Frigiderul Beko nu mai raceste? Exista o serie de defectiuni din cauza carora frigiderul nu mai functioneaza corespunzator. Cititi ghidul nostru pentru a va ajuta sa identificati problemele aparute si sa reparati frigiderul.

Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa luati in considerare cele mai simple explicatii: Frigiderul a fost deconectat din greseala sau curentul a fost oprit? Termostatul a fost, in mod accidental, rasucit pana la capat? Exista o punga mare de legume care blocheaza orificiile de congelare?

Daca raspunsul dumneavoastra, la intrebarile mentionate anterior, este negativ, urmati acesti pasi pentru a remedia problema. Totodata, daca nu stiti unde sunt pozitionate componentele tehnice ale frigiderului, ar trebui sa apelati la un profesionist.

Iata cinci motive obisnuite din cauza carora frigiderul nu mai raceste:

  1. Bobinele condensatorului sunt prafuite

Exista bobine situate sub sau in spatele frigiderului care racesc si condenseaza agentul frigorific. Uneori se aduna atat de mult praf sau murdarie pe aceste bobine incat caldura nu mai este degajata in afara frigiderului, ci in interior. Curatati murdaria cu un aspirator portabil sau cu o perie speciala pentru bobine de frigider.

  1. Ventilatorul condensatorului este rupt

Ventilatorul este situat in partea de jos a frigiderului, langa bobinele compresorului si condensatorului. Sarcina ventilatorului este de a mentine compresorul si bobinele reci, asadar, daca acesta se defecteaza, frigiderul va incepe sa se incalzeasca. Verificati daca paletele ventilatorului sunt murdare (ceea ce l-ar impiedica sa se roteasca corect) si stergeti-le usor cu un prosop. Daca acestea nu se rotesc deloc, este posibil sa fie necesara inlocuirea motorului ventilatorului.

  1. Ventilatorul evaporatorului este rupt

Exista un alt set de bobine, numite bobine ale evaporatorului, intr-un panou din spatele congelatorului. Agentul frigorific trece prin aceste bobine, racindu-le. Sarcina ventilatorului evaporatorului este de redirectiona aerul rece din aceste bobine spre intreaga unitate – mai intai prin congelator si apoi prin frigider (sau compartimentul pentru alimente proaspete). Daca motorul ventilatorului este rupt, atunci aerul rece nu va circula corect.

  1. Bobinele evaporatorului sunt inghetate

Asa cum s-a mentionat mai sus, ventilatorul redirectioneaza aerul rece din bobine spre intreaga unitate, inclusiv spre congelator, insa, in cazul in care ventilatorul nu mai functioneaza, bobinele pot ingheta. Scoateti panoul din spatele congelatorului pentru a vedea daca bobinele sunt inghetate.

Daca acestea sunt inghetate, goliti congelatorul si frigiderul, deconectati aparatul de la priza si lasati bobinele sa se dezghete pentru o zi sau doua. Daca ventilatorul a functionat foarte bine si bobinele sunt inghetate din alte motive nedeterminate, poate fi necesar sa angajati un profesionist. In acest mod veti fi sigur ca problema a fost rezolvata, iar bobinele evaporatorului au fost schimbate.

  1. Clapeta de admisie este rupta

Clapeta de admisie este situata intre congelator si compartimentul pentru alimente proaspete, controland cantitatea de aer rece care trece din partea superioara in partea inferioara a frigiderului. Daca aceasta clapeta se rupe sau se blocheaza, aerul rece nu va circula asa cum ar trebui. Inspectati clapeta pentru a determina daca se deschide si se inchide corect. Daca observati defectiuni, va trebui sa o inlocuiti cu una noua.