curatare chimica acasa, asigurati-va ca tratati pata cu solutia de indepartare a petelor furnizata inainte de a pune haina in punga pentru uscator.

Retineti ca nu trebuie sa puneti haine intr-un uscator fierbinte daca pata este inca evidenta. Caldura mare poate fixa vopseaua si face aproape imposibil de indepartat.

Cat mai curand posibil, tineti zona patata cu partea de pe dos in sus direct sub un robinet de apa rece care curge complet deschis pentru a indeparta pata din material. Daca colorantul alimentar este o pudra sau un gel, nu frecati cu mana sau cu carpa, deoarece asta il va impinge si mai adanc in material. Ridicati solidele cu un cutit plictisitor si scuturati orice pulbere.

Tamponati cu detergent de rezistenta sau cu solutie pentru indepartarea petelor

Dupa spalarea cu apa, aplicati un detergent lichid puternic care contine enzime care descompun petele precum Tide sau Persil sau un agent de indepartare a petelor in pata. Lucrati in dispozitivul de indepartare a petelor cu degetele sau cu o perie cu peri moi si lasati articolul patat sa stea cel putin 15 minute inainte de a spala haina ca de obicei.

Daca pata ramane, amestecati o solutie de apa rece si inalbitor pe baza de oxigen (OxiClean, Clorox 2, Country Save Bleach sau Purex 2 Color Safe Bleach). Urmati instructiunile de pe ambalaj cu privire la cat de mult produs sa utilizati per galon de apa. Scufundati complet intreaga imbracaminte si lasati-o sa se inmoaie timp de cel putin opt ore.

Daca pata a disparut, spalati-va ca de obicei. Daca pata ramane pe imbracaminte, amestecati o solutie proaspata de inalbitor cu oxigen si apa si repetati. Poate fi nevoie de mai multe inmuiere pentru a indeparta pata, dar ar trebui sa iasa.

Indiferent daca este vorba de imbracaminte, covor sau tapiterie, indepartati orice materie solida cat mai repede posibil. Daca vopseaua sau glazura viu colorata aterizeaza pe o perna de scaun de bucatarie, veti folosi aceleasi solutii si tehnici de curatare recomandate pentru covor. Aveti grija sa nu suprasaturati materialul deoarece excesul de umiditate in perna sau umplutura poate cauza probleme.

Daca tapiteria este vintage sau din matase, consultati o companie profesionista de curatare a tapiteriei.

Daca mancarea este lipicioasa, folositi o margine de cutit tocita sau o spatula pentru a indeparta solidele. Nu frecati, va impinge vopseaua mai adanc in fibre. Pentru petele lichide, stergeti cat mai mult posibil din peta cu un prosop de hartie alba. Adaugati putina apa rece simpla in zona patata pentru a dilua pata (nu suprasaturati) si continuati sa stergeti.

Daca pata ramane, amestecati o solutie de inalbitor pe baza de oxigen si apa calda urmand instructiunile de pe ambalaj. Aceasta este de obicei o lingura per cana de apa. Amestecati pentru a se dizolva complet si utilizati o carpa alba curata pentru a aplica solutia pe zona patata, lucrand de la marginea exterioara a petei spre centru, pentru a impiedica pata sa devina mai mare. Lasati solutia sa actioneze timp de cel putin 30 de minute si apoi stergeti.

Daca pata persista pe covor sau tapiterie, repetati instructiunile pentru covor si tapiterie dupa cum este necesar. Lasati zona sa se usuce la aer departe de caldura directa. Daca apare un pic de reziduu alb din inalbitorul cu oxigen, pur si simplu aspirati-l.

Daca stii ceva despre rufe, esti deja familiarizat cu necesitatea de a separa alburile si culorile. Motivul este simplu; nu doriti ca niciunul dintre colorantii dintr-un lot sa se scurga in timpul spalarii si sa va pateze alburile. Pentru a va pastra alburile stralucitoare, acestea trebuie spalate impreuna si intr-o incarcatura complet separata de hainele voastre colorate.

In ciuda eforturilor tale, uneori doar un singur articol colorat isi face loc in mod misterios intr-o gramada de alb, doar pentru a face ca hainele tale anterior albe sa iasa cu nuante de gri.

Scoaterea hainelor din spalatorie pentru a descoperi ca nu sunt nici pe departe la fel de albe ca atunci cand le-ati pus prima data poate fi destul de frustrant. Nu te supara, totusi; Exista modalitati prin care ati putea sa va reimprospatati hainele albe si sa le restabiliti albul.

Arunca din nou albul cu nuante de gri in spalat si adauga un produs de indepartare a culorii la amestec, asigurandu-va ca urmati cu atentie instructiunile produsului.

Adaugati o jumatate de cana de otet alb. Acest lucru poate elimina nuantele de gri sau galben care va pateaza albul din tesatura si poate ajuta la reinnoirea culorii lor originale. Alternativ, puteti folosi o jumatate de cana de inalbitor cu oxigen pentru acelasi scop.